Παναγής Κουταλάς : Απάντηση στην Επιτροπή Κινητοποίησης για τη Γέφυρα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 11:26

Παναγής Κουταλάς : Απάντηση στην Επιτροπή Κινητοποίησης για τη Γέφυρα

Με αφορμή την ανακοίνωση της «Επιτροπής Κινητοποίησης για τη Γέφυρα Αργοστολίου» , δείτε τη εδώ ο κος Παναγής Κουταλάς, έκανε το ακόλουθο σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook Μέχρι σήμερα πολύς λόγος έχει γίνει για την αποκατάσταση και μελλοντική χρήση της γέφυρας. Με αφορμή το δημοσίευμα σχετικά με την "φιέστα" όπως λέτε και για τα υπόλοιπα αναφερόμενα τού δημοσιεύματος θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες απόψεις μου:

 

1. Δεν νομίζω ότι η οικονομική καταρράκωση τού Αργοστολίου και όλες οι άλλες συμφορές!!! πού αναφέρονται στο δημοσίευμα οφείλονται στο κλείσιμο της γέφυρας, (ενέργεια πού πολύ καλώς έγινε κατά τη γνώμη μου), δηλαδή θα έπρεπε να την αφήσουμε να καταρρεύσει τελείως ώστε να μην επισκευάζεται;. Άλλωστε όλη η Ελλάδα είναι καταρρακωμένη, επομένως δεν είναι προνόμιο μόνο τού Αργοστολίου.

2. Η γέφυρα κατασκευάστηκε με τις γνώσεις και τα δεδομένα της εποχής εκείνης και προφανώς δεν είχαν προβλέψει γενικά την εξέλιξη μετά 200 χρόνια και σίγουρα θα είχαν λάβει υπ'οψιν τους και την κατά καιρούς συντήρηση τού έργου πράγμα πού στην Ελλάδα είναι είδος "ουσιώδες εν ανεπαρκεία".

3. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον σπουδαιότερο παράγοντα πού απαιτεί περιορισμούς στα μεγάλα φορτία λόγω της θεμελίωσης τού έργου πάνω σε βαλτώδη βυθό. Σίγουρα το έργο έχει μια σχετική καθίζηση με την πάροδο τού χρόνου ανάλογη με τα φορτία πού δέχεται και γι'αυτό θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να μην επιτρέπεται στα βαριά οχήματα η διέλευση αν τελικά επιτραπεί η χρησιμοποίηση της γέφυρας. Η γνώμη τού Δημάρχου να χρησιμοποιούν τη γέφυρα ελαφρά μικρά ΙΧ οχήματα είναι λογική. Θα έλεγα να επιτρέπεται η διέλευση σε μικρά οχήματα όχι πάνω από 1200 κιλά ωφέλιμο φορτίο, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών.

4. Η Γέφυρα πρέπει να θεωρείται και είναι φυσικά, "ΜΝΗΜΕΙΟ" και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν έχουμε αλώστε και πολλά τέτοια μνημεία στο νησί μας, τουλάχιστον αυτά πού έχουμε ας τα σεβαστούμε.

5. Όσον αφορά τώρα την πρόταση τού Κου Μπεριάτου για τον εορτασμό των 200 χρόνων της γέφυρας, είναι καθαρά τοπικό θέμα και ας αποφασίσουν ο Λαός και οι τοπικές Αρχές.