Σπυριδούλα Τουμαζάτου:"Με περισυλλογή και σύνεση..."

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 15:58

Σπυριδούλα Τουμαζάτου:"Με περισυλλογή και σύνεση..."

Μετά την είδηση του μοναδικά τραγικού και πρωτόγνωρου συμβάντος, βγήκαν από τα σεντούκια τα καταχωνιασμένα κράνη όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και τους συνοδηγούς.

Μα πού βρέθηκαν τόσα κράνη! Αίφνης όλοι οι δικυκλιστές και οι συνοδηγοί τους ( οι οποίοι είναι αμέτρητοι πλέον λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας αγοράς ασφαλούς αυτοκινήτου) πέριξ και εντός Αργοστολίου φορούν κράνη, οδηγούν με σύνεση, ταπεινότητα, σεβασμό, ευγένεια, περισυλλογή.

Χάθηκε η εξυπνακίστικη πονηράδα, η αλαζονεία, η απαξίωση, χάθηκε να περνάνε πάνω από πεζοδρόμια, πεζόδρομους, διαβάσεις για ΑΜΕΑ, σε αντίθετης κυκλοφορίας δρόμους, χάθηκε να παρεισφρέουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα, δεν περνά κανείς πλέον το φανάρι με κόκκινο!!

Δεν παραβιάζει κανείς πλέον τα στοπ!

Δεν βγαίνει πια κανείς για κάποιο ανεξιχνίαστο λόγο μπροστά από όλους και από όλα σε όλη τη διαδρομή που ακολουθούν , πάντα πρώτοι, μα πάντα βιαστικοί αυτοί οι πολυάσχολοι, ρισκάροντας την ψυχική οδύνη των οδηγών αυτοκινήτων, που μόλις βγούμε στο δρόμο δεν έχουμε τίποτε άλλο στο μυαλό μας αλλά πώς θα έχουμε τις αισθήσεις μας σε ετοιμότητα μη κτυπήσουμε κάποιο μηχανάκι το οποίο σε κάθε περίπτωση θα μας προσπεράσει και πάντα θα προσπαθήσει από δεξιά!

Αν τολμήσεις και διαμαρτυρηθείς σε ακραίο περιστατικό βγάζουν και « μια οργιά γλώσσα» που λέει ο λαός, και δεν θα αναφερθώ σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά.

Όταν έκανα μαθήματα οδήγησης στην Αθήνα, το αναφέρω επειδή εκεί ζούσαμε όχι για άλλο λόγο, σε κάθε μάθημα και με κάθε ευκαιρία μου έλεγε ο εκπαιδευτής.

Να προσέχεις τα μηχανάκια! Μην αφήνεις χώρο δεξιά! Αυτό κάνω σε όλη μου τη ζωή. Εγώ τους προσέχω με την ψυχή στο στόμα αυτοί τι κάνουν.

Αναρωτιέται κανείς αν αίφνης απέκτησαν όλοι την πρέπουσα οδική συμπεριφορά την οποία είχαν στο τσεπάκι έτοιμη και έβγαλαν σε πρώτη ζήτηση.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό που γίνεται μετά το τραγικό συμβάν στους δρόμους του Αργοστολίου και πέριξ είναι, εκτός των άλλων, γελοίο και εξοργιστικό.

Η ευγενική συμπεριφορά στην οδήγηση που ακολουθούν και ο μεγάλος μετασχηματισμός είναι από αμηχανία για τις δικές τους πράξεις, και από μούδιασμα για το τραγικό συμβάν!

Μόλις κοπάσει το κακό και κάπως ξεχαστεί, όλοι αυτοί που σήμερα με τόση ευκολία κάνουν με υποκρισία τάχα τους « καθώς πρέπει στην οδήγηση » σε λίγο μόλις κοπάσει η τρικυμία θα κάνουν τα ίδια αν όχι και χειρότερα.

Τρικυμία εν κρανίω.

Με σεβασμό

Σπυριδούλα Τουμαζάτου