Ηρακλής Πλιάκης: H πολιτική διάσταση των εκλογών και η αποχή

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 18:26

Ηρακλής Πλιάκης: H πολιτική διάσταση των εκλογών και η αποχή

Στις συζητήσεις που συμμετέχω, ακούω συχνά απόψεις όπως οι παρακάτω: «οι εκλογές είναι μόνο για τον Δήμο», «άλλο ο Δήμος, άλλο η πολιτική», θα ψηφίσω κάποιον συγγενή μου», «όλοι ίδιοι είναι, γιατί να ψηφίσω;», «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» κ.τ.λ. Τα ίδια έλεγαν πολλοί συμπολίτες μας και στις αυτό-διοικητικές εκλογές του 2010, ενώ οι δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι άλλο δημοτικές και άλλο βουλευτικές εκλογές. Έτσι το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε: «Οι πολίτες ζήτησαν να συνεχιστεί η πορεία της χώρας, ψήφισαν πολιτική σταθερότητα και έδωσαν μια καθαρή τριετία δουλειάς στην κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει την προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανάταξη της χώρας».  

Όποιος αντέχει ή θέλει να ακούσει την επόμενη Κυριακή τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο να λένε τα ίδια, μπορεί να ψηφίσει έναν από τους συνδυασμούς που τόσα χρόνια υποστηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές ή να κάτσει σπίτι του. Πρέπει όμως να ξέρει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.

Από την άλλη  σίγουρα υπάρχει δικαιολογημένη απογοήτευση και αβεβαιότητα για το μέλλον. Τι μας οδηγεί όμως σε αυτή τη στάση; Αντί για μια προσωπική άποψη, θα σας παραθέσω τι αναφέρει ένα οποιοδήποτε εγχειρίδιο μακροοικονομικής πολιτικής: «η ύφεση διορθώνεται από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Αρχικά, η μείωση της συνολικής ζήτησης θα ρίξει τιμές (εσωτερική υποτίμηση) και μισθούς, ενώ τελικά οι προσδοκίες (των ανθρώπων) θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα».

Όμως ποια είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να συνηθίσουμε και να αποδεχθούμε; Είναι η πραγματικότητα που ήδη ζούμε, με λιγότερη δημόσια υγεία και παιδεία, με λιγότερα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, με λιγότερη δημοκρατία και με το μέλλον μας προδιαγεγραμμένο: φθηνά ανειδίκευτα εργατικά χέρια.    

Κατά συνέπεια η απογοήτευση που καλλιεργείται δεν είναι καθόλου τυχαία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ασταμάτητα μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ότι αν διεκδικήσουμε τα αυτονόητα θα καταστραφούμε.

Παρακαλάνε να μην πάμε στην κάλπη. Ξέρουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν «το έργο» τους. Για αυτό έβαλαν και τις Ευρωεκλογές –που έχουν πιο ξεκάθαρα πολιτικό μήνυμα- την δεύτερη Κυριακή.

Δεν πρέπει και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Ψηφίζουμε πολιτικά και στις τρεις εκλογικές μάχες.

Πολιτικά γιατί την επόμενη Κυριακή, η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι τελείωσαν τα ψέματα.

Πολιτικά γιατί θέλουμε οι πολίτες να έχουν πλήρη ενημέρωση, λόγο και έλεγχο στο θέμα των εξορύξεων, που μπορεί να φέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στις ζωές τις δικιές μας και των παιδιών μας.

Πολιτικά γιατί θέλουμε έλεγχο και πρόσβαση στις παραλίες μας και όχι να δίνονται δώρο στους φίλους του Δημάρχου ή στους ξένους «επενδυτές».

Πολιτικά γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζονται πρακτικές εξαγοράς ψήφων και ο Δήμος να αποτελεί εστία διαφθοράς.

Πολιτικά γιατί ο Δήμος πρέπει να έχει άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού.

Πολιτικά γιατί η de facto κατάργηση του Καλλικράτη είναι αναγκαιότητα.    

Πολιτικά γιατί ο Δήμος δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι και να εφαρμόζει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης.

Όλοι μαζί, μπορούμε!

Ηρακλής Πλιάκης

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με τους

Ριζοσπάστες Ξανά

(Εκλογική Περιφέρεια Παλικής)   

    




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ