Ο Διονύσης Μινέτος για το πρόστιμο στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς: "Παραπλανητικές οι δηλώσεις της κ. Μοθωναίου" (video)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 20:17

Ο Διονύσης Μινέτος για το πρόστιμο στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς: "Παραπλανητικές οι δηλώσεις της κ. Μοθωναίου" (video)

 Τα προσωπικά μου σχόλια επί των παραπλανητικών δηλώσεων της κας Αικατερίνης Μοθωναίου για το πρόστιμο του μισού εκατομμυρίου ευρώ που επέβαλαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς.

1. Στις 26-01-2023, στην ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου κ. Σάκη Βούτου η κ. Μοθωναίου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόστιμο που να έχει επιβληθεί στο ΦΟΣΔΑ για το ΧΥΤΥ της Παλοστής», «το πρόστιμο είναι 200.000 ευρώ και αφορά την Εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΥ για λογαριασμό του ΦΟΣΔΑ». Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει η δήλωση της κ. Μοθωναίου.

{https://soundcloud.com/user-46829938/nisi-93-9-synenteyxi-5484100}

2. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 04-02-2023 στην ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Αρβανιτάκη, και όταν το θέμα εξακολουθούσε να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, η κ. Μοθωναίου αναδιπλώθηκε και ανασκεύασε τις δηλώσεις της. Παραδέχτηκε ότι όντως υφίσταται πρόστιμο 500.000 ευρώ εναντίον του ΦΟΣΔΑ πέρα από το πρόστιμο των 200.000 που έχει επιβληθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία. Παραδόξως, στις ανασκευασμένες δηλώσεις της, η κ. Μοθωναίου εμφανίζεται ανενημέρωτη για το πότε έγινε ο έλεγχος στο ΧΥΤΥ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, για το πότε επιβλήθηκε το πρόστιμο, μπερδεύει τις ημερομηνίες κλπ. Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει η ανασκευασμένη δήλωση της κ. Μοθωναίου.

 {https://soundcloud.com/e-kefalonia-net/mothonaiou-04-02-2023}

3. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μόνο που την δεύτερη φορά, η κ. Μοθωναίου επέλεξε να μην αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών της αλλά φρόντισε να ρίξει όλο το ανάθεμα σε έναν αποδιοπομπαίο τράγο: «Φταίνε οι προηγούμενοι. Παραλάβαμε έναν ΧΥΤΥ σε Τριτοκοσμική κατάσταση» δήλωσε η κ. Μοθωναίου.

4. Στο ΧΥΤΥ της Κεφαλονιάς πάντα υπήρχαν προβλήματα σε σύγκριση με το τί επιβάλει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την διαχείριση των απορριμμάτων. Σε σύγκριση όμως με το τι επικρατούσε και τί επικρατεί ακόμη στην Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα, ο ΧΥΤΥ της Κεφαλονιάς (με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματά του) ήταν υπόδειγμα διαχείρισης σαν τους κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας. Μετά την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς τον Σεπτέμβριο του 2020, - την οποία προκάλεσε «το τσίμπημα μιας Σφήκας(!) που έστειλε τον φύλακα του χώρου στο νοσοκομείο Ληξουρίου με αποτέλεσμα να βρει ευκαιρία ο αφύλακτος ΧΥΤΥ να αρπάξει φωτιά – δικαίως δεχτήκαμε όλο το ανάθεμα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον πληθυσμό του νησιού μας. Όμως, βάλαμε το κεφάλι κάτω, μαζευτήκαμε, δώσαμε εξηγήσεις, ζητήσαμε συγνώμη, δουλέψαμε σκληρά και μερικούς μήνες μετά (01-01-2021) παραδώσαμε το ΧΥΤΥ στο νέο ΦΟΣΔΑ και στην κ. Μοθωναίου, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Πιάτο, γυαλί, σαλόνι οίκου μόδας. Ούτε γόπα από τσιγάρο δεν εύρισκες στο έδαφος. Παραδώσαμε επίσης, ένα έργο 7,2 εκ. ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για την πλήρη αναμόρφωση του ΧΥΤΥ, έτοιμο προς δημοπράτηση.

{https://youtu.be/xHmqRhfe03E}

5. Πέραν τούτου, στις 11-09-2020, λίγο πριν σας παραδώσουμε το ΧΥΤΥ, δεχτήκαμε έλεγχο από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και για τις πταισματικού χαρακτήρα παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους επτάμισι χιλιάδων ευρώ (7.500) το οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της ΠΙΝ το αύξησε αυθαίρετα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Επιθεωρητών σε 40.000 ευρώ. Ακόμη και έτσι, άλλη βαρύτητα έχει ένα πρόστιμο 40.000 ευρώ και άλλη βαρύτητα ένα πρόστιμο 500.000 ευρώ.

6. Και ερωτάστε κ. Μοθωναίου: Σας παραδώσαμε το Β’ Κύτταρο του ΧΥΤΥ μεγέθους 36 στρεμμάτων πεντακάθαρο όπως δείχνει το βίντεο; Πώς γίνεται και δέκα μήνες μετά την πλήρη ανάληψη της διαχείρισης της Παλοστής από εσάς, όταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έκαναν έλεγχο, βρήκαν ένα βουνό από απορρίμματα ύψους 2,5 μέτρων και εμβαδού 36 στρεμμάτων ατάκτως ερριμμένα πάνω στο Β κύτταρο χωρίς καμία υγειονομική ταφή; Γιατί δεν συμπιέσατε και δεν χώσατε τα απορρίμματα ούτε μία φορά τους δέκα μήνες που λειτουργούσατε το ΧΥΤΥ; Ποιος σας εμπόδισε; Ήταν τόσο δύσκολο; Θα σταματήσω εδώ τις ερωτήσεις για να μην ρίξω και άλλο λάδι στη φωτιά.

7. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να εμπλακώ στις πολιτικές διαφορές που έχετε με τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτο ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, σας ρώτησε και για τις πιστοποιήσεις καλής εκτέλεσης που υπογράψατε και δεν απαντήσατε. Όμως, πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Νόμος 1650/1986 περί Προστασίας του Περιβάλλοντος προβλέπει και δύσκολες ποινικές διαδικασίες και ευθύνες. Για τις υποθέσεις υποβάθμισης του Περιβάλλοντος δεν καθαρίζει κάποιος με ένα διοικητικό πρόστιμο. Υπάρχει και ποινική διαδικασία, «σκαμνί». Υπό την έννοια αυτή, ως μέλος του ΔΣ της ΕΔΑΚΙ ΑΕ, όπως έχω ξαναπεί στο πρόσφατο παρελθόν, δεν έχω καμία πρόθεση να γίνω η «πρόθυμη Ιφιγένεια» κανενός. Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ανάρτηση απο τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων Δήμου Αργοστολίου Διονύση Μινέτο 




00 inkefalonia general ad 300X250