Δ. Μαντζουράτος για ΟΧΕ Παλικής: «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον Δήμο Ληξουρίου, τα οποία μένουν πίσω και προτάσσονται άλλα, δευτερεύουσας σημασίας»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 14:03

Δ. Μαντζουράτος για ΟΧΕ Παλικής: «Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον Δήμο Ληξουρίου, τα οποία μένουν πίσω και προτάσσονται άλλα, δευτερεύουσας σημασίας»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και   Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ληξουρίου Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Παλικής: «Μέχρι σήμερα η ΟΧΕ για την Παλική ήταν ένα «πτώμα» στο ψυγείο και νομίζω ότι έτσι θα παραμείνει. Ανεξάρτητα από το αν θα την ενεργοποιήσουν, για εμάς υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπως όλα τα άλλα δεν απευθύνεται στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχει η Παλική. Μιλάμε για 46 εκατομ. ευρώ, τα οποία απευθύνονται σε αναπλάσεις, σε έργα κυρίως ανάπτυξης της τουριστικής προβολής, όταν αυτή τη στιγμή χάσκουν τα προβλήματα  της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής ασφάλειας, του νερού, της αποχέτευσης, των κατεστραμμένων κτηρίων. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι μετά από 8 χρόνια θα κατεδαφιστούν επιτέλους οι εργατικές κατοικίες . Απέναντι σ’ αυτά τα μεγάλα προβλήματα ο Δήμαρχος μιλάει να ρίξει  2.000 κυβικά με 30.000 τον μήνα (παλιές τιμές) στο δίκτυο με αφαλάτωση. Υπάρχουν προβλήματα στρατηγικής σημασίας για τον Δήμο τα οποία μένουν πίσω και προτάσσονται άλλα δευτερεύουσας σημασίας. Τι έννοια έχει να φτιάξουμε ένα ερευνητικό κέντρο για τον σεισμό που θα κοστίσει κάποιες χιλιάδες ευρώ, όταν έχεις τόσα προβλήματα. Είναι σαν να φοράει κάποιος φράκο και ταυτόχρονα σαγιονάρες. Αυτή είναι η επιλεξιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σου λέει αυτή την ανάπτυξη θέλω εγώ. Προβάλλουν ότι υπάρχει μια ομάδα διαβούλευσης,, ποιούς εκπροσωπούν, τους αγρότες η τους επαγγελματίες της περιοχής μας που πλήττονται βάναυσα. Το Ληξούρι έχει δεχθεί δύο μεγάλες πλημμύρες και τα ρέματα ακόμα είναι ακαθάριστα, αν πιάσει μια φωτιά στην Ανωή, θα σαρώσει την Παλική. Στον δρόμο Λιβάδι Ληξούρι δεν έχει γίνει αποψίλωση των χόρτων, η Περιφέρεια , ο κ. Τραυλός, όταν τέλειωσε το κονδύλι είπε στον κ. Κατσιβέλη καθάρισε τα εσύ. Άτυπα η τυπικά, δεν υπάρχουν λεφτά ούτε στον ένα ούτε στον άλλο. Πρέπει να αναρωτηθεί ο κόσμος γιατί οι ανάγκες οι δικές του πάνε πίσω και οι ανάγκες κάποιων άλλων πάνε μπροστά. Τα 46 εκατομ. βρίσκονται γι αυτές τις αναπλάσεις, τα μπουρμπουρέλια και δεν βρίσκονται για τις ανάγκες του κόσμου, που τις πληρώνει αδρά».

Στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και στα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής: « Αυτό που επιχειρείται είναι να πάρει ο εργολάβος 200 χιλιάδες ευρώ, έχει βγεί έκπτωτος 3 φορές και αθωώνεται από τον Υπουργό. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Πήραν μία αναβολή πέρσι για δύο χρόνια για να μην χαθούν τα 5 εκατομμύρια και ο ένας χρόνος έχει περάσει».

Στην διαχείριση του Δήμου Ληξουρίου: «Αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Ληξουρίου για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Υπάρχει ένας Δήμος με τεράστια προβλήματα που δεν υπάρχουν στην άλλη Κεφαλονιά, γιατί είχαμε τρείς μεγάλες καταστροφές που χτύπησαν την περιοχή, σεισμούς, «Ιανό», «Μπάλο»», συν την πανδημία και έχεις μια Δημοτική Αρχή, η οποία περιμένει γενικά κι αόριστα , αν θα βγεί κάποιο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό , την Περιφέρεια η οτιδήποτε άλλο, να κουμπώσει κάποιο έργο. Εδώ πρέπει να διεκδικήσεις , να απαιτήσεις , να παλέψεις. Ένας κυβερνητικός Δήμαρχος και αποδεικνύεται στην πράξη αυτό, δεν είναι η καλύτερη περίπτωση για την Παλική, ούτε ένας Δήμαρχος του ότι βγεί και ότι κάτσει».

Στην θέση της «Λαικής Συσπείρωσης» σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα: «Ο Δήμαρχος έκανε λάθος τοποθέτηση όσον αφορά την θέση της «Λαικής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ συνολικότερα  σε σχέση με τα προγράμματα αυτά. Εμείς δεν λέμε ποτέ ότι δεν τα παίρνουμε τα προγράμματα αυτά, γιατί είναι χρήματα του Ελληνικού λαού. Όταν εισπράττει η Ευρωπαϊκή ένωση το ΦΠΑ των πολιτών και διαμορφώνει πόρους , επιστρέφει σε λιγότερο ποσοστό ένα ποσό. Εμείς δεν λέμε ότι δεν τα παίρνουμε, αλλά λέμε ότι πρέπει να πάνε για τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Πρέπει να υπάρχει μια άλλη επιλεξιμότητα, ένας άλλος προσανατολισμός που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα όπως του τουρισμού με την στενή έννοια. Αυτή τη στιγμή αυτό που προωθείται και με την τουριστική προβολή και με τις τουριστικές υποδομές που πρέπει να έχει ο τόπος μας για να έχουμε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν , αφορά τους μεγαλοξενοδόχους και όχι τα ενοικιαζόμενα και τα μικροκαταλύματα. Δεν θέλουμε έναν καλό δρόμο για να βαδίζει ο τουρίστας, θέλουμε έναν καλό δρόμο για τον κάθε πολίτη. Εμείς δεν είπαμε να μην φτιαχτούν αυτά, αλλά είναι θέμα προτεραιότητας».

Στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής του Ληξουρίου σε σχέση με τις Δημοτικές: «Δεν συζητείται τίποτα σε επίπεδο παρατάξεων για τον προγραμματισμό του Δήμου και η Δημοτική Αρχή είναι σε ένα γήπεδο και παίζει μόνη της μπάλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες παρατάξεις διαφωνούν με την στρατηγική της, μόνο σε επουσιώδη ζητήματα κάνουν κριτική κι αυτό πρέπει να το κρίνει ο λαός. Εμείς ως παράταξη δεν υπάρχει θέμα που να μην το έχουμε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καμία άλλη παράταξη από τις δύο δεν έχει φέρει θέματα. Σχολεία, υποδομές, αγροτική οδοποιία, κυκλοφοριακή μελέτη,  το ΚΤΕΟ που έχει γίνει νεκροταφείο. Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από τον κόσμο, γιατί η δική μας η δράση κυρίως αφορά τις δικές του ανάγκες. Ο λαός θα κρίνει ασφαλώς αλλά και τα κριτήρια που βάζουν οδηγούν στην κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Δημοτική Αρχή. Εμείς λέμε να κάνει ο λαός τις δικές του ανάγκες προτεραιότητα και να μην πάει στη λογική του και κάτι λίγο να κάνει δεν βαριέσαι , γιατί αυτό το κάτι λίγο σε φέρνει προς τα πίσω. Μια εμβληματική ανάγκη που έχει σήμερα το Ληξούρι είναι το Μαντζαβινάτειο, το οποίο δεν καταρρέει μόνο από πλευράς υποδομών, αλλά και από πλευράς στελέχωσης. Αυτή τη στιγμή όποιος πάει στο Μαντζαβινάτειο, απλά μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και αν είναι σε σοβαρή κατάσταση, από το Νοσοκομείο του Αργοστολίου στο Ρίο. Έχει καταρρεύσει πλήρως η δημόσια υγεία και στο Μαντζαβινάτειο δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να νοσηλευτεί , γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος. Με λυπεί το γεγονός ότι η   Δημοτική Αρχή προσπαθεί να φορτώσει τις ανεπάρκειες της στην δική μας παράταξη, λέγοντας ότι αδιαφορούμε για τις επιδοτήσεις των προγραμμάτων, ενώ ξέρει ότι εμάς μας ενδιαφέρει η προτεραιοποίηση των αναγκών του τόπου. Αλλά όσα δεν φτάνει η αλεπού, πηδάει και τα φτάνει. Ας βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα, πρέπει να γυρίσει σελίδα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-622135697?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

  




00 inkefalonia general ad 300X250