Θανάσης Μιχαλάτος: «Πάντα πιστεύαμε ότι μπορούμε να ξαναφτάσουμε στην κορυφή...»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 00:46

Θανάσης Μιχαλάτος: «Πάντα πιστεύαμε ότι μπορούμε να ξαναφτάσουμε στην κορυφή...»

Ο πρόεδρος του Α.Ο. Εικοσιμίας, μιλάει για την ομάδα «μοντέλο» της Λειβαθούς, τις υποδομές, αλλά και για τα προβλήματα του τοπικού μας ποδοσφαίρου

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει μια αρχαία ελληνική φράση και για να φτάσει στο επίπεδο η νυν πρωταθλήτρια της Κεφαλονιάς, ομάδα της Εικοσιμίας, να βρεθεί στην ελίτ του τοπικού μας ποδοσφαίρου και μπόλικος ιδρώτας έχει στάξει από τους ποδοσφαιριστές της, μα και ανάλογες οργανωτικές και προπονητικές επιτυχημένες διεργασίες έχουν λάβει χώρα σε αυτήν την διαδικασία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Η Εικοσιμία, δεν είναι... χθεσινή! Το μοντέλο της , είναι άκρως πετυχημένο και εδώ και σχεδόν μία επταετία πρωταγωνιστεί ανελλιπώς στο τοπικό μας πρωτάθλημα, κατακτώντας πρωταθλήματα (2011, 2016) και ένα Κύπελλο (2012).

Συναντήσαμε τον πρόεδρο της ομάδας Θανάση Μιχαλάτο, ο οποίος μας μίλησε για τα συστατικά αυτής της επιτυχίας, τον τρόπο δημιουργίας αυτής ομάδας, αλλά και πώς πρέπει να σκέφτονται άπαντες στην αθλητισμό δίνοντας έμφαση στα τμήματα υποδομής.

Θανάσης Μιχαλάτος (Πρόεδρος ΑΟ Εικοσιμίας)

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας πρόεδρος που ασχολείται με το τοπικό μας ποδόσφαιρο;

“Τα βασικά μας προβλήματα είναι τα γήπεδα. Επίσης δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ασχολούνται με το τοπικό μας ποδόσφαιρο και να βοηθούν για τις καθημερινές δραστηριότητες. Θα ήταν πιο εύκολο για όλους να υπάρχουν άνθρωποι που θα βρίσκονται κοντά στην ομάδα και θα βοηθούν την προσπάθειά της και στο οικονομικό κομμάτι».

- Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που έχετε πάρει στην έως τώρα θητεία σας στην ομάδα της Εικοσιμίας;

«Το πρωτάθλημα που πήραμε με την ομάδα μας τη σεζόν 2015-2016. Ήταν ένα πρωτάθλημα που το πιστεύαμε ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε, διότι η Εικοσιμία είναι μία ομάδα που έχει έναν κορμό φτιαγμένο από τις ακαδημίες που διαθέτει. Πάντα πιστεύαμε ότι μπορούμε να ξαναφτάσουμε στην κορυφή. Αυτά τα παιδιά παίζουν για πολλά χρόνια μαζί, έχουν μάθει να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο και το βασικό είναι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Όλα αυτά αποτέλεσαν τα «όπλα» στο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, αν και οι περισσότεροι εκτός ομάδας δεν το πίστευαν. Παράλληλα, κατά γενική ομολογία των φιλάθλων παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο η Εικοσιμία έχει γενική αποδοχή από τους φιλάθλους της Κεφαλονιάς».

DSC 0107

- Μπορεί να σταθεί μία ομάδα της Κεφαλονιάς στην Γ’ Εθνική; Και ρωτώ αν μπορεί να σταθεί και σε οικονομικό επίπεδο και σε αγωνιστικό...

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και οικονομικά και αγωνιστικά δεν μπορεί να σταθεί κάποια ομάδα της Κεφαλονιάς, διότι χρειάζονται αρκετά χρήματα. Χρειάζεται μία ομάδα να ενισχυθεί με αρκετούς παίκτες, κάτι το οποίο αυτή την στιγμή στο νησί δεν υπάρχει ομάδα που να το αντιπροσωπεύει...
Φυσικά, εννοούμε να πάει μία ομάδα και να καταφέρει να συνεχίσει στην κατηγορία. Όχι, να πάει και να υποβιβασθεί και να επιστρέψει πίσω... Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ομάδα που θα πάει δεν θα πρέπει στο επόμενο στάδιο να διαλυθεί, διότι μόνο η Εικοσιμία, όταν την σεζόν 2011-2012 αγωνίστηκε στην Δ’ Εθνική, ήταν η μοναδική ομάδα που δεν διαλύθηκε και συνέχισε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, την στιγμή που άλλες ιστορικές ομάδες μετά την θητεία τους στην Δ’ Εθνική διαλύθηκαν».

- Είναι πρόβλημα τα γήπεδα στην Κεφαλονιά; Υπάρχει κίνδυνος η ομάδα που θα ανέβει στην Γ’ Εθνική να μην έχει γήπεδο που να πληροί τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί εκεί;

- «Τα περισσότερα γήπεδα στην Κεφαλονιά, είναι σε άθλια κατάσταση και το κεντρικό γήπεδο του Αργοστολίου, είναι κλειστό για επίσημους αγώνες εδώ και δύο χρόνια. Στο γήπεδο των Κεραμειών προπονούνται και παίζουν πέντε ομάδες, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να μην γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το γήπεδο. Υπάρχει περίπτωση αν κάποια ομάδα πάει στην Γ’ Εθνική κατηγορία, να μην καταφέρει αδειοδοτηθεί κάποιο γήπεδο στην Κεφαλονιά, για αγώνες Γ’ Εθνικής.

- Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση ο ΑΟ Εικοσιμίας;

«Βασικά δίνει έμφαση στις ακαδημίες. Έχουμε τμήματα για παιδιά από 5 ετών έως 15, σε συνεργασία με την σχολή Arsenal Soccer School και δίκτυο σε όλη την Κεφαλονιά, από τους Πρόννους μέχρι το Φισκάρδο. Προσπαθούμε με επιστημονικά καταρτισμένους προπονητές, όπως είναι ο Δημήτρης Ζησιμάτος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι και ο προπονητής της ομάδας της Εικοσιμίας, αλλά και άλλους αξιόλογους προπονητές, να δώσουμε στα παιδιά τις σωστές βάσεις, όπου θα μάθουν τα βασικά του ποδοσφαίρου και παράλληλα θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μία προσωπικότητα που θα τους βοηθήσει στην υπόλοιπη ζωή τους, σε και αν επιλέξουν να κάνουν».

- Πώς κρίνεται το επίπεδο της διαιτησίας στην Κεφαλονιά;
«Δυστυχώς, το επίπεδο της διαιτησίας στην Κεφαλονιά είναι πολύ χαμηλό, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί διαιτητές για να μπορούν να επιλεγούν οι καλύτεροι, με αποτέλεσμα να είναι λίγοι και να βασιζόμαστε υποχρεωτικά σε αυτούς. Οι διαιτητές που υπάρχουν στην Κεφαλονιά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που ξέρουν τι ακριβώς σφυρίζουν και σε αυτούς που σφυρίζουν γιατί πρέπει να... σφυρίξουν. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σε μερικές φάσεις να σφυρίζει ο διαιτητής και να μην ξέρουμε σε ποιον έχει δώσει το φάουλ!».

- Ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια των ομάδων; Θα επιθυμούσατε μεγαλύτερη στήριξη;

«Ο κόσμος στην μεγάλη του πλειοψηφία, απέχει από το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς, έστω και από το πιο απλό που είναι να πάει στο γήπεδο και να δει ποδόσφαιρο και την ομάδα του. Από εκεί και πέρα είναι μερικοί άνθρωποι, πάντα οι ίδιοι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και βάζουν και το χέρι στην τσέπη, για να συνεχίζουν οι ομάδες να υπάρχουν. Φυσικά και θα επιθυμούσα μεγαλύτερη στήριξη, άλλωστε με γεμάτο γήπεδο είναι και άλλη η ευχαρίστηση για τους ποδοσφαιριστές που παίζουν μπάλα».

DSC 0108

- Γιατί η Ζάκυνθος ποδοσφαιρικά βρίσκεται πιο μπροστά από την Κεφαλονιά;
«Στην Ζάκυνθο υπάρχουν χρηματοδότες που δίνουν από 200.000 έως 500.000 ευρώ για μία ομάδα. Φυσικά είναι τρεις με τέσσερις ομάδες στην Ζάκυνθο που έχουν αυτό το μεγάλο μπάτζετ. Αυτό δεν υπάρχει στην Κεφαλονιά. Καμία ομάδα μας δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο».

-Πώς μπορούμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς καλύτερο;
«Για να γίνει το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς καλύτερο θα πρέπει πρώτα να υπάρχουν οι υποδομές. Από εκεί και πέρα, οι ομάδες δεν θα πρέπει να έχουν το μυαλό τους μόνο στον πρωταθλητισμό και κάθε ομάδα να προσπαθεί να δημιουργήσει ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της. Θα πρέπει παράλληλα, να βοηθηθούν οι ομάδες από την Πολιτεία και τους φορείς, κάτι που αυτή τι στιγμή δεν συμβαίνει».

- Ποιος είναι ο εφετινός στόχος της ομάδας;

«Πάντα ο στόχος της Εικοσιμίας, λόγω των ποδοσφαιριστών που έχει και την σωστή οργάνωση, είναι πρωταγωνιστικός. Είναι το πρωτάθλημα. Εμείς παίζουμε και στο τέλος της χρονιάς κάνουμε ταμείο. Όπως και φέτος θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο. Παράλληλα, στόχος μας είναι να καθιερώσουμε και νέους ποδοσφαιριστές από την ακαδημίας, στην μεγάλη ομάδα».

- Βλέπουμε ότι η Εικοσιμία τροφοδοτεί με ποδοσφαιριστές ακόμα και ομάδες της Super League. Δίνει μία χαρά αυτό το γεγονός για την δουλειά που γίνεται;
«Αυτός είναι ο στόχος μας, οι ποδοσφαιριστές που βγαίνουν από τις Ακαδημίες και όσοι ξεχωρίζουν, να τους δίνουμε την δυνατότητα να κάνουν το βήμα το παραπάνω και να έχουν την ευκαιρία τους, μέσα από τα training camp που διοργανώνει η Arsenal, να τους δουν σκάουτερ ομάδων του εσωτερικού και του εξωτερικού που τους παρακολουθούν και να τους κρίνουν σε ένα υψηλότατο επίπεδο. Ήδη ποδοσφαιριστής της ομάδας, παίζει σε ομάδα της Super League και ένας ακόμα το 15νθήμερο των Χριστουγέννων, πήγε στην Ολλανδία για να δοκιμαστεί. Το καλοκαίρι που μας έρχεται θα φύγουν άλλοι δύο ποδοσφαιριστές για την ίδια χώρα για να δοκιμαστούν και δύο ποδοσφαιριστές μας παρακολουθούνται και έχουν κάνει προπονήσεις στην ομάδα του Ολυμπιακού».