Όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Ποιοι μίλησαν για έναν, τρείς, τέσσερις και... πέντε (!) δήμους στην Κεφαλονιά!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 13:12

Όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Ποιοι μίλησαν για έναν, τρείς, τέσσερις και... πέντε (!) δήμους στην Κεφαλονιά!

 

Η χθεσινή μαραθώνια (διήρκησε ακριβώς έξι ώρες) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έφερε σχεδόν οριακά το αποτέλεσμα υπέρ της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιά με ψήφους 20-16.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Η πολυπόθητη ομοφωνία (όπως ενδεχομένως και να επιθυμούσαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για να βγάλει την τελική απόφαση για το σπάσιμο ή μη), δεν επετεύχθη, καθώς στο τραπέζι έπεσαν οι προτάσεις παραμονής υπέρ του ενός δήμου, αλλά και προτάσεις υπέρ του «σπασίματος» σε τρεις, τέσσερις ακόμα και πέντε (!) δήμους (σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και του αναπληρωτή δημάρχου Διονύση Λυκούδη).

Η εισήγηση με τις πολλαπλές επιλογές διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκη Αλυσανδράτο, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε προσέλθει στην αίθουσα ο εισηγητής κ. Φλωράτος (!).

Στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί, φορείς, αλλά και κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς, οι οποίοι όλοι μίλησαν για «σπάσιμο» του δήμου Κεφαλονιάς.

Πρώτος μίλησε ο Περιφερειακός σύμβουλος Νικόλας Βαλλιανάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τάχθηκε υπέρ του σπασίματος του σε τρεις δήμους. Ακολούθησε ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής «Μπορεί η Κεφαλονιά και 3 και 4 δήμους αλλά πρέπει οι δήμοι αυτοί να στηριχθούνε» και ακολούθησαν οι πρόεδροι και μέλη ΔΣ τοπικών κοινοτήτων.

Μίλησαν επίσης ο κ. Ρασσιάς από την Σάμη κατέθεσε το ψήφισμα για έναν ενιαίο δήμο Σάμης, ο πρόεδρος της Αγία Ευφημίας Παναγής Ζαφειράτος , ο Σπύρος Βανδώρος Θηνιά, οι κ. Μονιάς, Διγαλέτος, ο Γιώργος Γκιάφης ως εκπρόσωπος πολιτών Πόρου, ο Τάσος Τζωρτζάτος τοπικός σύμβουλος Διλινάτων, η Βασιλική Κουτσογιώργου από την Αγία Ευφημία «Κανείς από την Δημοτική Αρχή δεν έχει περάσει από το χωριό μας. Μας έχετε ρημάξει…», ο Στάθης Τσιβράς από τα Καμιναράτα, η Τίτσα Τσιμάρα πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Γραμματέα Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Παγώνη, ο οποίος τόνισε πως : «Τρείς δήμοι με βάση συζήτησης τις τρεις πρώην επαρχίες, Δήμο Αργοστολίου, Δήμο Ληξουρίου και Δήμο Σάμης. Δεν είναι ιδανικό πληθυσμιακά πληροί όμως τις προϋποθέσεις. Έχουμε καταθέσει και το ιδανικό μοντέλο για την Κεφαλονιά που θα ήταν οι τέσσερις δήμοι» και του Σπύρου Σπαθή.

Στην τοποθέτησή της η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης )υποστήριξε : «Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον Καλλικράτη δεν είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και γεωμορφολογικά. Υπάρχει ένα βουνό στην μέση του νησιού που δημιουργεί δυσπρόσιτες περιοχές. Είχαμε πει ότι η Κεφαλονιά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα νησί, ένας δήμος. Κατ’ αρχήν λέμε τρεις δήμοι, όμως οι τέσσερις δήμοι κάνουν τον καλύτερο συνδυασμό. Η διάσπαση των δήμων θα γίνει για πάρα πολύ λίγα νησιά και μέσα σε αυτά είμαστε και εμείς».

Ο Διονύσης Περδίκης όταν πήρε τον λόγο υποστήριξε : «Το Ληξούρι κάθε μέρα βυθίζεται και φυλλοροεί. Αντί ο σεισμός να μας βοηθήσει να φτιάξουμε νέες υποδομές σιγά σιγά βαδίζουμε να γίνουμε ένα φτηνό τουριστικό χωριό για δύο μήνες το πολύ. Επιθυμούμε την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς».

Θεόφιλος: «Ψηφίζω υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων»

Στις τοποθετήσεις των αιρετών που ακολούθησαν πρώτος πήρε τον λόγο ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος πρότεινε τέσσερις δήμους: «Θεόφιλος Μιχαλάτος (Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά – Παράταξη μείζονος αντιπολίτευσης) : «Θλίβομαι γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έχει το ρόλο που θα έπρεπε να έχει. Η αφορμή για να συζητήσουμε είναι το αίτημα από τα χωριά της Θηνιάς και από εκεί ξεκίνησε αυτή η συνεδρίαση. Θα αποφάσιζαν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Ένα ακόμα στοιχειό ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να κάνει ξεπέτα, είναι ότι δεν υπήρχε εισηγητής από την Δημοτική Αρχή. Θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί όλοι εδώ και φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή, δεν θέλει να κάνει καμία κουβέντα πάνω στο θέμα αυτό. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία για να δούμε και να αξιολογήσουμε τα προβλήματα και το τι φταίει. Φταίει ότι η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη και συμβαίνει όλο αυτό; Σε μία πολύ σημαντική στιγμή για τον Δήμο Κεφαλονιάς, η δημοτική αρχή είναι κατώτερη των περιστάσεων. Υπάρχει ένα έλλειμμα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες από τις Κυβερνήσεις. Στηρίζουμε την παλιά μας απόφαση. Πιστεύουμε και στηρίζουμε από τότε μέχρι σήμερα την πρόταση του 2013, για τέσσερις δήμους στην Κεφαλονιά. Το μόνο που κατάφερε η Δημοτική Αρχή είναι το αίτημα όλων για να σπάσει ο Δήμος Κεφαλονιάς και να γλιτώσουν από αυτή την δημοτική Αρχή».

https://www.youtube.com/watch?v=TyYO4IDHIXc

Δήμαρχος: «Επιθυμώ πέντε δήμους!»

Την δική του … βερσιόν για το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς ανέπτυξε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με την στάση του: « Εγώ είμαι υπέρ της διάσπασης, αν σκέφτονται όμως να κάνουν Μητροπολιτικό δήμο γύρω από το Αργοστόλι θα είναι έγκλημα. Εγώ είμαι υπέρ των πέντε δήμων. Κακώς θα γίνουν τρεις. Να γίνει και δήμος Λειβαθούς».
Παρακάτω σας παραθέτουμε αποσπάσματα από όσους συμβούλους μίλησαν:

Ανδρέας Ζαπάντης (Ενωμένη Τετράπολη - Παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης) : «Χάθηκε με τον Καλλικράτη η εγγύτητα προς τον πολίτη. Τα χωριά ερημώνουν και χάθηκε η συλλογική λειτουργία τους. Η διοίκηση του δήμου βρίσκεται πολύ μακριά από τα προβλήματα. Η δημιουργία τεσσάρων δήμων με έδρες Αργοστόλι, Ληξούρι, Πόρο και Σάμη είναι απαραίτητη. Οι δήμοι αυτοί που προτείνονται είναι απολύτως βιώσιμοι».

Μάκης Δημητράτος (Ριζοσπάστες Ξανά – παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης) : « Εκτρωματικό δημιούργημα ο Καλλικράτης που δεν αφήνει την αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει. Ψηφίζουμε ναι στην διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, σε τέσσερις δήμους».

Γιάννης Κουρούκλης (Λαϊκή Συσπείρωση- Παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης) : « Το καίριο ερώτημα είναι τι φταίει για την κακοδαιμονία που έχουμε σήμερα. Ήμαστε υπέρ της διάσπασης, αλλά να αποφασίσει ο λαός σε πόσους δήμους θέλει»

Ηλίας Παρίσης (ΦΙΚΟ - παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης) : «Τάσσομαι υπέρ της διάσπασης σε τέσσερις δήμους».

Γιώργος Τζωρτζάτος (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): Κύριε δήμαρχε είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει σε αυτό τον τόπο. Δεν λειτουργεί τίποτε. Όχι σε τέσσερις δήμους σε 44 δήμους πρέπει να σπάσει».

Νίκος Ανουσάκης (Παράταξη πλειοψηφίας): «Είμαι ξεκάθαρα απέναντι στο φαινόμενο του σπασίματος του Δήμου, γιατί φαίνεται πως δεν μάθαμε τίποτε από τα μνημόνια που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Σοφία Γαρμπή (Παράταξη πλειοψηφίας) : «Με ενδεχόμενο σπάσιμο, το νησί μας θα πάει πίσω τέσσερα χρόνια. Με το σπάσιμο θα τρέχουμε για διαδικαστικές διαδικασίες και δεν θα έχουμε όφελος. Δεν είναι βιώσιμοι οι τέσσερις δήμοι, θα ψηφίσω έναν δήμο»

Μιχάλης Γάκης (Παράταξη πλειοψηφίας): «Ψηφίζω τρεις δήμους. Όμως η χρονική στιγμή που επέλεξε η Κυβέρνηση να γίνει αυτή η ενέργεια είναι απαράδεκτη».

Αραβαντινός: «Η εισήγηση που φέρατε θυμίζει εξετάσεις πανελληνίων με θέματα πολλαπλής επιλογής»

Διονύσης Αραβαντινός (Παράταξη μείζονος αντιπολίτευσης) : «Η παράταξή σας διακρίνεται από ένα απύθμενο μένος από όσους ασκούν κριτική. Εσείς είστε εκείνοι και παραγκωνίσατε τον κόσμο και τον βάλατε στην γωνία και πλέον εισπράττετε την μήνη του κόσμου που έρχεται και ζητάει την διάσπαση. Αποδείχθηκε λοιπόν αυτό το μοντέλο σαθρό. Η εισήγηση που φέρατε μου θυμίζει σαν να έχουμε εξετάσεις πανελληνίων με θέματα πολλαπλής επιλογής . Ουσιαστικά ρίξατε στον Φλωράτο την “ καυτή πατάτα” και ο Φλωράτος απέφυγε την καυτή πατάτα και δεν πήρε καμία θέση. Έχετε τεράστιες ευθύνες στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του δήμου. Πέρασαν οκτώ χρόνια και ακόμα δεν λειτουργείτε. Πρέπει να αναλογιστείτε πόσα λάθη έχετε κάνει. Εναντιώνονται όλοι γιατί έχετε δημιουργήσει μία βιομηχανία απευθείας αναθέσεων και είσαστε σε μία πλήρη χωρίς πάτο αδιαφάνεια. Ποτέ δεν αγγίξατε και δεν αφουγκραστήκατε τα προβλήματα της περιφέρειας της Κεφαλονιάς. Πρέπει η Παλική, ο Πόρος και η Σάμη να αποτελέσουν το τρένο της ανάπτυξης. Εμείς είμαστε υπερ για τέσσερις δήμους με ενιαία ανάπτυξη».

Παρακάτω η τοποθέτησή του 

https://www.youtube.com/watch?v=IqiXZY19yUQ

Ευάγγελος Κεκάτος (Παράταξη πλειοψηφίας) : «Μια ενδεχόμενη κοπή σε προηγούμενους δήμους, γυρίζουμε πίσω. Ο ένας δήμος είναι μονόδρομος».

Νίκος Παπαδάτος (Παράταξη πλειοψηφίας): «έρχεται πρόχειρα και στο πόδι αυτή η διαδικασία. Είμαι υπερ της παραμονής του ενός δήμου».
Σπυρονικόλας Σολωμός: (Παράταξη πλειοψηφίας) «Θεωρούμε αναγκαία την επανέναρξη του δήμου Ελειού – Πρόννων και ως εκ τούτου ψηφίζω υπέρ της δημιουργίας τεσσάρων δήμων».

Γρηγόρης Σταμούλης: «Η διάσπαση του Δήμου είναι ένα πισωγύρισμα για την Κεφαλονιά, όμως δεν μπορώ να αγνοήσω ότι οι τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας νιώθουν παραμελημένες. Είμαι υπέρ των τεσσάρων δήμων».

Γιώργος Κατσιβέλης (Παράταξη πλειοψηφίας): «Το θέμα έρχεται σε λάθος χρόνο. Θα ταχθω υπέρ της άποψης να διασπαστεί ο Δήμος Κεφαλονιάς σε τρεις δήμους, που είναι και πιο κοντά στο θέμα του Υπουργείου».

Μάκης Παπαναστασάτος (Παράταξη πλειοψηφίας): Είμαι υπέρ στην παραμονή του ενός δήμου στην Κεφαλονιά».

Σπύρος Σαμούρης (παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης): «Ο Καλλικράτης είναι το πρόβλημα που δεν γίνεται τίποτα στην περιφέρεια της Κεφαλονιάς; Για όλα φταίει ο Καλλικράτης; Η διάσπαση θα είναι χειρότερη από την ενοποίηση και ο χρόνος πλέον που απομένει μέχρι τις εκλογές δεν επαρκεί. Θα ψηφίσω για τέσσερις δήμους αλλά με προϋποθέσεις, που να ρυθμίζει όπως η χρηματοδότηση, η πρόσληψη προσωπικού, τα χρέη».

Μάκης Αλυσανδράτος (Παράταξη πλειοψηφίας) : «Κάποιοι, άλλα ανέμεναν και άλλα προέκυψαν. Ο Δήμος φταίει για αυτά τα προβλήματα; Βεβαίως φταίει και ο δήμος. Η Περιφέρεια της Κεφαλονιάς έχει πάρα πολλά προβλήματα και δεν αντιμετωπίστηκαν. Ψηφίζω υπέρ της παραμονής του ενός δήμου, αν όμως αποφασίσει η κυβέρνηση να σπάσει τον δήμο, εγώ θα είμαι υπέρ αρκεί να δοθούν οι εγγυήσεις»

Άγγελος Κωνσταντάκης (Παράταξη πλειοψηφίας) : «Το ερώτημα είναι γιατί αυτό το ζήτημα ήρθε αυτή την στιγμή; Είναι άκαιρη η στιγμή. Δεν υπάρχει καμία συγκροτημένη πρόταση. Όποια πρόταση και να δημιουργηθεί δεν θα είναι ομόφωνη. Όλοι ξέρουμε πως η Κεφαλονιά δεν θα σπάσει. Ψηφίζω τον ένα δήμο».

Αλέξης Μοσχονάς (Παράταξη πλειοψηφίας): «αποφασίζω με την λογική και είμαι υπερ του ενός δήμου».

Σπύρος Ματιάτος (Παράταξη πλειοψηφίας) : «Ψηφίζω να παραμείνει ο δήμος όπως είναι με τα λάθη που κάναμε»

Βασίλης Ρουχωτάς (Παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης): «Η περιφέρεια της Κεφαλονιάς νιώθει αδικημένη. Ζητάμε την διάσπαση του δήμου γιατί αφουγκραζόμαστε τους συμπολίτες μας στην περιφέρεια. Είμαστε υπέρ της διάσπασης σε τέσσερις δήμους.

Διονύσης Λυκούδης (αναπληρωτής δήμαρχος): «Λέμε όχι στην διαίρεση του δήμου. Εγώ θα ψηφίσω την διάσπαση του Δήμου. Τάσσομαι υπέρ της άποψης των πέντε δήμων».

Θόδωρος Φλωράτος : «Διαφωνώ με τον ένα Δήμο. Είμαι υπέρ των τριών δήμων».

Συσπείρωση: «Η συζήτηση περί διάσπασης είναι αποπροσανατολιστική. Καλούμε τους δημότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μπουν στην λογική πόσοι δήμοι».

Οριακά λοιπόν και χωρίς ομοφωνία με ψήφους 20-16 το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς τάχθηκε υπέρ της διάσπασης.

DSC 0002DSC 0003DSC 0004DSC 0005DSC 0007DSC 0009DSC 0011DSC 0012DSC 0013DSC 0014DSC 0016DSC 0018DSC 0020DSC 0022DSC 0024DSC 0025DSC 0027DSC 0028DSC 0030DSC 0032DSC 0033DSC 0036DSC 0039DSC 0041DSC 0042DSC 0043DSC 0044DSC 0045DSC 0046DSC 0047DSC 0049DSC 0051DSC 0053DSC 0055DSC 0057DSC 0059DSC 0064DSC 0066DSC 0067DSC 0069tzwrtzatos

 




00 inkefalonia general ad 300X250