Στ. Τραυλός στον Inkefalonia 89,2: «Γραφειοκρατικά ζητήματα “κολλούν” τα πράγματα και μας κάνουν δύσκολη τη ζωή»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 08:55

Στ. Τραυλός στον Inkefalonia 89,2: «Γραφειοκρατικά ζητήματα “κολλούν” τα πράγματα και μας κάνουν δύσκολη τη ζωή»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, για επίκαιρα θέματα που αφορούν στον τομέα αρμοδιότητας του.

Για την επίσκεψη του στο Dubai για την προβολή Επτανησιακών προϊόντων : «Στο Dubai έγινε μια έκθεση βιολογικών προϊόντων στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα με ιδιωτική πρωτοβουλία, με ένα περίπτερο στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες παραγωγοί. Εμείς προβάλλαμε το Επτανησιακό λάδι και το μέλι. Συμμετείχα εγώ, γιατί στα πλαίσια της έκθεσης υπάρχει μία κουζίνα που γίνεται ένα σόου μαγειρικής με υλικά από κάθε χώρα και εμείς επιλέξαμε να παρουσιαστεί το παραδοσιακό γλυκό της Ιθάκης Ροβανί με αγνό μέλι και παρθένο ελαιόλαδο από τα Ιόνια νησιά. Το γλυκό αυτό παρασκευάζεται με ρύζι, με λάδι και μέλι και το παρασκεύασε μία σχολή από την Ελβετία που έχει παράρτημα στο Ντουμπάι. Εγώ έκανα έναν χαιρετισμό πριν την παρασκευή του εξηγώντας πια είναι τα Ιόνια Νησιά, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη αναλύοντας τα του νησιού του Οδυσσέα και περνώντας τον συμβολισμό της Ιθάκης όχι μόνο ως νησιού αλλά ως προορισμού για τον κάθε άνθρωπο και τι είναι αυτό το γλυκό και τα υλικά παρασκευής του . Κάναμε μια πολύ καλή παρουσίαση, υπήρχε και τηλεοπτική κάλυψη, οπότε ως αρχείο έμεινε.

Ήρθαμε σε επαφή με τοπικούς παράγοντες στο Dubai και με τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας μας ,στη συνέχεια θα κάνουμε συζητήσεις για να φέρουμε σε επαφή τους παραγωγούς των Ιονίων Νήσων με αυτούς και από κει και πέρα ο κάθε παραγωγός θα δει εάν μπορεί να προωθήσει τα προιόντα του. Η δουλειά μας είναι να ανοίγουμε τις αγορές και από κει και πέρα ο κάθε παραγωγός να προχωρά. Το Dubai είναι μια ενδιαφέρουσα και συμφέρουσα αγορά και μπορούμε να το πάμε ποιοτικά και όχι ποσοτικά».

Για το θέμα της χρηματοδότησης της  Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΥΠΕΡΙΩΝ» στο Ληξούρι: «Δεν είχα ενημερωθεί, το θέμα προέκυψε τον τελευταίο καιρό, με το που επέστρεψα μίλησα με την κ. Μαροπούλου , με την Διαχειριστική Αρχή, λύθηκε το θέμα, ενδιαφέρθηκε και η Περιφερειάρχης και έμενε να πληρώσει το Περιφερειακό Ταμείο και πιθανώς να έχει ήδη πληρωθεί. Αυτό συνέβη γιατί πολλές φορές στην γραφειοκρατία γίνονται πολλά, η τελική αίτηση έγινε στις 14 Δεκεμβρίου και ανεξάρτητα από το τι λέει η κάθε πλευρά, δεν είναι ωραίο να γίνονται αυτά και δεν πρέπει να επαναληφθούν .Σήμερα ενημερώθηκα από τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία σε προγράμματα του ΕΣΠΑ , ότι θα μείνουν απλήρωτοι έως τις 10 Ιανουαρίου, γιατί υπάρχουν θέματα γραφειοκρατικά. Γραφειοκρατικά ζητήματα “κολλούν” τα πράγματα και μας κάνουν δύσκολη τη ζωή. Δεν είναι θέμα της Περιφέρειας και η Διαχειριστική Αρχή είναι ανεξάρτητη υπηρεσία και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι πολύ αυστηρά πλέον τα πράγματα».

Για τα φώτα της Κρανιάς που σε ένα τμήμα της δεν λειτουργούν : « Η Τεχνική Υπηρεσία αποφάσισε σωστά να φτιάξει όλα τα φώτα όπου υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει πρόβλημα και στις Πλατιές και στον Χάρακα και στον γύρο του Κουτάβου και έβγαλε έναν διαγωνισμό που τον έχει προχωρήσει. Το ποσό είναι μεγάλο και εκτός από τις λάμπες πρέπει να τσεκαριστούν και τα καλώδια για φθορές από τρωκτικά. Σύντομα θα βγεί ο διαγωνισμός και θα λυθεί αυτό το θέμα».

Για τις παρεμβάσεις στον δρόμο Αργοστολίου –Αεροδρομίου και στον δρόμο Κρανιά Αεροδρόμιο: « Στον Δρόμο Αργοστολίου –Αεροδρομίου γίνονται παρεμβάσεις, μπαίνουν σε προτεραιότητα από την υπηρεσία μας και όσο πιο σημαντικός είναι ο δρόμος, ανάλογα ενεργούμε. Η μελέτη του δρόμου Κρανιά –Αεροδρόμιο είχε ξεκινήσει να συζητιέται από το 2011 και η μελέτη δόθηκε το 2020 ένα χρόνο μετά αφού ανέλαβα εγώ. Πέρασαν εννιά χρόνια για να έχουμε μελετητή, προχωρά η μελέτη , θα ακολουθήσουν απαλλοτριώσεις και διάφορα άλλα που δεν είναι εύκολα να τελειώσουν και δεν μπορώ να πω πότε θα μπούμε σε τελική ευθεία. Η μελέτη προβλέπει έναν δρόμο από τον δεύτερο κόμβο της Κρανιάς που θα πάει Αεροδρόμιο με καινούργια χάραξη».

Για την στροφή των Βλαχάτων: « H στροφή των Βλαχάτων είχε διανοιχτεί, όμως ακόμα περιμένουμε την τελική απάντηση του ιδιώτη για την παραχώρηση χώρου. θα ενταχθεί στο έργο του οδικού άξονα Αργοστόλι –Πόρος και έχουμε δώσει και εντολή να γίνει απαλλοτρίωση στο κομμάτι αυτό».

Για τον δρόμο της Άτρου: « Υπάρχει μία μελέτη η οποία εκκρεμεί πολλά χρόνια , μας έλλειπε ο ειδικός Δασολόγος, το λύσαμε κι αυτό και περιμένουμε σύντομα να δημοπρατηθεί αυτή η μελέτη. Μιλήσαμε πρόσφατα με τον Δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον ηγούμενο της Μονής Δανιήλ και προσφέρθηκε ο Δήμαρχος να φτιαχτεί όλος ο δρόμος γιατί η μελέτη προέβλεπε να φτιαχτούν μόνο οι επικίνδυνες στροφές».

Για τον δρόμο Ληξούρι-Αργοστόλι: « Ο δρόμος αυτός έχει ξεκινήσει από το 2016 , το Υπουργείο εκτελούσε το έργο με την δική μας επίβλεψη, τώρα την επίβλεψη την πήρε το Υπουργείο και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Εμείς στέλναμε τον λογαριασμό κάθε φορά που τον έφερνε ο εργολάβος, καθυστερούσε η πληρωμή, σταματούσε ο εργολάβος. Το έργο έχει φτάσει στο 80-90% και πιστεύω ότι τώρα θα τελειώσει».

Για τις διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό άξονα: «Ήδη έχουν απομακρυνθεί πάρα πολλές από τους ίδιους τους ιδιώτες . Λόγω του ότι αποσπούν την προσοχή των οδηγών απαγορεύεται πλέον να υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο διαφημιστικές πινακίδες. Όσες απομένουν, θα απομακρυνθούν με ειδική εργολαβία που θα κάνουμε. Απ κει και πέρα όποιος ξανατοποθετήσει θα έχει πρόστιμο γύρω στις 2.000 ευρώ. Εάν οι Δήμοι θέλουν να τοποθετήσουν πολυπινακίδες, μπορούν να πάρουν ειδική άδεια».

Για την γέφυρα του Χειμωνικού: « Εμπλέκεται και εδώ το Υπουργείο, η μελέτη τελειώνει, μάθαμε ότι υπάρχει η πρόθεση να ξεκινήσει το έργο και ζητήσαμε να δούμε την μελέτη γιατί δεν θέλουμε να κλείσει ο δρόμος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να γίνονται παράλληλα οι εργασίες με ανοιχτό τον δρόμο. Οι εργασίες θα γίνουν πάνω στην παλιά Γερμανική γέφυρα και όχι στην υπάρχουσα και αφού δούμε αν είναι εφικτό να παραμείνει σε κυκλοφορία η υπάρχουσα ,η να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις γι αυτό, θα γίνει. Η πρόθεση μας είναι να μην μείνει μεγάλο διάστημα ο δρόμος κλειστός».

Στις παρεμβάσεις στα γήπεδα Αργοστολίου: « Έχει γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για τα δύο γήπεδα μπάσκετ και τα δύο τένις , ο Δήμος έκανε την μελέτη , εμείς την χρηματοδοτήσαμε και αναλάβαμε και την επίβλεψη του έργου. Ο εργολάβος αφού πήρε το έργο με δημόσιο διαγωνισμό δεν ήρθε να το εκτελέσει, κηρύχτηκε έκπτωτος , τώρα ξεκίνησε και αν τελειώσει κάποιες εργασίες έχει δικαίωμα ένστασης στην έκπτωση του. Υπάρχει ανησυχία στον κόσμο για τον τάπητα, όμως το έργο θα εκτελεστεί όπως ακριβώς επιβάλλει η μελέτη χωρίς καμία έκπτωση , γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα πληρωθεί ο εργολάβος».

Αφού περιέγραψε την περιδίνηση που υφίστανται λόγω γραφειοκρατίας και της θεσμοθετημένης 6μηνης καθυστέρησης των εργολάβων στην εκτέλεση των έργων αναφέρθηκε στην εργολαβία της αποψίλωσης των χόρτων που καθυστέρησε: « Δόθηκε η εργολαβία, άργησε ο εργολάβος και ο καθαρισμός έγινε τώρα. Το έργο του καθαρισμού είναι ενιαίο για όλη την Κεφαλονιά, αλλιώς θεωρείται κατάτμηση και αυτό απαγορεύεται».

Στην οδική ασφάλεια: « Γίνεται το έργο με τις μπάρες, ένα έργο γύρω στις 300 χιλιάδες και τώρα βγάζουμε ένα νέο έργο ύψους 1.200.000 ευρώ για οδική ασφάλεια για κομμάτια του οδικού δικτύου που έχουν πρόβλημα. Θα ακολουθήσει ένα έργο 2.000.000 ευρώ , το Ρατζακλί -Σκάλα –Πόρος και μετά ένα άλλο 3.000.000 ευρώ για βραχοπροστασία, που θα βγεί άμεσα. Θα βγάλουμε και ένα ακόμα έργο 4.000.000 ευρώ για οδική ασφάλεια. Το θέμα είναι να προκηρύσσουμε έργα, αλλά να τα βλέπουμε και να γίνονται. Έχουμε τα χρήματα και αυτό οφείλω εγώ να κάνω και από κει και πέρα πρέπει να γίνουν έργα, όμως εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, που για να τους αναλύσουμε, πρέπει να γίνει ένα συνέδριο για πέντε μέρες».

Κλείνοντας ο κ. Τραυλός ευχήθηκε υγεία και δύναμη σε όλο τον κόσμο, να τελειώσει ο οδυνηρός πόλεμος στην Ουκρανία και για το 2023 δήλωσε αισιόδοξος.

Έδωσε δε την είδηση για ένα γκαλά αθλητών τον Μάρτιο, που θα διοργανώσει η Περιφέρεια με τους Δήμους, για να βραβεύσει όλους τους αθλητές της Κεφαλονιάς.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89?si=6a53a6c0a1a843e5877f0e4f08319adc&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




00 inkefalonia general ad 300X250