Θεόφιλος: «Τα χρήματα από τις εντάξεις έργων στα όρια του Δήμου Αργοστολίου, δεν έχουν προηγούμενο»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 10:51

Θεόφιλος: «Τα χρήματα από τις εντάξεις έργων στα όρια του Δήμου Αργοστολίου, δεν έχουν προηγούμενο»

 - To Master Plan του λιμανιού που αλλάζει, το δεύτερο «Μπαστούνι», η μετακίνηση του εμπορικού λιμανιού, ο δρόμος του "Φαγιά" και σημαντικότητα της αποκατάστασης του οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος!

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος επιχειρώντας έναν...  απολογισμό έργου σε επίπεδο Δήμου Αργοστολίου.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά και τα όσα σημαντικά απέφερε: « Το σημαντικό για εμάς και το νησί είναι ότι πλέον έχει ωριμάσει –έχουμε βοηθήσει και εμείς σημαντικά με τον τρόπο μας, όπως και ο Βουλευτής και οι Υπουργοί- το έργο του οδικού άξονα Αργοστόλι-Πόρος. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει δημοπρατηθεί αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει τις υποδομές του νησιού μας προς το καλύτερο. Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό για τον Δήμο, είναι ότι η προσπάθεια που καταβάλλαμε επί τρία χρόνια για να αλλάξει το Master plan του λιμανιού του Αργοστολίου και να αποδεχθεί η Κυβέρνηση αυτό που προτείναμε εμείς, ο Βουλευτής και η Περιφέρεια, κόντρα σε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα που προσπαθούσαν να παραμείνει το εμπορικό λιμάνι στην πόλη τελεσφόρησε. Το Master Plan πλέον είναι γεγονός , το παρουσίασε στο λιμάνι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε και εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό κ Καραγιάννη να προχωρήσει και την διαδικασία για να δημοπρατήσουμε το δεύτερο μπαστούνι στο ύψος του αγάλματος Καββαδία που θα ενισχύσει την άφιξη κρουαζιεροπλοίων. Εμείς θα επικαιροποιήσουμε την μελέτη του εμπορικού λιμανιού που υπάρχει για να πάει απέναντι και με αυτή την εξέλιξη η πόλη μας πλέον γίνεται ανθρώπινη , θα αποσυμφορηθεί και θα ενισχυθεί και η λειτουργία του εμπορικού λιμανιού. Επίσης ένα ακόμα σχολείο που λειτουργεί σε κοντέινερ ,με την παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ του κτηρίου στις εργατικές κατοικίες θα μετεγκατασταθεί γρήγορα και θα λύσουμε ένα ακόμη πρόβλημα. Σε σχέση με το υπόμνημα που δώσαμε στον Πρωθυπουργό με ζητήματα του Δήμου ήδη έχουμε ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία. ¨Ήταν μια παραγωγική επίσκεψη για το νησί μας και τον Δήμο Αργοστολίου και καταγράφεται ως πολύ σημαντική η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά. Ελπίζουμε και το Νοσοκομείο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού να πάει προς το καλύτερο, γιατί πρώτα απ όλα πάει η υγεία και τα υπόλοιπα έπονται. Όσον αφορά τα αιτήματα που του καταθέσαμε, το ένα αφορά το «Μουσείο Σκλάβου» που το δημοπρατούμαι για το κτηριακό σε λίγες μέρες. Οι 500 χιλιάδες ευρώ, αφορούν στον εξοπλισμό στο πρόγραμμα το οποίο το έχουμε εντάξει δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη και θα ενταχθεί σύντομα στο Ταμείο Ανάκαμψης σε άλλους πόρους για να υπάρχει συνέχεια στο έργο και στην λειτουργία του. Υποβάλλαμε επίσης την μελέτη για τον Θαλασσόμυλο για να φτιαχτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ζητήσαμε την βοήθεια του Πρωθυπουργού γιατί έχουμε βρει πόρτες κλειστές τα τρία χρόνια, για να ολοκληρωθεί η χάραξη αιγιαλού και παραλίας στον Κούταβο και το λιμάνι του Πόρου. Είναι ζητούμενο για να ολοκληρωθεί η διαδρομή του Κουτάβου , κάτι που θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα αν όχι στην Ευρώπη».

Για την σημαντική αύξηση του τουρισμού το 2022: «Δύο χρόνια κάποιοι προσπαθούσαν να πλήξουν την Δημοτική Αρχή με διάφορα επιχειρήματα. Από εμάς γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την Τουριστική Επιτροπή η οποία έκανε και συνεχίζει να κάνει πολύ καλή δουλειά και τα αποτελέσματα θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια».

Για την συνεχή προσπάθεια και διεκδίκηση πόρων: « Οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο ανοίγει τρέχουμε να υποβάλλουμε μελέτες και η Τεχνική Υπηρεσία δεν σταματά να φτιάχνει μελέτες. Έχουμε αναπλάσεις στην πόλη του Αργοστολίου 6 εκατομμυρίων, από το Πράσινο Ταμείο έχουμε την πλατεία Λακύθρας και Αγίας Ειρήνης, με τα 5 εκατομ. από το Ταμείο Ανάκαμψης –είχαμε φτιάξει μελέτες για 15 εκ. ευρώ και μας εγκρίθηκαν τα 5 εκ. ευρώ, από τους 230 Δήμους τα κατάφεραν οι 70 να χρηματοδοτηθούν θα γίνουν δράσεις στο Αργοστόλι η ανάπλαση στον Πόρο στον εξωτερικό χώρο του κοινοτικού κτηρίου, η πλατεία στον Άγιο Νικόλαο και η πλατεία στις Κεραμειές και σιγά σιγά σε όλα τα χωριά θα κάνουμε έργα. Και τα χωριά μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και να είναι φιλικά και στους κατοίκους τους».

Για την έναρξη και ολοκλήρωση των έργων: «Υπάρχουν δυσκολίες λόγω κρίσης, όμως όταν δημοπρατείται ένα έργο θα τελειώσει. Η αγωνία κάποιων Δημάρχων είναι αν τα έργα που δρομολογούν θα τελειώσουν πριν τις εκλογές του Οκτώβρη του 2023,για εμάς σημαντικό είναι να γίνει το έργο ανεξάρτητα από το σε ποια δημοτική περίοδο θα τελειώσει και πιστεύουμε ότι θα είμαστε και η επόμενη Δημοτική Αρχή. Δεν μας αγχώνει ο χρόνος, γι αυτό προσπαθούμε συνεχώς να εντάξουμε έργα. Αν αθροίσουμε τα χρήματα για τα έργα που έχουμε εντάξει, δεν έχουν προηγούμενο σε σχέση με ό,τι έχει γίνει τα 15 προηγούμενα χρόνια στην Κεφαλονιά στα όρια του Δήμου μας. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δεν έχουμε δικαίωμα να αδρανήσουμε. Ο δρόμος του Φαγιά κατασκευάστηκε στα πλαίσια της αγροτικής οδοποιίας του ενό1 εκατομ και είναι και άλλα κομμάτια για να γίνουν. Στην περιοχή των Ομαλών στα πηγάδια του Αγίου στα Βαλσαμάτα ολοκληρώσαμε τον φωτισμό, ολοκληρώσαμε τον δρόμο του Φαγιά, ολοκληρώνεται τέλος του μήνα η γεώτρηση της Λάμπης, έχουμε φτιάξει την μελέτη για το γήπεδο 5Χ5 , που είναι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της Περιφέρειας και μέχρι τέλος του 2022 τα όσα υποσχεθεί για την περιοχή θα τα έχουμε καλύψει».

Για την πολεοδόμηση της Λάσσης: «Το καλό δεν είναι ότι μετά από 33 χρόνια και τόσους δικαστικούς αγώνες λύθηκε το πρόβλημα. Το σημαντικό είναι ότι είχαμε προβλέψει και είχαμε τα χρήματα από το «Φιλόδημος» για να κάνουμε την πράξη εφαρμογής και να την δημοπρατήσουμε άμεσα. Μέσα στον μήνα κάνουμε τον φάκελο δημόσιας σύμβασης για να προκυρηχθεί η μελέτη αυτή, οπότε μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μελετητικό γραφείο που θα κάνει την εφαρμογή του σχεδίου για να κάνουμε δρόμους και να αναπτυχθεί η Λάσση, που έχει παγώσει τόσα χρόνια η πολεοδόμηση της. Μέσα στον επόμενο χρόνο κομμάτι κομμάτι θα έχει την πράξη εφαρμογής και θα μπορούν να γίνονται υποδομές. Με το που θα γίνει η πράξη εφαρμογής, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να επενδύσουν και θα γίνει ένα ζωντανό κομμάτι η Λάσση. Το πιο μεγάλο κομμάτι ανοικοδόμησης τα επόμενα χρόνια, θα είναι η Λάσση. Προτάθηκε και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιλιμιδό στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο δρόμοι να ονοματιστούν Στέφανου Βλάχου και Γεράσιμου Τσουρούφλη που αγωνίστηκαν πολλά χρόνια για την λύση του προβλήματος της Λάσσης».

Για την πρόταση 3,5 εκ. ευρώ για δράσεις στην πόλη του Αργοστολίου: «Σε λίγο καιρό θα εγκριθεί και πιστεύω ότι στα επόμενα πέντε χρόνια η πόλη του Αργοστολίου αλλά και τα χωριά, θα έχουν αποκτήσει αναπλάσεις, που οι επισκέπτες μας θα θαυμάζουν. Έχουμε ένα κακό οδικό δίκτυο, μέσα στο Αργοστόλι σε 3-5 μήνες θα αποκατασταθούν οι δρόμοι, υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και θα εκτελέσουμε έργα 4 εκατομ επαρχιακού και δημοτικού δικτύου, από την στιγμή που η Περιφέρεια δεν μπορεί να τα απορροφήσει -είναι χρήματα για τον «Ιανό»-. Αν βρούμε και άλλα χρήματα για την αγροτική οδοποιία ,θα λύσουμε και χρόνια προβλήματα που αφορούν στην προσβασιμότητα περιοχών που έχουν σχέση και με τον τουρισμό».

Για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος για Δήμαρχος Αργοστολίου: «Θα είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος και πιστεύω ότι θα μας δώσει ο κόσμος την δυνατότητα για άλλα πέντε χρόνια να δουλέψουμε και να πάει ο Δήμος μπροστά».

Τέλος ο κ. Μιχαλάτος ευχήθηκε χρόνια πολλά για τον Δεκαπενταύγουστο και την Εορτή του Πολιούχου Κεφαλονιάς Αγίου Γερασίμου και η ροή των επισκεπτών να συνεχιστεί για την Κεφαλονιά προς όφελος του νησιού.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/theofilos-inkefalonia-892?si=212a073bc1764e9a816b9ab77883704f&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250