Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 10:40

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία

Tην ώρα που βρίσκεται στην κορύφωσή της η πανδημία του COVID -19 και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι σήμερα πλέον, αλλά και την επόμενη μέρα, ο κόσμος μας δεν θα είναι ό ίδιος, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση δίνουν το στίγμα τους για το που θα γύρει η πλάστιγγα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με προμετωπίδα την ατομική ευθύνη, προχωρά στην κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που, όπως συστήνουν και οι ειδικοί επιστήμονες, είναι αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID -19. Την ίδια ώρα όμως, σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση, στα πλαίσια της εφαρμογής μέτρων και με πρόσχημα την προστασία από την διάδοση του ιού και τους ελλειμματικούς ΟΕΥ, βαθαίνουν χέρι-χέρι στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) προχωρούν σε έκτακτες τετράμηνες προσλήψεις προσωπικού (!!!), για να καλύψουν τις κατεπείγουσες-«πρόσκαιρες» ανάγκες λόγω εξάπλωσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα σε εφαρμογή του άρθρου 206 του ν.3584/2007, προωθούν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους Ο.Τ.Α, των οποίων η διάρκεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες το χρόνο (!). Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι, «… παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες»!!! Πηγαίνοντας παραπέρα με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) στις 14-03-2020 (ΦΕΚ 64/Α΄/14-3-2020) πρόβλεψαν, «…εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, οι συμβάσεις εργασίας που συνάπτουν οι ΟΤΑ A΄και B΄βαθμού …να μπορεί να έχουν διάρκεια έως τέσσερις (4) μήνες (!!!)» Και φυσικά, η αμοιβή αυτών των εργαζομένων «φρόντισαν» με την παραπάνω Π.Ν.Π. να επιβαρύνει τους Δημοτικούς προϋπολογισμούς !

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για το πώς Κυβέρνηση και η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου σκέφτονται να συμπεριφερθούν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ανυπεράσπιστους συμπολίτες μας που είναι ενταγμένοι (ή επιπλέον τώρα θα ενταχθούν), στο πρόγραμμα «Bοήθεια στο Σπίτι», αλλά και σε άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, όταν το υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί , δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν, κάποιοι εργαζόμενοι του Δήμου Ληξουρίου, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε εντελώς απαραίτητα, κάνουν χρήση αδειών ειδικού σκοπού και είναι εκτός μάχης. Είναι εδώ ενδεικτικό ότι μόνο στην Δ/νση Τεχνικών στο Τμήμα Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, υπηρετεί ένας και μόνο υπάλληλος και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία!!!

Είναι λοιπόν προφανές ότι, τόσο το παραπάνω πρόβλημα όσο και τα προβλήματα της υποβάθμισης των νοσοκομείων του νομού, της αποψίλωσης σε προσωπικό και μέσα του Γ.Ν.Ν.Αργοστολίου, του κλεισίματος της Παθολογικής του Μαντζαβινάτειου, της μη λειτουργίας της ΜΕΘ, της μείωσης του χρονικού διαστήματος (από 14 στις 7 μέρες) που απαιτείται να μένουν εκτός δουλειάς οι υγειονομικοί που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα του ιού, του εξευτελιστικού αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ πανελλαδικά, της εντατικοποίησης του υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, της αναστολής της απαγόρευσης επιστράτευσης και επίταξης απεργών, των περικοπών των Συλλογικών Συμβάσεων και της έντασης της «ευελιξίας» και άλλα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα έχουν κοινό σκοπό. Να προωθήσουν παραπέρα την υγεία – εμπόρευμα, και συνολικότερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και παράλληλα και με την ευκαιρία, να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα «σπασμένα» από τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού.

Η επίκληση λοιπόν της «ατομικής ευθύνης», σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει τις τεράστιες κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες αλλά και την ευθύνη της τοπικής διοίκησης, εν προκειμένω του Δήμου Ληξουρίου, που με «μπαλώματα», ψίχουλα και βάζοντας χέρι στα ανταποδοτικά έσοδα προσπαθεί να φορτώσει και αυτήν την κρίση στις τσέπες των εργαζομένων.
• Εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή να απαιτήσει την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού του νεοσύστατου Δήμου Ληξουρίου και όχι μόνο για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.
• Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού στην υγεία την παιδεία και στην τοπική διοίκηση, ως την ελάχιστη υποχρέωση που έχει απέναντι στο λαό μας. Να σταματήσει να παίζει την ζωή του λαού κορώνα- γράμματα για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ληξουρίου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250