Γιώργος Ποταμιάνος: Περί πεζοπορικών διαδρομών ο λόγος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 16:48

Γιώργος Ποταμιάνος: Περί πεζοπορικών διαδρομών ο λόγος

Δυστυχώς διαβάζοντας την μελέτη που δημοσίευσε ο δήμος Αργοστόλιου με τις "καινούργιες" πεζοπορικές διαδρομές εχω να δηλώσω ότι ο χάρτης δεν αγγίζει σε καμια περίπτωση τις προσδοκίες μου στα 100+ χιλιόμετρα της ανακοίνωσης. Και θα την χαρακτήριζα τουλάχιστον ελλιπή. 

Παραλείπεται :

Ενα τεράστιο μέρος των αυθεντικών βενετσιάνικων μονοπατιών.

Πληθώρα παλαιών χωριών φάντασμα (προσεισμικοί εγκαταλελειμένοι οικισμοί)

Ένα μεγάλο μέρος αρχαιολογικών μνημείων σπηλαίων κλπ.

Δεν έχει γίνει καμία αναφορά (πλην του μνημείου της μεραρχίας Άκουι) στα σημεία των μαχών, εκτελέσεων κλπ (αν και η ιταλική αγορά είναι ένας πολύ μεγάλος υποστηρικτής της τοπικής αγοράς)

Χωριά αμιγώς ορεινά ,όπως τα Διλινάτα, ο Αγγώνας, τα Βλαχάτα, έχουν εξερεθεί από την λίστα αν και η φυσική τους ομορφιά,  και η δυνατότητα σύνδεσης του Δήμου Αργοστόλιου και Δήμου Σάμης μέσω των μονοπατιών τους, τουλάχιστον επιβάλλεται. 

Όλα αυτά ακούγονται λογικά αν σκεφθούμε ότι, η μελέτη ανατέθηκε σε εταιρία εξ Αθηνών ορμούμενης χωρίς να ληφθεί υπόψη η δική μας (κατά πολύ φθηνότερη) πρόταση.

Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη αστοχία. 

Η θερινή σεζόν σίγουρα ΔΕΝ θα μεγαλώσει μόνο από ένα απλό καθάρισμα και σήμανση μονοπατιών (όπως υποστηρίζει μέρος της τουριστικής επιτροπής που δεν έχει ουδεμία σχέση με τον εναλλακτικό τουρισμό. 

Μια ολοκληρωμένη πρόταση επένδυσης στον εναλλακτικό τουρισμό (με δημιουργία αναρριχητικών διαδρομών, σπηλαιολογικών πάρκων, διαδρομών ορεινού ποδηλάτου και ποδηλάτου δρόμου, καταδυτικού πάρκου, ειδικά εξοπλισμένων σημείων απογείωσης ανεμόπτερων κλπ.) θα πρέπει να αποτελεί άμεσο στόχο των Δήμων μας.

Στενοχωριέμαι για τους (τουλάχιστον 12) μήνες που χάθηκαν από την ημέρα της πρότασης μας.

Αν θέλουμε η Κεφαλονιά μας να μπει στον χάρτη του ποιοτικού τουρισμού, ελπίζω στο μέλλον, η ντόπια γνώση και θέληση για δημιουργία να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψιν από τους "υπεύθυνους" από δω και στο εξής. 

Ευχαριστώ,

Ποτάμιανος Γιώργος