Οι προτάσεις της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας, για στήριξη και ανακούφιση των πλημμυροπαθών από τον «Μπάλλο»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 13:05

Οι προτάσεις της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας, για στήριξη και ανακούφιση των πλημμυροπαθών από τον «Μπάλλο»

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

Κατά την 25η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν και οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων ‘’Αθηνά’’ και ‘‘Μπάλλος’’, που έπληξαν τα Ιόνια Νησιά.

Οι προτάσεις του εισηγητή, κου Μηλιώτη:

  • Πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς τα αρμόδια Υπουργεία για χρηματοδότηση με πλήρες Τεχνικό Δελτίο συνολικού ύψους 18 εκατ.(Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) .
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μικρών έργων και ρητή νομοθετική πρόβλεψη για άμεση εκτέλεση μελετών και έργων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 32 του νόμου 4412 /2016 και για όσο χρόνο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η εκπόνηση master plan για την αντιπλημμυρική οχύρωση των νησιών μας.
  • Την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ρεμάτων προς αντιμετώπιση των υπέρογκων δαπανών για διευθετήσεις και καθαρισμός ρεμάτων.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν τις αρμοδιότητες και την ευθύνη στα ρέματα, ώστε να είναι διακριτοί οι ρόλοι και οι ευθύνες διαχείρισης μεταξύ του α' και του β' βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία”, εισηγήθηκε τις δικές της προτάσεις, το περιεχόμενο των οποίων συμπεριλήφθηκε στο τελικό ψήφισμα για την στήριξη και ανακούφιση των πλημμυροπαθών από τον κυκλώνα «Μπάλλο» που έπληξαν τα νησιά μας στις 14 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» εισηγήθηκε τις ακόλουθες προτάσεις για την εφαρμογή ειδικού πλασίου έκτακτων μέτρων στήριξης των πληγέντων:

  • Αναστολή των δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων έως την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου.
  • Αναστολή καταβολής της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη παρεπιδημούντων.
  • Ειδική έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
  • Σύσταση μητρώου προμηθευτών, οι οποίοι θα παρέχουν τα προϊόντα τους για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων με ειδική έκπτωση ή δόσεις για τους πληγέντες.
  • Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα "Μπάλλο".

Συνεργαζόμαστε, συμμετέχουμε, στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή ης διαχείρισης των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία των Επτανήσων και προσπαθούμε με εντιμότητα και αίσθημα ευθύνης να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας.

Από το Γραφείο Τύπου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250