Μικέλης Μαφρέδας: 40 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7. Το Ελληνικό Χίλσμπορο που έμεινε ατιμώρητο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 08:54

Μικέλης Μαφρέδας: 40 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7. Το Ελληνικό Χίλσμπορο που έμεινε ατιμώρητο

Ηταν 8 Φλεβάρη 1981. Το απόγευμα εκείνο ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΑΕΚ με 6-0, λίγα λεπτά μετά την λήξη του αγώνα έγινε το κακό. Όπως οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού κατέβαιναν τις σκάλες εξόδου κάποιοι γλίστρησαν στην βάση, έπεσαν πάνω τους οι επόμενοι, με αποτέλεσμα 21 νέοι άνθρωποι να συνθλιβούν. Φίλαθλοι που λίγα λεπτά πριν πανηγύριζαν το χατ τρικ του Γαλάκου και όπως συνήθως θα πήγαιναν στην Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους παίκτες από κοντά, κείτονταν νεκροί μελανιασμένοι από την ασφυξία, ενώ δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο.

Βρισκόμουν στην Κεφαλονιά εκείνη την περίοδο, και προσπαθούσα να φανταστώ τι μπορεί να είχε συμβεί. Γνώριζα πολύ καλά τον χώρο αφού είχα παρευρεθεί πολλές φορές στην Θύρα 7 σε αγώνες του Ολυμπιακού.

Στην είσοδο-έξοδο τα σκαλοπάτια έστριβαν και δεν υπήρχε καλό οπτικό πεδίο, ούτε επαρκής φωτισμός. Οι πόρτες ήταν ανοιχτές; Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι ήταν μισάνοιχτες και τα τουρνικέ στην θέση τους. Οι ευθύνες όπως συνήθως μπαλάκι ανάμεσα σε υπεύθυνους του γηπέδου και την αστυνομία. Στο ειδώλιο κάθισαν στελέχη της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (εκεί άνηκε το παλιό Καραϊσκάκη) της Γ.Γ.Α., της Αστυνομίας και φύλακες, όλοι αθώοι. Νομίζω δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Το νέο Καραϊσκάκη σήμερα έχει καλύτερες προδιαγραφές και η αποχώρηση του κόσμου γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι πρέπει να γίνει και στα νέα γήπεδα, όπως της ΑΕΚ που ολοκληρώνεται και των υπόλοιπων ομάδων που πρέπει να αποκτήσουν σύγχρονα γήπεδα, ώστε να πούμε ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

u

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά

MIKELIS31