Μ. Φόρτες: “Εν τέλει….. «θέατρο εντυπώσεων»;”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 09:42

Μ. Φόρτες: “Εν τέλει….. «θέατρο εντυπώσεων»;”

Άρθρο του Μάκη Φόρτε ΣΤΙΣ 16/3/2012 υπέβαλα στον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου και στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Άνθη επιστολή με την οποία ζητούσα διευκρινίσεις για την εμπλοκή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ένταξη έξι έργων του Δήμου Κεφαλονιάς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΤΑ ΕΞΙ επίμαχα έργα του Δήμου Κεφαλονιάς θυμίζω ότι είναι:

1. Ανάπλαση-διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων-Παν. Βαλλιάνου

2. Ανάπλαση-διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων-κεντρικής πλατείας

Αργοστολίου

3. Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης γέφυρα- λαχαναγορά

4. Κόμπακτ βιολογικός καθαρισμός Φισκάρδου

5. Έργα διαμόρφωσης παραλίας Λουρδάτων- ανάπλασης οδού παραλίας

Λουρδά

6. Αποκατάσταση όψεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού

Δημοτικού σχολείου Ληξουρίου (έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή)

ΣΤΙΣ 29/3/2012 ο κ. Σπύρου πρωτοτυπώντας απάντησε με....δελτίο τύπου.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ πάντως και μετά την απάντηση του κ. Περιφερειάρχη :

1. Η ΠΡΟΤΑΣΗ για ένταξη στο ΠΔΕ των έξι έργων του Δήμου Κεφαλονιάς υπεβλήθη στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μωραΐτη από τον κ. Σπύρου, δίχως να υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για το ΠΔΕ των Ιονίων Νήσων! Απλά του έγινε αίτημα από τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, δίχως όμως να έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί αν και οι άλλοι έξι Δήμαρχοι της Περιφέρειας ακολουθήσουν την ίδια τακτική υποβάλλοντας αντίστοιχα αιτήματα. Τα έξι, πάντως, εγκεκριμένα έργα του Δήμου Κεφαλονιάς έχουν δεσμεύσει ήδη το 33,3% των διαθεσίμων πιστώσεων προς την ΠΙΝ για το 2012 (1 εκατ. στα 3 εκατ.) και το 45% του προϋπολογισμού για την 4ετία ισχύος του ΠΔΕ 2012 – 2015 (5,4 εκατ. στα 12 εκατ.) !

2. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ένταξης των έργων εκδόθηκε πριν σχεδόν ένα μήνα (στις 6/3/2012). Έκτοτε εκτός διαφόρων θριαμβευτικών κ.λ.π. δελτίων τύπου, τίποτε άλλο. Παρ'ότι ακολούθησαν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου, δεν ψηφίστηκε το ΠΔΕ και συνεπώς τα έξι έργα του Δήμου Κεφαλονιάς συνεχίζουν να βρίσκονται «εν κενώ», παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη – το Περιφερειακό Συμβούλιο πλέον είναι άγνωστο πότε θα συνεδριάσει λόγω εκλογών. Στο δημοτικό συμβούλιο τα ίδια και χειρότερα. Η απορρόφηση του 1 εκατ. που έχει εγκριθεί για το 2012 φαίνεται πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) πλέον να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου δικαίως ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να συμπεράνει πως το ενδιαφέρον των ενδιαφερομένων για αυτή την περίεργη υπόθεση «ένταξης» έργων, εξαντλήθηκε ...μόνο είτε στην έκδοση της απόφασης από τον κ. Μωραΐτη, είτε στην κριτική αυτής.

3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ που να δείχνουν την ωριμότητα των έργων, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο (10578/Ε 1206/5.3.2012) του Υπουργείου για το ΠΔΕ, δεν έχουν κατατεθεί. Άρα η διαβεβαίωση του κ. Σπύρου ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αμφισβητηθούν (τα έξι έργα) από ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας» δεν πείθει. Αν μάλιστα είναι σωστή η άποψη του κ. Σπύρου ότι η απόφαση του κ. Μωραΐτη αφορά.... προένταξη των έργων και θα ακολουθήσει η ένταξη .... «ζήτω που καήκαμε», όταν εκτός των άλλων μεσολαβούν εκλογές, νέα κυβέρνηση, νέος υπουργός !

4. ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ των έργων είναι πράγματι, όπως λέει ο κ. Σπύρου, ο Δήμος Κεφαλονιάς. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, αλλά ...το ποιος θα τα εκτελέσει. Μέχρι να βρεθεί η νόμιμη διαδικασία για να τα εκτελέσει ο Δήμος, φορέας εκτέλεσης τους παραμένει ...η Περιφέρεια! Άλλωστε στην απόφαση ένταξης του κ. Μωραΐτη δεν υπάρχει αναφορά σε έργα του Δήμου Κεφαλονιάς, ούτε καν δεν του κοινοποιείται η απόφαση!!!

5. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ σε περίοδο εργολαβικής απραξίας να υπάρξει εργολαβικό ενδιαφέρον για ένα έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ (π.χ. η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης) και 1,5 εκατ. ευρώ (π.χ. η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αργοστολίου) που για το 2012 έχει εξασφαλισμένη πίστωση ....μόνο 100 χιλιάδες. Και αν υπάρξει, τότε με βάση την εμπειρία από ανάλογα έργα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του με σίγουρες πιστώσεις από κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όμως το ΕΣΠΑ τελειώνει σε 1 ½ χρόνο με τεράστιες υπερδεσμεύσεις και το Ε΄ πρόγραμμα αργεί με μειωμένες αλλά και πολλές δεσμευμένες πιστώσεις! Δηλαδή στην καλλίτερη περίπτωση τα έξι έργα μπορεί να αναληφθούν από κάποιους εργολάβους, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δημιουργώντας πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων και διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι με όλα αυτά ουδείς έχει ασχοληθεί σοβαρά.

Εκτός του βουλευτή Σπύρου Μοσχόπουλου, απ'ότι γνωρίζω, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στον κ. Μωραΐτη και τις υπηρεσίες του, που απ'ότι προκύπτει έκανε «φιλική εξυπηρέτηση» και μάλιστα «στο πόδι», με αποτέλεσμα 6 σημαντικά για την Κεφαλονιά έργα να βρίσκονται μετέωρα .....

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ δόθηκε η απάντηση του Περιφερειάρχη στην επερώτησή μου για τα πέντε έργα «άμεσης προτεραιότητας» της ΠΙΝ και την απουσία της Κεφαλονιάς από αυτά. http://www.pin.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1126:nea3103-5&catid=46:anakoinoseis&Itemid=20

Η απάντηση είναι αποκαλυπτική και έρχεται να συμπληρώσει τη ζοφερή και μίζερη αναπτυξιακή εικόνα.

Πρώτον: Ομολογείται επισήμως, ότι τα τέσσερα από τα πέντε έργα «άμεσης προτεραιότητας» της ΠΙΝ είναι εκτός των στόχων που έχουν τεθεί!

Δεύτερον: «Χωρίς την συμμετοχή της Περιφέρειας, προέκυψε ο τελικός κατάλογος των έργων προτεραιότητας για την Περιφέρειά μας» ομολογεί ευθαρσώς ο κ. Σπύρου για την απουσία της Κεφαλονιάς!

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ; Από τον περασμένο Δεκέμβρη που δημοσιοποιήθηκε η λίστα των 181 έργων άμεσης προτεραιότητας (ανάμεσα σε αυτά και τα πέντε της ΠΙΝ απούσης της Κεφαλονιάς), δεν έχει υπάρξει ούτε μία αντίδραση – ίσως γιατί έχει επιλεγεί στη θέση της ανάπτυξης, όπως και με τα 6 έργα του ΠΔΕ...το «θέατρο εντυπώσεων» που προσφέρει θέαμα, όχι όμως και ουσία.

Καλές οι ανακοινώσεις ένταξης έργων, καλή η κριτική, αλλά καλλίτερα τα μηχανήματα και οι εργάτες στα εργοτάξια – ιδιαίτερα τούτη την περίοδο της κρίσης.

Πολύ περισσότερο όταν τα έργα που εντάσσονται είναι με μελέτες .... 10ετίας – τότε που μας κατηγορούσαν ότι κάνουμε μελέτες για τα συρτάρια!

Η ικανότητα ενός φορέα είναι βέβαιο δεν έχει να κάνει μόνο με την εξεύρεση πιστώσεων για να γίνει ένα έργο, αλλά (και κυρίως) με την γρήγορη και καλή εκτέλεση του έργου!

Υ.Γ. Επειδή αρνούμαι να συμμετάσχω στη διαμόρφωση πολωτικού κλίματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία στην κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974, η οφειλόμενη απάντηση στον κ. Μπεριάτο θα έλθει μετά τις εκλογές.