Μικέλης Μαφρέδας: Οι Κουβανοί γιατροί στην Ευρώπη στην μάχη κατά του κορονοϊού

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 10:32

Κουβανοί γιατροί μόλις έχουν επιστρέψει από την Βραζιλία και περιμένουν να τους μιλήσει ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Κανέλ (ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε την σύμβαση με τους γιατρούς για πολιτικούς λόγους).

Κουβανοί γιατροί μόλις έχουν επιστρέψει από την Βραζιλία και περιμένουν να τους μιλήσει ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Κανέλ (ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε την σύμβαση με τους γιατρούς για πολιτικούς λόγους).

Εντύπωση έκανε στον κόσμο η παρουσία Κουβανών γιατρών στην Ευρώπη στην μάχη κατά του κορονοϊού. Σε έκτακτες ανάγκες και στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης η Κούβα στέλνει αποστολές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όπου χρειάζεται σε συνεργασία βέβαια με τις κυβερνήσεις των χωρών που υπάρχει ανάγκη.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει όταν έγινε ο σεισμός στην Αϊτή, ενώ οι ΗΠΑ και η μαμά Γαλλία έστελνε στρατεύματα για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους η Κούβα έστελνε 11.000 άτομα ιατρικό προσωπικό με  τα αναγκαία υλικά για να περιθάλψουν έναν εξουθενωμένο λαό.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μάχες των Κουβανών γιατρών με τον ιό του Έμπολα στα βάθη της Αφρικής.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους 1500 Κουβανούςν γιατρούς έτοιμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ν. Ορλεάνη των ΗΠΑ όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα;

Οι Αμερικανοί βέβαια δεν καταδέχτηκαν να τους δώσουν άδεια εισόδου.

Χιλιάδες θύματα του Τσέρνομπιλ μπήκαν σε πρόγραμμα Ιατρικής της Κούβας. Για Ιατρικές υπηρεσίες στην Αβάνα κάθε χρόνο πολλοί Αμερικάνοι που αψηφούν το εμπάργκο και αναζητούν φτηνές ιατρικές υπηρεσίες, ιδίως στον κλάδο της οφθαλμολογίας.

Κουβανοί γιατροί παντού! Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στο πρόγραμμα «κάτι πάρα πάνω από γιατροί». Έχουν εργασθεί σε 67 χώρες μέχρι τώρα, ιδιαίτερα του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στις εσχατιές της γης ντόπιοι κάτοικοι αυτόχθονες είδαν για πρώτη φορά στην ζωή τους γιατρούς να τους χτυπούν την πόρτα και να τους ρωτούν  αν είναι καλά.

Στην Αβάνα λειτουργεί η Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής ELAM, σε αυτήν σπουδάζουν φτωχοί φοιτητές από δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής- Αφρικής ακόμα και από τις ΗΠΑ. 23.000 γιατροί έχουν επαναπατριστεί στις χώρες τους.

Η Κούβα έχει αναπτύξει ένα σύστημα πρόληψης-έρευνας και περίθαλψης για τους πολίτες της με εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάτι που παραδέχονται και επικριτές της Κουβανικής Επανάστασης.

Ας μελετήσουν αυτό το σύστημα Υγείας οι Ευρωπαίοι και οι συμπατριώτες μας ειδικοί και όχι να αφαιρούν διαρκώς πιστώσεις από τα Εθνικά συστήματα Υγείας χρηματοδοτώντας τους ιδιώτες  κλινικάρχες που είναι αναποτελεσματικοί και στα δύσκολα συνήθως κρύβονται.

Μικέλης Μαφρέδας

Σπαρτιά