Π. Δρακουλόγκωνας (Δήμαρχος Σάμης): ''Έχουμε καλή ομάδα, πάμε γρήγορα να αλλάξουμε την περιοχή''

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 10:04

Π. Δρακουλόγκωνας (Δήμαρχος Σάμης): ''Έχουμε καλή ομάδα, πάμε γρήγορα να αλλάξουμε την περιοχή''

Συνέντευξη Δημάρχου Σάμης στον Inkefalonia 89,2 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου , μίλησε ο Δήμαρχος Σάμης Παναγής Δρακουλόγκωνας, για την δομή της Δημοτικής Αρχής, και για τον σχεδιασμό και τις προοπτικές που υπάρχουν για τον Δήμο Σάμης με την αυγή της πενταετούς θητείας, που μόλις ξεκίνησε.

« Σε γενικές γραμμές πάμε καλά, είναι ένα crash tests για όλους τους συνεργάτες μας, τρείς αντιδήμαρχοι ήταν δοκιμασμένοι και είμαι πολύ χαρούμενος για την συνεργασία και την αποδοτικότητα όλων των συνεργατών μου. Εξεπλάγην ευχάριστα για την όρεξη για δουλειά και τις ικανότητες τους να αφομοιώνουν πράγματα, γιατί κάποιοι απ αυτούς είναι πρώτη φορά που υπηρετούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γενικά έχουμε μια αρκετά καλή ομάδα και πάμε έτσι όπως είχαμε σχεδιάσει, πάμε γρήγορα να αλλάξουμε την περιοχή και να βελτιώσουμε την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών».

 Ο κ Δρακουλόγκωνας στην συνέχεια αναφέρθηκε.

Στην σύμβαση του Έργου: «Αποκατάσταση Στέγης Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης» και στην σύμβαση για την προμήθεια και τοποθέτηση προκατασκευασμένης δεξαμενής χωρητικότητας 1.000 m3 που Θα τοποθετηθεί στα Κομιτάτα της ΔΕ Ερίσου και θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης των χωριών Βαρύ και Καρυά που υπογράφηκαν τέλος Ιανουαρίου. Σημείωσε δε, ότι τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Μονιά και την π. Περιφερειακή Αρχή και υλοποιούνται με την δική του Δημοτική Αρχή.

Όσον αφορά την ύδρευση της Ερίσου, ανέφερε ότι αποτελεί προτεραιότητα και της δικής του Δημοτικής Αρχής , όπως και της προηγούμενης που τους παρέδωσε 3 μελέτες ύψους 6.100.000 ευρώ (ανέλυσε σε τι αφορά η κάθε μελέτη) και ο στόχος είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για αυτά τα 3 έργα αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα αυτός ο στόχος θα καλυφθεί.

Έκανε αναφορά επίσης στην αφαλάτωση του Φισκάρδου, που βρίσκεται ήδη σε προσυμβατικό έλεγχο και στην απόφαση του ΣτΕ για την αφαλάτωση της Άσσου.

Τέλος επεκτάθηκε όσον αφορά την ύδρευση και στην σύνδεση της λίμνης ΄Ακολης με το Πυργί στο δίκτυο της Σάμης και σημείωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά εάν κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή στα Κουλουράτα, χαρακτηρίζοντας την ως έργο πνοής για όλο τον Δήμο Σάμης ,που υπάρχει στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής Σάμης, δύσκολο μεν αλλά όχι αδύνατο σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Σε σχέση με τις άκρως επισκέψιμες υποδομές του Δήμου Σάμης και δη της λίμνης Μελισσάνης, ενημέρωσε ότι οι μελέτες που αφορούν το σπήλαιο έχουν κατατεθεί προ 2 χρόνων στο ΚΑΣ και το θέμα συζητήθηκε προ λίγων ημερών και αναμένουν την απόφαση για να προχωρήσουν ανάλογα. Κατά την εκτίμηση του, ο περιβάλλοντας χώρος το φετινό καλοκαίρι θα είναι ποιο ανθρώπινος απέναντι στους επισκέπτες.

Παρά τον σύντομο χρόνο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής Σάμης έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις σε 4 διαφορετικά μέτρα του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία (INTEREG) και στην 2η πρόσκληση , στοχεύουν να καταθέσουν άλλες 5 προτάσεις. Όσο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Σάμης για το 2024, όπως ενημέρωσε ο κ. Δρακουλόγκωνας, θα έρθει προς συζήτηση-ψήφιση περί τα τέλη Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει σημαντική τροποποίηση του, με την ένταξη 1 εκατομμυρίου που αφορά σε χρηματοδότηση έργων.

Στον τομέα του αθλητισμού, ενημέρωσε σχετικά με την κατασκευή γηπέδων σε Ζερβάτα , Μεσοβούνια και τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων 5X5 και μπάσκετ στον Καραβόμυλο.

Για την τουριστική περίοδο 2024 και εν γένει για τον τουρισμό , έδωσε έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους τουρίστες από τους επαγγελματίες και τον Δήμο , σημειώνοντας ότι η καλή εικόνα και οι σωστές υπηρεσίες θα ωθήσουν τον τουρισμό. Συμπλήρωσε σχετικά ότι η στόχευση της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό, είναι να αξιοποιήσει τα λιμάνια του Δήμου, να αυξήσει την χωρητικότητα τους, να ασχοληθεί σοβαρά με τον θαλάσσιο τουρισμό και με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού εν γένει.

Ο κ Δρακουλόγκωνας έδωσε το στίγμα των συνεργασιών σε τεχνικό επίπεδο με τους άλλους Δήμους και την Περιφέρεια , λόγω μη ύπαρξης δομημένης και στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας στον Δήμο Σάμης.

Τέλος, o κ. Δρακουλόγκωνας,  εικονογραφώντας τον Δήμο Σάμης, ως ‘’την ατμομηχανή του τουρισμού της Κεφαλονιάς’’, πέρασε το μήνυμα ότι ‘’αν η περιοχή του Δήμου Σάμης πάει καλά, πάνε καλά και οι υπόλοιποι’’ και έκανε γνωστό ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης θα έρθει προς έγκριση μία προγραμματική σύμβαση με το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών , η οποία θα αφορά τον συγκερασμό της υπάρχουσας μελέτης για το Γεωπάρκο και της μελέτης του Πανεπιστημίου για να γίνουν σε χρόνο 6 μηνών επισκέψιμα και άλλα 3 σπήλαια και την προετοιμασία του φακέλου για το Σπηλαιολογικό Πάρκο της Σάμης για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. «Η εκτίμηση μας είναι ότι θα τα καταφέρουμε και θα ενταχθεί αυτό το έργο στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων πριν το τέλος του χρόνου. Υπάρχει και μία άλλη προγραμματική σύμβαση η οποία θα έρθει σε 3-4 εβδομάδες με το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα μας αναπτύξει ένα ολόκληρο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης τόσο των σπηλαίων , όσο και των λιμανιών της περιοχής, στην κατεύθυνση ότι όποιος προσεγγίζει τα τουριστικά αγκυροβόλια μας , η τα σπήλαια, σε βάθος 2-3 ετών, να κινούνται όλα αυτά ηλεκτρονικά να μην υπάρχουν μετρητά κλπ».

Κλείνοντας, ο κ. Δρακουλόγκωνας αναφέρθηκε στις δράσεις προσφοράς τον Φεβρουάριο, μήνα της ΑΓΑΠΗΣ, που ο Δήμος Σάμης με πνεύμα ευαισθησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης για ακόμη μία χρονιά διοργανώνει για ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Κεφαλονιάς « Ο Σωτήρ» και την εθελοντική αιμοδοσία προς ενίσχυση του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς .

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-2-2-2024?si=d0874fe1593b46e88aa8a2b2f5c22524&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250