Γιώργος Μεσσάρης: Ταξίδι στη Ρωσία 1 - Βλακώδης υποκρισία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 16:30

Γιώργος Μεσσάρης: Ταξίδι στη Ρωσία 1 - Βλακώδης υποκρισία

Μετά από απουσία έξη εβδομάδων σε ταξίδι εργασίας στη Ρωσία (παραβρέθηκα στην προβολή του ντοκιμαντέρ μου «Λουλούδια Του Πελάγους» στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Μόσχας) αλλά και αναψυχής (χρειάζεται και αυτή), επανέρχομαι με τονωμένη διάθεση έχοντας δεχθεί τα απαραίτητα εκείνα «κεντρίσματα» που κάνουν την πένα να τρέχει γρηγορότερα ή, αν προτιμάτε, το πληκτρολόγιο να πιάνει… φωτιά!


Έχουμε και λέμε, λοιπόν…

Ζούμε σε ένα κόσμο άκρατης πολιτικής υποκρισίας.

Όταν η Ευρώπη, με εντολή της Ουάσιγκτον, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία -για να την τιμωρήσει επειδή προσάρτησε τη Κριμαία, της οποίας οι κάτοικοι είναι, κατά συντριπτική πλειοψηφία, Ρώσοι- οι λαοί της γηραιάς ηπείρου πίστεψαν, ελέω προπαγάνδας, ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο και δίκαιο. 

Βέβαια οι κυρώσεις δεν ήταν ούτε αναγκαίες αλλά ούτε και δίκαιες. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πρώτον, μετά από αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της και, δεύτερον, αντιδρώντας στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στα νότια σύνορά της.

Γιατί δηλαδή ευρωπαϊκές χώρες έχουν το "δικαίωμα" να διατηρούν ακόμα και σήμερα υπερπόντιες κτήσεις, όπου οι κάτοικοί τους ουδεμία εθνοτική σχέση έχουν με τους κτήτορες, και η Ρωσία να μη μπορεί να θέσει υπό τη σκέπη της ρωσικούς πληθυσμούς; 

Και για να πάμε λίγο στα δικά μας, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία όταν εισέβαλε στην Κύπρο και εξακολουθούν "να ποιούν τη νήσσα" μισό σχεδόν αιώνα αργότερα; Θα σας πω το "γιατί". Γιατί η Ρωσία θεωρείται εμπόδιο στα σχέδια τους για την ήδη καταρρέουσα παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια επικράτησή τους ενώ η Τουρκία είναι δικό τους (υποτίθεται) παιδί. Αλλά και σε ότι έχει σχέση με την αλλοπρόσαλλη γείτονα της Ελλάδας κάνουν οικτρό λάθος, όπως περίτρανα  αποδεικνύεται από της κινήσεις που ο Ερντογάν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Πολιτική υποκρισία λοιπόν και τίποτε άλλο.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα των κυρώσεων αυτών καθαυτές.

Τα οικονομικά μέτρα που πήρε η Δύση, εκτός από αχρείαστα και άδικα, αποδείχτηκαν και άκρως αναποτελεσματικά. Κόστισαν, μέχρι στιγμής, στους λαούς κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από χαμένες εξαγωγές ως επί το πλείστον αγροτικών προϊόντων ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα έδωσε κίνητρα στον αγροτικό πληθυσμό της για την αύξηση της ντόπιας παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις αγροτικών προϊόντων θα προκαλούσαν οι κυρώσεις.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρωσία διαπίστωσα την αυξημένη παρουσία ρωσικών αγροτικών προϊόντων στα καταστήματα αλλά και την προτίμηση που ο μέσος Ρώσος δείχνει σε αυτά διατρανώνοντας έτσι τα πατριωτικά του αισθήματα. Βέβαια τα προϊόντα αυτά υστερούν σε ποιότητα σε σύγκριση με τα ελληνικά, ιταλικά ή ισπανικά. Η αρχή όμως έγινε και πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και μετά την άρση των κυρώσεων "τη νύφη θα συνεχίσουν να πληρώνουν" οι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου. 

Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό βορά οι μεγάλες εταιρίες του (όπως και οι αμερικάνικες) βρήκαν τρόπους να καλύπτουν τις χασούρες τους από την απαγόρευση των εξαγωγών με επενδύσεις στη Ρωσία δημιουργώντας παραγωγικές μονάδες στην τεράστια αυτή χώρα. Το κεφάλαιο, βλέπετε, δεν έχει πατρίδα, έχει όμως "διαβατήριο" που ισχύει σε όλο τον πλανήτη! 

Κερδισμένη βέβαια και πάλι η Ρωσία.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η απόφαση για τις κυρώσεις δεν είναι μόνο αχρείαστη, άδικη και αναποτελεσματική. Είναι και βλακώδης!

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα φροντίστε να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε πριν οι άρχοντες τούτου του κόσμου απαγορεύσουν και την… καλοπέραση!

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1. Στιγμιότυπο από τη Γιορτή της Γης στους τεράστιους χώρους δίπλα από την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο, την οποία επισκεφθήκαμε κατά την παραμονή μας στη Μόσχα. Μια πραγματικά εντυπωσιακή έκθεση. 2. Στιγμιότυπο από τη συγκομιδή σίτου κοντά στην πόλη της Σιβηρίας Κρασνογιάρσκ (φωτό Ρόϊτερ). Η «Ιντερνάσιοναλ Μπίζνες Τάϊμς» έγραψε ότι η Ρωσία σύντομα θα γίνει η πρώτη χώρα σε ότι αφορά τις εξαγωγές μιας μεγάλης σειράς αγροτικών προϊόντων.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

171113 TELEIA KAI PAVLA 93 B