Κεφαλονιά Νησί για όλους: Επερώτηση για τη Λάσση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 12:46

Κεφαλονιά Νησί για όλους: Επερώτηση για τη Λάσση

 Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Κεφαλονιά, νησί για όλους", Αλέξανδρος Παντελειός, κατέθεσε και δεύτερη επερώτηση προς στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την πορεία της Πράξης Εφαρμογής Λάσσης:


"Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε, μετά την υπ’ αριθμ. 764/2020 απόφαση του ΣτΕ, είναι σε ισχύ το Προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ  ΑΑΠ334/10.10.2014) με το οποίο εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της «Λάσσης», αφού δεν εκκρεμούν άλλες αιτήσεις ακυρώσεως επ’ αυτού.Τον Αύγουστο του 2022, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (764/2020), μετά την οποία είναι σε ισχύ το Προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ  ΑΑΠ334/10.10.2014) με το οποίο εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο της «Λάσσης», αφού δεν εκκρεμούν άλλες αιτήσεις ακυρώσεως επ’ αυτού.Ανακοινώθηκε επίσης, πως ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην πράξη εφαρμογής καθώς τα χρήματα έχουν ήδη εξασφαλιστεί μέσω ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ. Πράγματι, στις 27/6/22, η Οικονομική Επιτροπή τροποποιεί την με αρ. πρωτ. 26802/29-04-2020 (ΑΔΑ:62ΚΧ46ΜΤΛ6-3ΒΨ) Απόφαση Ένταξη της Πράξης με τίτλο «Έργα τοπικής ανάπτυξης Δήμου Αργοστολίου» στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», αφαιρώντας τα έργα:

  • «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΥΛΙΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ"», προϋπολογισμού 12.000,00€
    2. «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΥΛΙΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ», προϋπολογισμού 37.200,00€
    3. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΥΛΙΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΒΟΣΕΤΟΥ», προϋπολογισμού 150.000,00€
    4. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», , προϋπολογισμού 166.400,00€
    Και αντικαθιστώντας τα με την «ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΣΣΗΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», προϋπολογισμού 365.600,00€Δια των δηλώσεων του δημάρχου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ενημερωνόμαστε πως:
  • «… Το σημαντικό είναι ότι είχαμε προβλέψει και είχαμε τα χρήματα από το «Φιλόδημος» για να κάνουμε την πράξη εφαρμογής και να την δημοπρατήσουμε άμεσα. Μέσα στον μήνα κάνουμε τον φάκελο δημόσιας σύμβασης για να προκηρυχθεί η μελέτη αυτή, οπότε μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μελετητικό γραφείο που θα κάνει την εφαρμογή του σχεδίου για να κάνουμε δρόμους και να αναπτυχθεί η Λάσση, που έχει παγώσει τόσα χρόνια η πολεοδόμηση της. Μέσα στον επόμενο χρόνο κομμάτι κομμάτι θα έχει την πράξη εφαρμογής και θα μπορούν να γίνονται υποδομές. Με το που θα γίνει η πράξη εφαρμογής, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να επενδύσουν και θα γίνει ένα ζωντανό κομμάτι η Λάσση…»Ακολουθεί ανακοίνωση του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «η Λάσση» ο οποίος αποδίδει τα εύσημα στον δήμαρχο κ. Μιχαλάτο για την επίλυση του ζητήματος, την έγκριση της χρηματοδότησης και την πρόθεση υλοποίησης της απαιτούμενης πράξης εφαρμογής.Έως σήμερα, ως δημοτικοί σύμβουλοι, δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε για την σύνταξη του φακέλου δημοσίας σύμβασης (ο οποίος θα γινόταν μέσα στον Αύγουστο), ούτε για την προκήρυξη της μελέτης (η οποία θα γινόταν εντός του 2022, ώστε να υπάρχει ανάδοχος έως τέλος του έτους.)


Ήδη, συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή δυσανασχετούν, καθώς δεν έχουν -ακόμη και κατόπιν ερωτημάτων τους- ικανοποιητική πληροφόρηση σε σχέση με την πορεία των απαιτούμενων διαδικασιών. Ανάμεσά τους και μέλη του συλλόγου «η Λάσση», οι οποίοι μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους.Επερωτάστε κύριε Δήμαρχε:

• Έχει συνταχθεί έως σήμερα φάκελος δημόσιας σύμβασης για την πράξη εφαρμογής;
• Έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή ενέργειες για την προκήρυξη της ανωτέρω μελέτης;
• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών σας απέναντι στους συμπολίτες μας;
• Τα έργα τα οποία αφαιρέσατε από την εγκεκριμένη Πράξη του προγράμματος Φιλόδημος, τα οποία αφορούν την ανάπλαση, προστασία και αξιοποίηση του αλσυλίου Κουτάβου και την κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου στο Αργοστόλι, από ποιες πηγές σχεδιάζετε να τα χρηματοδοτήσετε;"




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250