Στανίτσας στον COSMOS 96,5: "Καθημερινές επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας για ολοχρονική σύνδεση με την Πάτρα"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 19:47

Στανίτσας στον COSMOS 96,5: "Καθημερινές επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας για ολοχρονική σύνδεση με την Πάτρα"

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στον ορισμό του ως εκπροσώπου του Ελληνικού  Δικτύου  Μικρών Νησιών στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για την διετία 2024-2026: « Είναι μια θέση που την είχα και πρίν 6 χρόνια και η οποία βοήθησε πάρα πολύ στο να επαναλειτουργήσει η γραμμή Ιθάκη- Πάτρα και δίνει και την δυνατότητα στα μικρά νησιά  να έχουμε μία δικιά  μας φωνή στο ΣΑΣ, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε πράγματα για τα νησιά μας και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που έχουμε. Είναι σημαντικό, γιατί η σύνθεση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ήταν τέτοια, που δεν έδινε μέχρι τώρα την δυνατότητα τα μικρά νησιά να έχουν την δική τους φωνή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε εκπροσώπηση και μπορούμε και παρεμβαίνουμε, να  βοηθάμε όπου μπορούμε και  να προτείνουμε.

Μέσω του Δικτύου Μικρών Νησιών  έχουμε κάνει πάρα πολλά συνέδρια και ειδικά στην Ιθάκη , που έχουν αναδειχθεί θέματα  των μικρών νησιών και γενικά της νησιωτικότητας και έχουν δοθεί και πάρα πολλές λύσεις. Υπάρχει καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας πάνω σ αυτόν τον τομέα και θα συνεχιστεί πιστεύω και τα επόμενα χρόνια».

Στην καθημερινή συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την Levante Ferries , έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να μην διακοπεί η γραμμή Ιθάκη –Σάμη κατά την χειμερινή περίοδο. Σημείωσε δε, ότι και η εταιρεία που καλύπτει το δρομολόγιο του Αστακού θα πρέπει να βοηθηθεί και γίνονται συζητήσεις και γι αυτό το θέμα.

Στις παρεμβάσεις του Λιμενικού Ταμείου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο στις λιμενικές υποδομές για την ασφαλή πρόσβαση στα λιμάνια όπως στον Πίσω Αετό και στην επικείμενη συνάντηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα του ποντισμένου καλωδίου στο Λιμάνι.   

Στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιθάκη την Τετάρτη 26/06/2024: «Είμαστε σε μια διαρκή προεργασία και προετοιμασία εδώ και 3 μήνες περίπου για την επίσκεψη του Πατριάρχη. Την ευθύνη την έχει η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης, ο Δήμος Λευκάδος και ο Δήμος Ιθάκης που έχουν υποβάλλει το αίτημα και το αποδέχτηκε ο Πατριάρχης .Την Κυριακή 31 Μαρτίου ήμουν στην Λευκάδα σε σύσκεψη για το όλο το πρόγραμμα  και είχα συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή για το πώς θα συμμετάσχει και η Περιφέρεια σε όλο αυτό. Το Σάββατο 6 Απριλίου στην Ιθάκη θα έχουμε μία διευρυμένη σύσκεψη με την παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς και άλλων φορέων , για να ξεκινήσουμε και επίσημα τον προγραμματισμό δράσεων που θα γίνουν κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη σε Ιθάκη και Λευκάδα, καλεσμένος θα είναι και ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και οι αρχές της Κεφαλονιάς  έτσι ώστε να είμαστε όλοι μαζί στην υποδοχή του Πατριάρχη».

Στην στήριξη των γιατρών που θα διοριστούν στην Ιθάκη: « Από εποχής Γαλιατσάτου υπήρχε η απόφαση να επιδοτούνται από την Περιφέρεια οι αγροτικοί γιατροί που θα υπηρετούσαν στην Ιθάκη. Ο Δήμος Ιθάκης δίνει ήδη κίνητρα  στους αγροτικούς γιατρούς και τον παιδίατρο που βρίσκεται στην Ιθάκη , δίνοντας διαμερίσματα και καλύπτοντας ρεύμα και νερό,. Η απόφαση της Περιφέρειας του 2014 μακάρι να συνεχιστεί και να ενισχυθεί  πέραν των 2 γιατρών. Το θέμα είναι ότι δίνουμε κίνητρα και σε Κεφαλονιά και σε Ιθάκη , αδικούμε κάποιους άλλους τομείς δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό μετέφερα και στον αρμόδιο υπουργό, ότι ενώ δίνουμε κίνητρα , δεν υπάρχει ανταπόκριση και ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση εδώ. Κατ εμέ, όταν οι γιατροί παίρνουν την ειδικότητα τους, όπως είπα στον Υπουργό, θα πρέπει να περνάνε και 2-3 χρόνια από έναν νησιωτικό Δήμο. Δεν μπορεί να περνάνε κατ ευθείαν σε μεγάλα νοσοκομεία η εκεί που θέλουν από την στιγμή που μιλάμε για Δημόσιο, γιατί διαφορετικά ποτέ δεν θα έχουμε γιατρούς στα νησιά μας. Είναι πολύ σημαντικό που η Περιφέρεια αποφάσισε να δώσει και άλλα κίνητρα στους γιατρούς». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250