Η Μοναχή Γερασιμία της Ι.Μ. Εσταυρωμένου για το πανηγύρι της Διώτισσας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 13:12

Η Μοναχή Γερασιμία της Ι.Μ. Εσταυρωμένου για το πανηγύρι της Διώτισσας

 Πολύ λόγος στα διαδικτυακά παρασκήνια για το πανηγύρι στη Διώτισσα. Έχει παρέλθει ο χρόνος αλλά θέλω να παρουσιάσω στη σκέψη σας (όσων θέλουν να σκεφτούν) κάποια πράγματα που έχουν διαχρονικό νόημα.

         Προσωπικά δεν επιλέγω να πείσω κανέναν για το αν είμαι η δεν είμαι...ελέφαντας.Εκείνο όμως που δεν μας παίρνει, είναι να παίζουμε με τα εκκλησιαστικά πράγματα .

Οι καταστάσεις γύρω μας δυσκολεύουν λεπτό προς λεπτό και δεν έχουμε περιθώρια ούτε να τραυματίζουμε την εκκλησία ούτε να προσβάλλουμε ο ένας τον άλλον.

         Οι πάντες γνωρίζουν ότι άμα τη αφίξει μου στην Ι.Μ.Εσταυρωμένου αγωνίστηκα για την ανακαίνιση του μετοχίου της μονής, Παναγία Βλαχέρνα, στη βραχονησίδα Δίας.Βεβαίως με τη φυσική και υλική συνδρομή και ορισμένων φίλων της μονής.Κάποια δε από τα <<προβλήματα υγείας>> που αντιμετωπίζω οφείλονται στη σκληρή χειρωνακτική εργασία στο εκκλησάκι της Διώτισσας και στα υπερβολικά βάρη που χρειάστηκε να ανεβάσουμε για τις επισκευές.

     Ιούλιος 2020:Κανείς καπετάνιος δεν ρίσκαρε να μεταφέρει κόσμο στο νησάκι την μέρα της γιορτής (κάποιοι δεν είχαν ρίξει καν το σκάφος τους στη θάλασσα)  . Ο κορονοϊός και οι ανέκαθεν σαφείς εντολές του λιμεναρχείου δεν μας άφηναν περιθώρια.

 Δεν είμαστε<<λάτρεις της νήσου του Διός>>, διότι ως χριστιανοί λατρεία αποδίδουμε μόνο στο Κύριο και Θεό μας.Το πρώτο ζητούμενο δεν είναι <<το ταξιδάκι αναψυχής>>και τα εδέσματα που ολονυχτίς ετοίμαζε η <<γριά καλόγρια>> και άλλοι τινές αλλά η τιμή της Παναγίας για δική μας πνευματική ωφέλεια. Βεβαίως ο χώρος βοηθάει να νιώσουμε την παρουσία του Θεού και την προστασία της Παναγίας αλλα δεν εξαρτώνται τα πάντα από αυτόν.

 Ως εκ τούτου θεωρήθηκε ιδανική λύση από τη μονή η τέλεση αγρυπνία ς _τη ευλογία του επισκόπου _ ώστε όλοι όσοι ήθελαν, ακόμη και οι εργαζόμενοι, να μπορούν να προσευχηθούν ήσυχα μέσα και έξω από τον ναό , να προσκυνήσουν την εφέστια εικόνα και να συναντηθούν στο Ποτήριο της Ζωής.

   Ταυτόχρονα έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν οι συνθήκες είναι καταλληλότερες να γίνει στη βραχονησίδα η επόμενη γιορτή , τον Αύγουστο, πράγμα που έχει γίνει και άλλες φορές.

 << Αιδώς Αργείοι! Οι καιροί ου μενετοί!>>  Ας τηρήσουμε συνειδητά τους κανόνες της εκκλησίας , όσοι θέλουμε να είμαστε αληθινά μέλη της και όχι χρησιμοθηρικοί και παγανιστές ακόλουθοι, ώστε να διατηρούμε την πίστη μας υγιή, πηγή επικοινωνίας και χαράς και να μη γελοιοποιούμαστε με μικρότητες έχοντας η μη έχοντας το ακαταλόγιστο.

Γερασιμία μοναχή Ιεράς Μονής Εσταυρωμένου

Εικόνα απο το Πανηγύρι της Διώτισσας μερικά χρόνια πριν