Απάντηση Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, στον Μάκη Φόρτε για το άρθρο του με τίτλο: «Ζητείται Ελπίς!»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 13:51

Απάντηση Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, στον Μάκη Φόρτε για το άρθρο του με τίτλο: «Ζητείται Ελπίς!»

Βαρύγδουπος ο τίτλος «Ζητείται Ελπίς!», του κειμένου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μάκης Φόρτες, κάνοντας αναφορά στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2007 - 2013.

Θα απέφευγα να απαντήσω, κατανοώντας την ανάγκη του κ. Φόρτε να κάνει αντιπολίτευση και να βρίσκεται στον προσκήνιο, είμαι όμως υποχρεωμένος να ενημερώνω τους πολίτες, περιγράφοντας την πραγματικότητα που κινδυνεύει από παραποιήσεις.


Ο κ. Φόρτες, εξάλλου, με έχει «βομβαρδίσει», για το ίδιο θέμα, με ερωτήσεις και επερωτήσεις στις οποίες έχουν ήδη δοθεί σχετικές απαντήσεις.


Επανέρχομαι, απαντώντας στον κ. Φόρτε και για ένα άλλο λόγο: Με εύστοχο αλλά παραπλανητικό τρόπο, υπαινίσσεται άμεσα ή έμμεσα ότι η Περιφερειακή Αρχή και αποκλειστικά αυτή ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και για το ποσοστό απορροφητικότητας των κονδυλίων. Θα περίμενα από ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος, με εμπειρία, να αναγνωρίσει ότι τα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων είναι – ανά πάσα στιγμή – μεταβαλλόμενα μεγέθη και μια και μόνο πληρωμή μπορεί ν' αλλάξει το τοπίο.

Όσο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τη διοικεί μια ισχυρή πλειοψηφία, με άξιους και συνεπείς συνεργάτες που νοιάζονται για την Περιφέρεια και δεν υπηρετούν καμία σκοπιμότητα, όσο οι υπάλληλοι όλων των υπηρεσιών – κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μειώσεις των μισθών τους – εργάζονται ανελλιπώς και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους θεμελιώνοντας το νέο θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, με τις τόσες ασαφείς διατάξεις, την απίστευτη γραφειοκρατία και τους ελάχιστους πόρους, μπορώ να πω στον κ. Φόρτε και στους πολίτες των Ιονίων Νήσων ότι «Ναι. Υπάρχει Ελπίς!».

Ο κ. Φόρτες χρησιμοποιεί του αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία, δίνοντας τη δική του ερμηνεία και κινδυνολογεί χωρίς, ωστόσο, να καταθέτει προτάσεις, προκειμένου να μας πείσει ότι το ενδιαφέρον του είναι πραγματικό.

Το ΕΣΠΑ είναι το τέταρτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χώρα μας στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών και δεν κατανοώ, όταν αναφέρεται σε προγραμματισμό, τι εννοεί, καθώς εμείς παραλάβαμε πριν 16 μήνες ένα έτοιμο πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από άλλους και μέσα σ' ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Τι είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Φόρτε; Εμείς κληθήκαμε να πράξουμε το αδύνατον και το πράξαμε: Βάλαμε μπροστά τις «μηχανές» του ΕΣΠΑ που ήταν σταματημένες και γι' αυτό πρέπει σήμερα να απολογηθούμε;

Επιρρίπτετε, συνεχώς, ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή, όταν γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια δεν είναι ο μοναδικός φορέας εκτέλεσης των έργων και οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε δική της αδράνεια ή αδιαφορία.

Ο φαρισαϊσμός σας αποδεικνύεται, περίτρανα, στο έργο του «Χάρακα», ένα σημαντικό έργο για την Κεφαλονιά, το οποίο εντάξαμε, προκειμένου να δεσμεύσουμε τις πιστώσεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι απαιτούσε η δημοπράτησή του πολλές ενέργειες. Πράγματι πέρασαν 25 μήνες από την ένταξή του, καθώς ελλείψεις σε περιβαλλοντικές μελέτες θα «ροκάνιζαν» το χρόνο. Θέλαμε το έργο να εκτελέσει εταιρεία με εμπειρία σε παρόμοια έργα, προκειμένου να έχουμε τα εχέγγυα εκτέλεσής του. Πέρασαν, πράγματι, έξι μήνες από τη δημοπράτηση του έργου για λόγους που κι εσείς, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, γνωρίζετε (έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αιτήματα παράτασης από την ανάδοχο εταιρεία της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης από δική της αδυναμία).
Τι προτείνετε, τελικά, κύριε Φόρτε; Να κηρύξουμε έκπτωτο τον εργολάβο;

Ας μην κινδυνολογείτε, λοιπόν. Δε χρειαζόμαστε επισημάνσεις, πραγματικό ενδιαφέρον απαιτούν οι κρίσιμοι καιροί. Η Περιφέρεια έχει ανοιχτές τις πόρτες σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανοιχτά τα ώτα της για να ακούει και αποφασίζει ότι είναι συμφέρον και ωφέλιμο για όλα τα νησιά μας

Μου άρεσε και το υποκριτικό κλείσιμο του κειμένου σας, ότι, δηλαδή, η Περιφερειακή Αρχή «ή δε λέγει την αλήθεια ή δεν τη γνωρίζει».
Είμαι βέβαιος ότι αυτό ούτε εσείς το πιστεύετε, άρα ποιος θέλετε να το πιστέψει;

«Υπάρχει Ελπίς!», κύριε Φόρτε, αρκεί να ξεχάσετε τις νοοτροπίες του παρελθόντος και να κάνει ο καθένας μας την αυτοκριτική του.

Οι πολίτες των Ιονίων Νήσων έχουν καταγράψει στη συνείδησή τους την πορεία του καθενός μας αλλά , ας μην ξεχνάμε, ότι και οι κρίνοντες, κρίνονται καθημερινά.

Σπυρίδων Σπύρου

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Ευχαριστούμε για την προβολή του θέματος




00 inkefalonia general ad 300X250