O Καππάτος στηρίζει Θεόφιλο!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 14:17

O Καππάτος στηρίζει Θεόφιλο!

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους  δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και  Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος για ζητήματα της επικαιρότητας .

Ο κ Καππάτος αναφέρθηκε στα εξής:

Στο Κοινοβουλευτικό έργο της παρούσας Κυβέρνησης  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νομοσχέδιο που αφορά  στην λειτουργία των ΟΤΑ: « Το ψηφίσαμε πρίν από τις εκλογές για να είμαστε καθαροί, ενώ θα μπορούσαμε να το ψηφίσουμε αρχές του 2024, που θα αναλάβουν οι νέες Δημοτικές Αρχές. Καταργούμε τα νομικά πρόσωπα των Δήμων. Μέχρι σήμερα αν υπήρχαν 10 νομικά πρόσωπα σε έναν Δήμο, έπρεπε να έχουμε και 10 λογιστήρια. Νομίζω ότι είναι υπέρ των Δήμων αυτά που ψηφίσαμε και δεν είναι σωστό να κατακερματίζονται οι διαθέσιμες πιστώσεις για το προσωπικό του Δήμου σε άλλα νομικά πρόσωπα. Ο Δήμος θα μπορεί τώρα να κατανείμει και το προσωπικό που είχε έως σήμερα και των νομικών προσώπων , ανάλογα με τις ανάγκες του .

Για τον Δήμο Αργοστολίου πάει μια χαρά γιατί για τα νομικά πρόσωπα δίνει μεγάλη χρηματοδότηση. Την προηγούμενη 4ετία η κυβέρνηση στήριξε όλους τους Δήμους ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και ήταν προσωπική επιθυμία του Πρωθυπουργού αυτό και ένας από τους λόγους που κέρδισε και τις εκλογές , γιατί οι περισσότεροι από τους Δημάρχους, είχαν δει την συνεργασία με την Κυβέρνηση και προσβλέπουν και στη συνέχεια της».

Στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις της Κυβέρνησης στους Δήμους και ιδιαίτερα στις ΔΕΥΑ: « Την περίοδο του covid-19  η Κυβέρνηση στήριξε τους Δήμους και αυτό έγινε και με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για τις σχολικές μονάδες δόθηκαν έξτρα χρήματα.  Η αύξηση των οφειλών στην ΔΕΗ της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς, δεν είναι μόνο δικό μας ζήτημα, είναι ένα  πανελλαδικό πρόβλημα. Μετά την πανδημία και την αύξηση του κόστους ζωής, είχαμε και αύξηση τους κόστους του ρεύματος και αυτό που δημιουργήθηκε στην δική μας ΔΕΥΑ, δημιουργήθηκε σε όλες τις ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα. Είναι λοιπόν ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση , γιατί οι μεν Δήμοι χρηματοδοτήθηκαν με κάποιο ποσό, όμως οι ΔΕΥΑ ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα δεν πήραν χρήματα.

 Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ, δεν ανήκει μόνο στον Δήμο Αργοστολίου, αλλά σε όλους τους Δήμους της Κεφαλονιάς, άρα δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από έναν Δήμο μέσω του ΥΠΕΣ. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλες αυτές οι οφειλές που έχουν οι ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα θα καλυφθούν από την Κυβέρνηση και δεν υπάρχει θέμα να διακοπεί το ρεύμα από την ΔΕΥΑ, γιατί είναι πανελλήνιο  πρόβλημα».

Στον μελλοντικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ: « Αυτή την στιγμή επεξεργάζονται στην Κυβέρνηση έναν τρόπο ώστε να γίνει μία πανελλαδική συνένωση , όχι σε βαθμό Περιφέρειας, αλλά σε μεγαλύτερο. Θα δούμε δηλαδή ένα καινούργιο μοντέλο ΔΕΥΑ, με άλλη ονομασία και έναν καινούργιο τρόπο διαχείρισης, όμως ακόμα είμαστε στον σχεδιασμό».

Για την απόδοση έργου των Δήμων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τον ίδιο και την Κυβέρνηση την τελευταία 4ετία: « Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας είχε πει στην αρχή της προηγούμενης 4ετίας, ότι συνεργαζόμαστε η Κυβέρνηση και εμείς οι βουλευτές με τους Δήμους και αυτό το απέδειξε.

Σε τοπικό επίπεδο είχαμε όλοι οι Δήμοι πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε ήταν το «Φιλόδημος 2» , το «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Δήμος Αργοστολίου είχε δικαίωμα να υποβάλλει έργα ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ , νομίζω τα υπέβαλλε όλα, έχουν εγκριθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» γύρω στα 16-17 εκατομ. Ο Δήμος έφτιαξε πολύ γρήγορα και επιμελημένα μελέτες , είδε τι μπορεί να υποβάλλει και το υπέβαλε στο ΥΠΕΣ. Με τον Δήμαρχο τα τρέξαμε και πιέσαμε έτσι ώστε να ενταχθούν, γιατί από τους 332 Δήμους Πανελλαδικά όλοι επιχείρησαν ανάλογα και όλοι οι Δήμοι της Κεφαλονιάς  και ο Δήμος Ιθάκης και περισσότερο ο Δήμος Αργοστολίου, υπέβαλλαν μελέτες  πολλών εκατομ. και έχουν ήδη ενταχθεί. Όταν ένας Δήμος προέρχεται από διάσπαση, όπως οι Δήμοι της Κεφαλονιάς από το 2019, το να μπορέσουν οι κατά τόπους  Δήμαρχοι με τους συνεργάτες τους να φτιάξουν μελέτες για να υπαχθούν στα χρηματοδοτικά εργαλεία, το θεωρώ μεγάλη επιτυχία και αυτή τη στιγμή όλα τα έργα έχουν τουλάχιστον συμβασιοποιηθεί, άλλα εκτελούνται και άλλα θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και μετά. Υπήρχε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Δημάρχους. Το γεγονός ότι έχει καταφέρει τουλάχιστον ο Δήμος Αργοστολίου να έχει πάρει χρηματοδότηση από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και για τον «Ιανό» περίπου 60 εκατομ. ευρώ και πολλά από αυτά έχουν ήδη εκτελεστεί, η εκτελούνται και τα υπόλοιπα έχουν συμβασιοποιηθεί , όταν έχεις περάσει 2 χρόνια κορονοιού και  τον «Ιανό», είναι επιτυχία, όπως και για τους Δήμους Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης».   

Στον κίνδυνο χρήματα της Περιφέρειας για τον «Ιανό» να μεταφερθούν στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας και Μαγνησίας: « ‘Έχουν υπογραφεί τρεις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους  και δόθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Αργοστολίου, 3μιση στον Δήμο Ληξουρίου και 6 στον Δήμο Σάμης αποκλειστικά για τον Μύρτο και την γέφυρα Χειμωνικού, από τα 24 εκατομ. που πήρε η Περιφέρεια για τα έργα αποκατάστασης από τον «Ιανό» και δεν κινδυνεύουν. Τα υπόλοιπα χρήματα έχουν ήδη προγραμματιστεί για κάποιες βελτιώσεις δρόμων και αποκαταστάσεις από την Περιφέρεια, που επίσης δεν κινδυνεύουν. Όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνονται απεντάξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης κα πηγαίνουν στην Θεσσαλία, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης μας υποχρεώνει να έχουμε ολοκληρώσει τα έργα τον Ιούλιο του 2026, που σημαίνει ότι κατασκευαστικά θα πρέπει να έχει τελειώσει τέλος του 2025 . Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε αν κάποια έργα απενταχθούν, θα ενταχθούν στα ΕΣΠΑ. Για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν έχουμε τέτοιους φόβους, γιατί τα μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ήδη προχωρούν και το μεγαλύτερο έργο που είναι το Νοσοκομείο Αργοστολίου 8 εκατομ έχει ήδη δημοπρατηθεί και 16 Οκτωβρίου τελειώνει η προθεσμία υποβολής των προσφορών, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου τελείωσαν οι προσφορές 2 Οκτωβρίου. Τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει κινδυνεύουν και έχουμε ένα τέτοιο έργο στην Αγία Ευφημία για το λιμάνι, το οποίο το παρακολουθώ από κοντά και δεν νομίζω να έχουμε κάποιο θέμα. Είμαστε σε μια περίοδο που θα γίνουν σημαντικά έργα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη».

Για το εάν υπάρχει επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας σε κάποιο δημοτικό ψηφοδέλτιο  στην Κεφαλονιά:«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει και τις 13 Περιφέρειες και στην δική μας την κ Ρόδη Κράτσα και στηρίζει και τους Δημάρχους σε Αθήνα,  Πειραιά και Θεσσαλονίκη.  Για τους υπόλοιπους Δήμους, το κόμμα δεν στηρίζει επισήμως κανέναν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα μας είπε ότι είμαστε ελεύθεροι να στηρίξουμε εμείς όποιον νομίζουμε ότι είναι καλύτερος».

«Στηρίζω τον Θεόφιλο Μιχαλάτο»

Για το εάν ο ίδιος στηρίζει κάποιον από τους υποψηφίους δημάρχους: «Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκα πολύ στενά με τον σημερινό Δήμαρχο Αργοστολίου τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον ψήφησα και το 2019 παρ’ όλο που δεν τον γνώριζα τότε πολύ καλά. Όταν είδα ότι μπήκε σε έναν Δήμο μετά από διάσπαση , όπως και οι Κατσιβέλης και Μονιάς και προσπαθούσε να οργανώσει τον Δήμο , να φτιάξει οργανόγραμμα για να μπορεί να κάνει προσλήψεις, το πώς συμπεριφέρθηκε στην πανδημία και στον «Ιανό», εργάσθηκε σκληρά έτσι ώστε να μπορεί να καταθέσει προτάσεις σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το έκανε, πιστέψτε με ήρθαμε πιο κοντά. Στηρίζω τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, αυτή είναι η άποψη μου.

Γενικά για τους Δημάρχους, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για μία δεύτερη θητεία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο τους. Αυτά που γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες περί στήριξης συγκεκριμένων άλλων υποψηφίων από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν ευσταθούν. Υπάρχουν όμως πολιτικοί, που ο καθένας όπως και εγώ, είπα την δική μου την στήριξη ,έχουν το δικαίωμα να το πράξουν. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ο Θεόφιλος Μιχαλάτος και η προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν μία άριστη συνεργασία».   

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.   

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-383960002?si=cd147f009083492d967ebd905c24a62d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250