ΑΝΑΣΑ: Εισήγηση να μπει φρένο στις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022 09:30

ΑΝΑΣΑ: Εισήγηση να μπει φρένο στις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση

ΕΙΣΗΓΗΣΗ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:     Να μπει φρένο στις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την έκτακτη κατάσταση. Νέα περίπτωση στην ΠΕ Κέρκυρας με ανάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Εισηγητής: Ο επικεφαλής της παράταξης ¨ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά¨ κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

18/02/2022

Με την 147/2021 κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορίστηκε η δυνατότητα της υπηρεσίας να χρησιμοποιήσει τις διαδικασίες για «απ’ ευθείας διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση» ή με άλλα λόγια της απ’ ευθείας ανάθεσης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον ΜΠΑΛΟ στην ΠΕ Κέρκυρας και για το ποσόν του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ως δικαιολογία για την έκτακτη διαδικασία χρησιμοποιήθηκε η επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές.

Επισημάναμε και στην τότε συζήτηση ότι η συνεχής εκ μέρους σας επίκληση της εφαρμογής των έκτακτων διαδικασιών οδηγεί πρακτικά στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος και όχι στην ταχεία διεκπεραίωση των εργασιών.

Επαληθευτήκαμε «πριν αλέκτωρ λαλήσαι».

Έτσι η κατεπείγουσα διαδικασία για την οποία ελήφθη απόφαση την 23/10/2021, εισήλθε προς υλοποίηση  στην Οικονομική Επιτροπή την 1/2/2022 ήτοι 100 ημέρες αργότερα, χρόνος ικανός για να εξελιχθεί κανονική διαγωνιστική διαδικασία που θα εξασφάλιζε μέσω του ανταγωνισμού οικονομία πόρων και δυνατότητα διάχυσής τους σε άλλες ανάγκες της ΠΙΝ.

Πλην όμως αυτό που έμεινε ήταν όχι η ταχεία αντίδρασή σας προς επούλωση των πληγών, αλλά η δυνατότητα της απ’ ευθείας ανάθεσης, προς τέρψη των εργολάβων και των συμφερόντων τους.

Καταδικάζουμε και αποκαλύπτουμε την πρακτική αυτή.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να βάλει ένα φρένο σ αυτή την προφανώς παράτυπη, πολιτικά ανήθικη και κοινωνικά επιζήμια και ανάλγητη πρακτική της περιφερειακής αρχής.

Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και τον ιδρώτα των Ελλήνων μη προνομιούχων πολιτών.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250