Οδ. Γαλιατσάτος - Οι εξελίξεις στην επισκευή της γέφυρας Μπέλεϊ, ο τουρισμός και η ωφέλεια της πλωτής εξέδρας στο λιμάνι του Πόρου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 09:19

Οδ. Γαλιατσάτος - Οι εξελίξεις στην επισκευή της γέφυρας Μπέλεϊ, ο τουρισμός και η ωφέλεια της πλωτής εξέδρας στο λιμάνι του Πόρου

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πόρου Οδυσσέας Γαλιατσάτος, για θέματα που αφορούν στην Κοινότητα του Πόρου.

Ξεκινώντας ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην γέφυρα Μπέλεϊ η οποία συνδέει τα δύο τμήματα του Πόρου, η επισκευή της οποίας ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ενημέρωσε με σαφήνεια ότι ο Δήμος Αργοστολίου είναι μεν ο χρηματοδότης του έργου, όμως η μελέτη, ο προγραμματισμός και η εκτέλεση αφορά στον Ελληνικό Στρατό, του οποίου ιδιοκτησία είναι η εν λόγω γέφυρα.

Ο Ελληνικός Στρατός όπως ανέφερε, μετά απο έλεγχο που έκανε στην γέφυρα πριν 10 χρόνια, διαπίστωσε ότι η γέφυρα ήταν επισφαλής και ακατάλληλη για οχήματα και έκτοτε έγιναν δύο προσπάθειες επί ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες δεν απέδωσαν.

“Μετά τις εκλογές του 2019, ξεκίνησε η προσπάθεια του νέου Δήμου Αργοστολίου και του νέου οπικού Συμβουλίου ώστε να γίνει ένας προγραμματισμός για να γίνει η γέφυρα ασφαλής για τους διερχόμενους πεζούς και τα οχήματα. Η όλη αυτή προσπάθεια καρποφόρησε και τον Απρίλιο του 2021 αποφάσισε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσει για την επισκευή της γέφυρας με την προϋπόθεση ο Δήμος να χρηματοδοτήσει το έργο.

Ο Δήμος Αργοστολίου χρηματοδότησε το έργο με 40.800 ευρώ για το οδόστρωμα της γέφυρας και με επιπλέον χρήματα ένα ποδηλατόδρομο και ένα πεζόδρομο.

Αφού υπογράφτηκε η προγραμματική Σύμβαση τον Απρίλιο, έγινε αυτοψία απο την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ υπο τον Αντιστράτηγο κ. Κλούβα και δρομολογήθηκε η επισκευή της.

Στην προσπάθεια να αφαιρέσουν το οδόστρωμα της γέφυρας καταστράφηκε όλη η λαμαρίνα την οποία η μελέτη δεν συμπεριλάμβανε. Στην μελέτη υπήρχε η αλλαγή των δυο ακραίων τμημάτων της.

Δεν βρέθηκε η ανάλογη λαμαρίνα για την αλλαγή του συνόλου της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της επισκευής της γέφυρας.

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών περιόρισε τις μετακινήσεις πολλών συμπολιτών μας ,οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, όμως οι υπηρεσίες του Δήμου έλαβαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τις μετακινήσεις τους.”

Ενημέρωσε τέλος, ότι ήδη πέφτει το μπετόν στο οδόστρωμα της γέφυρας και ότι η γέφυρα θα παραμείνει κλειστή έως την Τρίτη 26 Οκτωβρίου για τα οχήματα και κάποιες ημέρες πέραν της 26ης για τα βαρέα οχήματα.

Τόνισε ακόμη, ότι η οριστική λύση στην περιοχή θα είναι μία μόνιμη τσιμεντένια γέφυρα, αυτό έχει συζητηθεί ήδη με την Δημοτική Αρχή, η οποία θα συντάξει την ανάλογη μελέτη και στο πρόσφατο Τοπικό Συμβούλιο στο οποίο παραβρέθηκε ο Βουλευτής κ. Καππάτος του τέθηκε το θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την κατασκευή της. Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα συνδράμει το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας.

Ο κ. Γαλιατσάτος έκφρασε επίσης την ανησυχία του για τον Μυκηναϊκό Τάφο των Τζαννάτων σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για την καθυστέρηση των εργασιών η και για απένταξη του έργου απο το ΕΣΠΑ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν έρχονται όπως είπε απο ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην πορεία των εργασιών. Ευχήθηκε να μην έχουν βάση, γιατί όπως τόνισε, ο Μυκηναικός Τάφος των Τζαννάτων θα είναι ένα μνημείο προορισμού όχι μόνο για την Κεφαλονιά, αλλά για όλη την Ελλάδα.

Aναφερόμενος στην τουριστική κίνηση την φετινή σεζόν στον Πόρο, ανέφερε ότι μετά απο ένα αμφίβολο ξεκίνημα, κανείς δεν πίστευε στην εξέλιξη η οποία σημειώθηκε. Ο Αύγουστος ήταν ένα πολύ καλός μήνας για την περιοχή και ο Σεπτέμβριος έσωσε την κατάσταση.

Κλείνοντας ευχήθηκε η επόμενη τουριστική περίοδος να είναι δυναμική απο την αρχή της ,γιατί η Κεφαλονιά στηρίζεται στον τουρισμό και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ωφέλεια της πλωτής εξέδρας στο λιμάνι του Πόρου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-synenteyxi-5?si=7ead7329531043a7a68cd177b9887fb6}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.