Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Η αγορά εργασίας σήμερα»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 09:32

Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Η αγορά εργασίας σήμερα»

Για την αγορά εργασίας σήμερα, μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στην ημερίδα "Ημέρες Καριέρας"  που διοργάνωσε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. «Σήμερα μόνο μελανά χρώματα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει το ζωτικό χώρο της αγοράς εργασίας. Παρατεταμένη ύφεση, απολύσεις, ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ειδικά σε νέους και πτυχιούχους, υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας, πολιτική αστάθεια .....Ακόμα και τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ είναι απογοητευτικά: Στα 778.399 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Απρίλιο.


Από αυτά 338.612 είναι άνδρες (ποσοστό 43,50%) και 439.787 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,50%). Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,12% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,80%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,55%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,20% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.

Ως άνθρωπος από τη φύση μου αισιόδοξος και ως άνθρωπος του επιχειρείν γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ακόμα και σε περιβάλλον κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να αναδειχθούν μέσα από την καινοτομική δράση. Γι΄ αυτό έχοντας περάσει και εγώ από τις ίδιες αγωνίες και αναζητήσεις με εσάς, και έχοντας συσσωρεύσει πολυετή επαγγελματική εμπειρία, θεώρησα πρόκληση το γεγονός να συμμετάσχω στη σημερινή ημερίδα και απευθυνόμενος σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται στο κατώφλι της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας να μιλήσω για τις προοπτικές που υπάρχουν στην αγορά εργασίας σήμερα.
Απώτερος σκοπός μου, δεν σας κρύβω, είναι να σας αποδείξω ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όπως βραχυχρόνια οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν την αγορά εργασίας έτσι και σε μακροχρόνια βάση οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης μιας χώρας.
Και σήμερα είναι γενικά αποδεκτό, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ότι η προσοχή μας και όλες οι προσπάθειες μας πρέπει να εστιάσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να αποφύγουμε μια σειρά αλυσιδωτών αρνητικών επιπτώσεων.

Γι' αυτό άλλωστε και η Ευρώπη, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδότησης όπως το ΕΣΠΑ, προσπαθεί να συμβάλλει στην έξοδο από την οικονομική ύφεση, να ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς, να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά μας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Δεν αποτελεί σύμπτωση και το ότι η χθεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της ανεργίας ...

Βρίσκεστε σε ένα κομβικό σημείο. Η απόκτηση του πτυχίου δίνει και επίσημα το έναυσμα της αφετηρίας της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Ξεκινάτε μια μάχη την οποία μπορεί να φοβάστε να την αντιμετωπίσετε και να νιώθετε απροετοίμαστοι, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόκτηση ενός πτυχίου αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την είσοδό σας στην αγορά εργασίας. Διαθέτετε στα χέρια σας, ένα χαρτί που πιστοποιεί τις γνώσεις που κατέχετε. Γνώσεις ειδικοτήτων που συνδέονται άρρηκτα
με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς και τους κλάδους δραστηριότητας που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αυτή τη φάση της ζωής σας είναι φυσικό να σας απασχολούν πολλά ερωτήματα
και να αγχώνεστε για το μέλλον. Δεν ξέρετε ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα σας ... και ο ορίζοντας δεν είναι τόσο καθαρός.
Που να αναζητήσετε την τύχη σας; Στον τόπο σας; Σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο; Εδώ στο νησί μας όπου περάσατε και μια από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής σας;

Προσωπικά θα προτιμούσα να μείνετε στο νησί μας που σας χρειαζόμαστε. Πιστέψτε με έχουμε ανάγκη από νέους ανθρώπους με τις δικές σας γνώσεις, με όνειρα, με ιδέες, με διάθεση να δουλέψουν σκληρά, με αγάπη για τον τόπο μας.

Ζούμε σε ένα νησί που αποτελεί ελκυστικό τουριστικό προορισμό ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των πλούσιων φυσικών ομορφιών που διαθέτει αλλά και του συνδυασμού «θάλασσα και ήλιος».

Ο τουρισμός, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας,
έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς κλάδους τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται.

Γι' αυτό και σε αυτόν το νευραλγικό τομέα υπάρχουν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης ιδιαίτερα για εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και για απόφοιτους οικονομικών ή και θεωρητικών σπουδών που κατέχουν συναφείς γνώσεις.

Υπάρχουν προοπτικές για αποφοίτους τμημάτων δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας που θα βοηθήσουν στη δημιουργία και στη διατήρηση μιας θετικής εικόνας για τον τόπο μας.

Για άτομα που διαθέτουν γνώσεις πάνω στην τεχνολογία του ήχου και των μουσικών οργάνων και μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στη διάδοσή της, συνδυάζοντας το παλαιό με το νέο.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος για το νησί μας, πέρα από το θάλασσα – ήλιος είναι και η γη μας, το πλούσιο έδαφος που διαθέτουμε και το οποίο δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί.

Η νέα τάση που επικρατεί σήμερα στην αγορά τροφίμων και αναπτύσσεται συνεχώς είναι η κατανάλωση προϊόντων βιολογικής γεωργίας. Είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε στο νησί μας το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων και δυστυχώς δεν σας αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε. Δεν λάβαμε ως πολιτεία, ως κοινωνία όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να βοηθήσουμε τους σπουδαστές και να τους παροτρύνουμε να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, με τη παραγωγή παραδοσιακών βιολογικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και μετά το πέρας αυτών.
Έτσι θα πετυχαίναμε όχι μόνο να αλλάξουμε το διατροφικό μοντέλο και να εντάξουμε ξανά στη διατροφή μας παραγκωνισμένα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά θα είχαμε και ανθρώπινο δυναμικό με κύριο χαρακτηριστικό την ευαισθησία στην αειφόρο ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αν συνδυάζαμε όλες τις ειδικότητες των τμημάτων σας θα καταφέρναμε να διαμορφώσουμε ένα ξεχωριστό τουριστικό πακέτο, το κεφαλλονίτικο πακέτο, μακριά από τυποποιήσεις και βασισμένο στην πολιτιστική, παραδοσιακή και γαστρονομική ταυτότητα του τόπου μας.

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί σας έχουμε ανάγκη και πόσο πολύ μπορείτε να συμβάλλετε στην τουριστική ανάπτυξη και κατά επέκταση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του νησιού μας.

Ένα άλλο ερώτημα που μπορεί να σας βασανίζει αυτή τη περίοδο της ζωή σας είναι εάν θα πρέπει να βγείτε στην αγορά εργασίας ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως μισθωτός.

Αν ζητάτε τη γνώμη μου πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλό για αρχή να αναζητήσετε μια θέση μισθωτού μέσω της οποίας θα έρθετε πιο κοντά με την αγορά. Θα κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας της, τη ψυχολογία της, τα σκαμπανεβάσματά της. Θα αποκτήσετε πρακτικές γνώσεις, εμπειρίες, γνωριμίες.
Και όταν αισθανθείτε έτοιμοι κάντε το μεγάλο βήμα και τολμήστε. Δημιουργείστε τη δική σας επιχείρηση, προσπαθήστε να υλοποιήσετε τις ιδέες σας όσες τρελές και αν ακούγονται.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η πολιτεία δεν παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με το επιχειρείν. Όμως ο ιδιωτικός τομέας παρόλες τις αντιξοότητες, έχει το πείσμα και τα καταφέρνει.

Κλείνοντας αυτή την ομιλία, θέλω να σας πω ότι γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν, γνωρίζω την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, όμως πιστεύω ότι σύντομα οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, η χώρα μας θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης ο τομέας της απασχόλησης θα ενισχυθεί και η κοινωνία μας θα μπορέσει να ανασάνει με ανακούφιση».