Θεόφιλος εφ' όλης της ύλης: ‘’Κάποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν να λαϊκίζουν και να δίνουν διάσταση σε θέματα που δεν πρέπει να δίνουν’’ (inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 22:18

Θεόφιλος εφ' όλης της ύλης: ‘’Κάποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν να λαϊκίζουν και να δίνουν διάσταση σε θέματα που δεν πρέπει να δίνουν’’ (inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2 

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Ο κ Μιχαλάτος αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσιεύματα ΜΜΕ της Κεφαλονιάς σχετικά με την πρόσληψη δικηγόρου εξ Αθηνών για το θέμα της πέργκολας επιχειρηματία στην αγορά Αργοστολίου, ενημερώνοντας ότι : «Η Γ. Γραμματέας του Δήμου δεν έχει αυτές τις αρμοδιότητες και η Δικηγόρος του Δήμου Νίκη Χριστοφοράτου όπως συνηθίζεται για θέματα που ο Δήμος κρίνει ως πολύ σπουδαία να συνεργάζεται με εξειδικευμένο Δικηγόρο εκτός Κεφαλονιάς σε αυτά τα θέματα θα πράξει τα ανάλογα. Επειδή ο Δήμος πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο για να πετύχει του στόχου του για το δημόσιο συμφέρον αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές.

Θυμίζω ότι πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ έχει πάρει το Δικηγορικό γραφείο του κ Μπρέγιαννου στην Αθήνα για τις αντιπαραθέσεις που είχε με το ΙΚΑ η με την ΕΤΑΔ ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς και ο Δήμος Αργοστολίου και επίσης ο κ. Κατσίκης και πάρα πολλοί δικηγόροι των Αθηνών έχουν συνεργαστεί παράλληλα με την Δικηγόρο του Δήμου για τις υποθέσεις του Δήμου, και είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Άρα τα ΜΜΕ αυτά, θα πρέπει να ανατρέξουν στην λειτουργία του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια που αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές και δεν υπάρχει θέμα με την Νομική Σύμβουλο του Δήμου μας τη οποία ευχαριστώ και δημόσια γιατί πιστεύω ότι θωρακίζει το συμφέρον του Δήμου Αργοστολίου».

Όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης της πέργκολας όπως αυτή έχει εξελιχθεί ο κ. Μιχαλάτος, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Όσον αφορά την εξέλιξη των έργων της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από το άγαλμα Καββαδία έως Λιμεναρχείο και της ανάπλασης της αγοράς Αργοστολίου, Δήλωσε: « Ακούγονται φωνές ότι το έργο της αγοράς ο Δήμος το χειρίζεται αλαζονικά και δεν ενημερώνει του επαγγελματίες . Με τον ΝΟΑ -για την παραλιακή ζώνη- έγινε συνάντηση και έχουμε λύσει τα θέματα μας και με τους επαγγελματίες της αγοράς, έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία από τον Οκτώβρη για την απελευθέρωση των χώρων για να μπορέσει να εκτελεστεί το έργο.

Έχουν φύγει δύο έγγραφα από την Τεχνική Υπηρεσία που ενημερώνει για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και το τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες για να λειτουργήσει το έργο.

Με τον συγκεκριμένο επαγγελματία που προέκυψε το πρόβλημα, αρνήθηκε να συνεργαστεί   και να δεχτεί τα έγγραφα του Δήμου για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και να συνεχιστεί το έργο και από την στιγμή που δεν υπήρχε καμία συνεννόηση, ο Δήμος κίνησε την διαδικασία της ανάκλησης της παλιάς απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής του 2009 .

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε το θέμα, ήταν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας με το Δικηγόρο του, τοποθετήθηκε και βγήκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία για την αφαίρεση της πέργκολας και προχωράμε για να την υλοποιήσουμε.

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε απευθυνθεί στην Δημαρχιακή Επιτροπή το 2009 που ήταν και λάθος όργανο και του έδωσε την άδεια να τοποθετήσει μία πέργκολα στον χώρο τον συγκεκριμένο. Όμως σε κοινόχρηστο χώρο όταν κατασκευάζεται μία πέργκολα έστω και με δαπάνες του ιδιώτη, η πέργκολα αυτή ανήκει στον Δήμο. Ο κοινόχρηστος χώρος είναι του Δήμου και δεν πουλιέται στον επαγγελματία , ούτε και η χρήση του χώρου που είχε από το 2009 σημαίνει ότι είναι αφ όρου ζωής και δεν αλλάζει στη πορεία για το δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό ανακαλέσαμε την προηγούμενη απόφαση με το κορυφαίο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήσαμε τον χώρο αυτό να το πάρει ο Δήμος και να τον αναπλάσει και να τον δώσει στην χρήση του κόσμου.

Ο επαγγελματίας που δεν έχει και την χρήση του χώρου , γιατί άλλο η τέντα και άλλο η χρήση του χώρου από κάτω, που πλέον με την πρόσφατη απόφαση την χρήση την έχει ο Δήμος, είχε βολευτεί και την πέργκολα την είχε φτάσει μέχρι τον δρόμο- τώρα έχει κόψει την μισή- και δεν άφηνε τα αυτοκίνητα να παρκάρουν. θεωρεί ότι η πέργκολα που θυμίζει τριτοκοσμικό χώρο πρέπει να μείνει, αλλά δεν ταιριάζει πλέον με την ανάπλαση του χώρου και πρέπει να απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι θα υπερισχύσει το δίκιο των πολλών και των δημοτών και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα τις επόμενες μέρες».

Για τις ασφαλτοστρώσεις που πρόσφατα έλαβαν χώρα σε δρόμους του Αργοστολίου και αυτές που έπονται, ανέφερε: « Ήταν μια εργολαβία ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους του Αργοστολίου που είχε ξεκινήσει από πέρυσι και ο εργολάβος την ολοκλήρωσε τώρα. Έρχονται και άλλες ασφαλτοστρώσεις μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια στην πόλη του Αργοστολίου. Όλο το οδικό δίκτυο ,το δημοτικό ,το επαρχιακό και το αγροτικό του Δήμου μας έχει τα «μαύρα» του χάλια και θεωρώ ότι πάρα πολλά χρόνια είχαν να γίνουν στο νησί μας έργα οδοποιίας που τα έχει ανάγκη ο Δήμος και το νησί , γιατί έχουμε και πάρα πολλά αυτοκίνητα τώρα με τον τουρισμό και δημιουργείται πρόβλημα. Εκτελείται τώρα ένα έργο οδοποιίας στην Σκάλα και ελπίζω να καταφέρουμε να φέρουμε και άλλα χρήματα να γίνουν και άλλα έργα οδοποιίας στον Δήμο και να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει και είναι έντονο τώρα».

Για την τουριστική περίοδο και την ετοιμότητα του δήμου να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεων του σημείωσε: «Στα πλαίσια της προσπάθειας για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν που έχουμε πει για δυνατό ξεκίνημα από 1η Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου, κάνουμε προσπάθεια, η ΕΔΑΚΙ έχει προμηθευτεί υπερσύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού για να βοηθήσει τους Δήμους στον καθαρισμό των παραλιών και να συμβάλλει και στον καθαρισμό των δρόμων από χορτάρια κλπ και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι τη 1η Μαίου και να δρούν όλα τέλει. Σε σχέση με όσους εναποθέτουν βαριά αντικείμενα και μπάζα στους δρόμους ,θα πρέπει ο Δήμος να γίνει ποιο αυστηρός. Υπάρχει κανονισμός που προβλέπει ότι τα μπάζα από οικοδομές θα πρέπει να πηγαίνουν σε συγκεκριμένη εταιρεία που κάνει ανακύκλωση και για να βγεί και η οικοδομική άδεια πρέπει να κάνει σύμβαση ο ιδιοκτήτης με εταιρεία συγκεκριμένη που ανακυκλώνει τα μπάζα. Για όσους δεν ακολουθούν τους κανόνες θα πρέπει να γίνει μήνυση για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ελπίζω σε λίγο καιρό που θα στελεχωθεί ο Δήμος με την Δημοτική Αστυνομία και πιστεύω ότι εκεί που θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία , ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου να γίνει πράξη».  

Για την αντίθεσή της ΚΕΔΕ στο να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής  του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, ανέφερε: «Όταν 20 χρόνια δεν έχεις κάνει προσλήψεις στου Δήμους και έχει παγώσει οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού , όταν για 4-5 χρόνια ο Δήμος από 180 άτομα έχει μείνει με 120 και επιβάλεις νόμους να εφαρμοστούν, το ποιο εύκολο πράγμα είναι να βρεθεί στον Εισαγγελέα και στο «σκαμνί» ο Δήμαρχος , η ο υπεύθυνος Πολιτικής Πυροπροστασίας. Αν δεν υπάρχουν αντίστοιχοι πόροι στους Δήμους, να μπορέσουν οι Δήμοι να αποτανθούν σε ιδιώτες, συνεργεία, για τους καθαρισμούς οικοπέδων δεν μπορεί να περπατήσει αυτό. Το Υπουργείο όσον αφορά τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων έχει σωστή προσέγγιση, γιατί πρέπει να προφυλάξουμε τα αστικά κέντρα και να πάρουμε μέτρα, όμως είναι λάθος απόφαση να τα φορτώνει στους Δήμους χωρίς προσωπικό».

Για την εξ ολοκλήρου απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στους δήμους (Η δε κατανομή του να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας), ο Κ Μιχαλάτος ως Δήμαρχος συμφωνεί με την απόφαση και το ζητούμενο της ΚΕΔΕ, ωστόσο επισήμανε ότι το τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αποτελεί αιφνιδιασμό για τους τουρίστες, οι οποίοι θα επιβαρύνονται με 10 ευρώ την βραδιά και επιβαρύνει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας σε σχέση με το τουριστικό προϊόν άλλων χωρών. Τόνισε δε, ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συζητιόνται με τους εταίρους του τουρισμού πριν ληφθούν.

Στην συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει στα όσα δύσκολα έρχονται για τον Δήμο σε σχέση με το ξεβόλεμα κάποιων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα για τον Δήμο η αντιπολίτευση να μείνει μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και με σαφήνεια να πάρει θέση και να στηρίξει όχι την δημοτική Αρχή, αλλά τον Δήμο: « Θα πρέπει να αποφεύγει τις υπεκφυγές και άλλα επικοινωνιακά τρικ

και να παίρνει ξεκάθαρα θέση και να λέει εμείς στηρίζουμε τον Δήμο γιατί πρέπει να φύγει η πέργκολα, για να ανοιχτούν και να δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους πολίτες. Θα πρέπει να είμαστε και για τα δύσκολα και όχι μόνο για τα εύκολα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να λαϊκίζουμε και να δίνουμε διάσταση σε θέματα που δεν πρέπει να δίνουμε. Όταν μια επιχείρηση έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της αποκομιδής απορριμμάτων που κάθε χρόνο σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουμε μεγαλύτερο φορτίο δουλειάς για να κρατήσουμε την Κεφαλονιά καθαρή.

Όταν βλέπουν ότι η ΕΔΑΚΙ εκσυγχρονίζεται, ότι ασκεί και άλλα προγράμματα όπως της συλλογής ρούχων και παπουτσιών και άλλες δράσεις μέσα από Ευρωπαικά προγράμματα, ότι αλλάζει εξοπλισμό για να συνδράμει το Δήμους στην καθαριότητα , δεν έχει νόημα να συζητάμε αν η εταιρεία και όχι ο Δήμαρχος αποφασίσει να μεγαλώσει τους μισθούς αυτών που ασκούν την διοίκηση της. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, η επιχείρηση να στέκεται, να προσφέρει έργο, να βελτιώνεται , να αντέχει στις προκλήσεις του έργου που επιχειρεί και όχι με λαϊκισμό να κάνουμε κριτική. Έχει διοικητικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις και οι Δήμαρχοι είμαστε μέτοχοι και ένας εξ αυτών είμαι και εγώ και πάνω απ όλα σημασία έχει το έργο που αποδίδει ο καθένας».

Τέλος έκανε αναφορά στο θέμα της Υπηρεσίας Δόμησης Αργοστολίου και στην ληφθείσα απόφαση να διακόψει την υποστήριξη της στους άλλους 3 Δήμους: « Η απόφαση δεν έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές με τον Δήμαρχο Ληξουρίου. Έχει να κάνει με το ότι η ΔΟΜ Αργοστολίου με τα λίγα άτομα τα οποία έχει θα πρέπει το Τμήμα Αυθαιρέτων να βρίσκεται 3 μέρες στο Ληξούρι η στην Σάμη η στην Ιθάκη για να διευθετήσουν την διαφορά δύο γειτόνων και μάλιστα με Εισαγγελική παρέμβαση. Ταυτόχρονα να έρχονται και να με απειλούν επενδυτές από Σάμη, η Ληξούρι η Ιθάκη ότι αν δεν έχουν το χαρτί για να αιτηθούν στο ΕΣΠΑ, θα κινηθούν νομικά εναντίον μου, Τρία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Αργοστολίου δεχόταν απειλές , οχλήσεις και παράπονα από όλη την Κεφαλονιά , για ένα έργο στο οποίο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Τρείς άδειες βγαίνουν τώρα και έβγαιναν και πριν, δεν έχει αλλάξει κάτι. Την απόφαση την πήραμε για να απευθυνθούμε και στο Υπουργείο που δεν έχει δώσει λύση όλα αυτά τα χρόνια με το να προσλάβει κόσμο η να γίνει μία προγραμματική με την Περιφέρεια που έχει μηχανικούς για να λυθεί το πρόβλημα της Πολεοδομίας. Στόχος είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ο σάκος του μποξ και να δεχόμαστε εμείς όλα τα κακά. Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι επειδή είχανε βολευτεί όλα αυτά τα χρόνια δεν τους ενδιέφερε αυτό που περνάει ο Δήμος Αργοστολίου , αυτό έγινε για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας διάλογος για να δούν πως μπορούν να βοηθήσουν οι άλλοι Δήμοι. Εγώ ζητούσα από τον Δήμο Ληξουρίου έναν υπάλληλο να αναλάβει τις υποθέσεις του Ληξουρίου. Με έναν υπάλληλο θα είχε βγάλει 300 άδειες ο Δήμος Ληξουρίου, 300 οικοδομές για τον δήμο του κλπ. Πιστεύω ότι μετά από αυτό θα ξεκινήσει ένας διάλογος και ελπίζω να βρεθούν λύσεις. Τώρα έχουν καταλάβει οι συνάδελφοι επειδή παραπονιούνται οι μηχανικοί και οι πολίτες, ότι είναι ένα πρόβλημα μεγάλο , το οποίο δεν το είχαν καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα που πάνε οι πολίτες στον Δήμαρχο Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης και του λένε λύσε μας το πρόβλημα, τώρα βλέπουν τι έχω τραβήξει εγώ στα 4 χρόνια.

Πιστεύω ότι θα καθίσουμε την επόμενη εβδομάδα που νομίζω ότι έρχεται και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κεφαλονιά , να βρούμε μια λύση για να βοηθήσουμε την ΥΔΟΜ να προχωρήσει για να δώσει λύση στην έντονη ανάγκη για να εκδοθούν οι άδειες».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-537498085?si=bd11841b87654c99948720ce2ece5e5b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250