Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Ανακοίνωση για την χωματερή στους Σουλλάρους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 07:10

Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου: Ανακοίνωση για την χωματερή στους Σουλλάρους

Στον περιβάλλοντα χώρο των αποθηκών του Δήμου Ληξουρίου, στην περιοχή των Σουλλάρων (πρώην Σποροπαραγωγικό κέντρο), τα τελευταία χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ληξουρίου, έχει δημιουργηθεί μια άτυπη χωματερή, ένας χώρος συλλογής διαφόρων τύπων απορριμμάτων, ογκωδών, κλαδεμάτων κ.α.

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η δυσοσμία έχει κάνει την κατάσταση αφόρητη για τις κατοικίες και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες δεν περιγράφεται.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια «υγειονομική βόμβα» με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, οι Δημ. Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν το θέμα αυτό προς τη δημοτική Αρχή, η οποία θέλοντας να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες αλλά και τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, έριξε την ευθύνη στους πολίτες (!) που «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Όμως οι σημερινές Αρχές (Δημοτική και Περιφερειακή) όπως και όλες οι προηγούμενες φέρουν απόλυτα την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και στον ΧΥΤΑ γενικότερα, αφού και παλαιότερα με την ΕΔΑΚΙ αλλά και με τον νέο ΦΟΔΣΑ παρότι έχει στηθεί μια μεγάλη βιομηχανία κερδών γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, δεν γίνεται καμιά διαχείρισή τους, πλην, βεβαίως, της επικίνδυνης και καρκινογόνου καύσης, που όλως τυχαία(;) κάθε τέλους καλοκαιριού εκδηλώνεται πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ της Παλοστής.

Ιδιαίτερα για τα ογκώδη απορρίμματα και τα κλαδέματα που κυρίως εναποτίθενται στον συγκεκριμένο χώρο, δεν λειτουργεί καμιά υποδομή για επεξεργασία και απλά γίνεται εναπόθεσή τους δημιουργώντας μια εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση για την δημόσια υγεία.

Κ. Δήμαρχε, ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε εδώ και τώρα:

  1. Να απομακρυνθούν άμεσα σκουπίδια και άλλα ογκώδη αντικείμενα από τον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
  2. Να καθαριστεί, να περιφραχθεί και να ευπρεπιστεί ο χώρος σε πρώτη φάση, να αποκλειστεί η είσοδος κάθε οχήματος προς αποτροπή δημιουργίας νέας χωματερής- σκουπιδότοπου και σε δεύτερο χρόνο, να σχεδιαστεί η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου για άλλες δημιουργικές δραστηριότητες ( πολιτιστικές – αθλητικές- ψυχαγωγικές κ.α.), με ταυτόχρονη επισκευή – ενίσχυση του συγκεκριμένου κτιρίου το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 2014.
  3. Να γίνεται η συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, κλαδεμάτων και άλλων αντικειμένων οργανωμένα και να καταλήγουν μόνο στο ΧΥΤΑ.
  4. Να αρχίσει να λειτουργεί επιτέλους το εργοστάσιο επεξεργασίας όλων των απορριμμάτων, που έχει πλέον σταματήσει με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ και των διαφόρων εργολαβικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες των δημοτών μας.


Ληξούρι, 4 Ιουλίου 2022

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ληξουρίου.