Χρόνης Πολίτσης στον Inkefalonia 89,2: «Υπάρχει βελτίωση στην πορεία των πραγμάτων υπέρ των ΑμεΑ στην Κεφαλονιά»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 09:06

Χρόνης Πολίτσης στον Inkefalonia 89,2: «Υπάρχει βελτίωση στην πορεία των πραγμάτων υπέρ των ΑμεΑ στην Κεφαλονιά»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο προπονητής του ΑΣΕΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης Χρόνης Πολίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε :

Στην δράση ευαισθητοποίησης, για τα άτομα με Αναπηρία, που έλαβε χώρα στην πλατεία Αργοστολίου στις 2 Δεκεμβρίου: « Είναι μια φοβερή προσπάθεια που έκαναν το 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, και το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Κεφαλονιάς. Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα και η δράση μέσα από την εικόνα που μπορείς να προκαλέσεις είναι μεγαλύτερη από μία θεωρία».

 Στο τριήμερο εκδηλώσεων του Υπερίωνα εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία: « Σε συνεργασία με τον «Υπερίωνα», την Πρόνοια και τα κέντρα Βοήθειας του Αργοστολίου 3 και 4 Δεκεμβρίου, έχουμε ετοιμάσει μία αθλητική δράση, φέρνοντας τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών μπάσκετ με αμαξίδιο τον Γιώργο Μακρή και άλλους τρείς αθλητές της προεθνικής Ελλάδος από το Σωματείο ΠΑΣΚΑ όπου ανήκω και εγώ και από το Σωματείο του Αμαρουσίου. Αποφασίσαμε να κάνουμε παράλληλα με τη επιτραπέζια αντισφαίριση μία επίδειξη των δύο αθλημάτων. Το Σάββατο θα βρισκόμαστε στον Δήμο Ληξουρίου μετά τις 3: 30 όπου θα γίνει μια αθλητική γιορτή για άτομα με αναπηρίες και σ αυτό βοηθά ο ΝΕΟΛ, αντιστοίχως στο Αργοστόλι θα υπάρχει η συνεργασία των δύο Ακαδημιών μπάσκετ . Στην Σάμη στο Γυμνάσιο σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Αντώνη Καλιβωκά, που τους παραχωρούμε ο ΑΣΕΑ Κεφαλονιά & Ιθάκη και ένα τραπέζι πινγκ πονγκ για τις ανάγκες τους, θα είμαστε την Κυριακή 12 το μεσημέρι και στο Αργοστόλι στις 7 το απόγευμα. Καλό είναι να βρεθεί όσος κόσμος μπορεί να δει τους αθλητές με αμαξίδιο, όπου μαζί με αρτιμελείς θα κάνουνε δύο ομάδες. Ευχαριστώ την Πρόνοια, την Περιφέρεια, τον κ. Γεράσιμο Τιμοθεάτο και το ξενοδοχείο Mirabel που θα φιλοξενήσει τους αθλητές δωρεάν, την Levante Ferris για την δωρεάν μεταφορά τους, την “Παλιά Πλάκα” και την Πίτσα “Αlforno” για τα γεύματα. Ο «Υπερίωνας και η κ Μαροπούλου κάνουν ένα πολύ καλό έργο, δεν ασχολούνται τόσο με τον αθλητισμό γι αυτό συνδράμω εγώ και καλό είναι στο μέλλον να δημιουργήσουμε και ένα αθλητικό σωματείο. Αποφασίσαμε να γίνουν αυτές οι τρείς δράσεις και στους τρείς Δήμους και σ αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός. Επίσης ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος , με παρέπεμψε στις υπηρεσίες του Δήμου για να στηρίξουν τις δράσεις. Η αναπηρία ενώνει οπότε ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που αγκαλιάζουν αυτές τις προσπάθειες και κάθε φορά κάνουν ένα βήμα παραπάνω , οφείλουμε να το λέμε και ευχαριστώ και τον Νίκο Πολάτο, που θα ντύσει με μουσική αυτές τις εκδηλώσεις. Την Δευτέρα θα γίνει η ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο και ευχαριστώ τον Δήμο που παραχώρησε το χώρο και θα μιλήσω και εγώ, αφού πρώτα μιλήσω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το project που δουλεύω τόσα χρόνια, μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν θα άφηνα τις εκδηλώσεις για να πάω εκεί παρ όλο που ήταν μεγάλη τιμή για μένα».

 Στην εξελικτική πορεία των πραγμάτων υπέρ των ΑμεΑ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν: « Πάντα κάτι γίνεται. Ξεκινώντας από τον τόπο μας την Κεφαλονιά, το ότι φέραμε ένα Παγκόσμιο Τουρνουά ΑμεΑ είναι μεγάλη πρόοδος, το ότι κατασκευάστηκαν τουαλέτες για ΑμεΑ στο κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» μετά από τόσα χρόνια , το ότι από τα κρουαζιερόπλοια βγαίνει κόσμος με αναπηρίες και περπατάει στο Λιθόστρωτο και στα πεζοδρόμια που έχουν προστεθεί ράμπες , το ότι έχουν αυξηθεί οι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ, η άμεση εξυπηρέτηση από τον Δήμο για απόδοση χώρου στάθμευσης έξω από το σπίτι μου. Στην Αθήνα έκανα έξι μήνες να πάρω αυτό το χαρτί, στην Κεφαλονιά έκανα την αίτηση στον Δήμο Αργοστολίου και σε δύο μέρες ο Σαμούρης και ο Μινέτος τα είχαν όλα έτοιμα. Και την αίτηση μου την έκανα γραπτώς για να δω πως λειτουργούν εδώ. Όλα αυτά δείχνουν βελτίωση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αρτιμελείς , το πρόβλημα είναι τα ίδια τα ΑμεΑ , γιατί πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι οι ΑμεΑ προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε με λάθος τρόπο καταστάσεις , να δημιουργήσουμε οίκτο για να κάνουμε τη δουλειά μας και αυτό δυσχεραίνει το κομμάτι της εξέλιξης. Πρόσφατα δέχτηκα μήνυση από «Παραολυμπιονίκη» ότι του έκανα συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή είπα τι έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσα από τον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Αυτά που κατήγγειλα δύο χρόνια πρίν για το ότι κάποιοι πάνε δίπλα στον Υπουργό, τον συμβουλεύουν λάθος, βγάζει μια διάταξη που είναι υπέρ κάποιων λίγων για προνόμια εις βάρος του Παραολυμπιακού κινήματος. Τώρα που υπάρχει ο σύνδεσμος προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων που εξελέγην και ταμίας, είναι διαφορετικά. Μας αποκαλούσαν ομαδούλα εμάς του Ομοσπονδιακούς προπονητές που τριάντα χρόνια έχουμε φτιάξει όλους αυτούς. Σιγά σιγά αλλάζει η κοινωνία, αλλά πρέπει να αλλάξουν και οι ΑμεΑ, να αλλάξουμε και εμείς οι ανάπηροι νοοτροπία. Επίσης πρέπει να αλλάξει το Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, είμαστε ΑμεΑ. Και φυσικά .θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που λόγω νοοτροπίας δεν συμπεριφέρονται σωστά στα ΑμεΑ, δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να είναι άνθρωποι, όμως αυτοί που είναι άνθρωποι θα πρέπει και να διοικούν».

Στον Αντιδήμαρχο Γιώργο Τσιλιμιδό: « Είναι Αντιδήμαρχος υπεύθυνος της Πρόνοιας, δεν ακούγεται, όμως έχει βοηθήσει και αυτός τα μέγιστα και όποτε ζητάμε κάτι από τι υπηρεσίες για τις οποίες είναι αρμόδιος , ποτέ δεν φέρνει άρνηση πάνω σ αυτό».

Ο Χρόνης Πολίτσης έκλεισε με την προτροπή να συμμετάσχει ο κόσμος στα αθλητικά δρώμενα του Σαββατοκύριακου για να βιώσει εμπειρίες ζωής και άφησε να εννοηθεί ότι στο μέλλον ενδεχομένως να διοργανωθεί κάποιος μεγάλος αγώνας μπάσκετ με αμαξίδιο στην Κεφαλονιά. Υπερτόνισε επίσης την πολύ καλή δράση της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/2-12-2022a?si=018ea689f2c349d9aa8082c65f816d0b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250