Παύλος Παπαδάτος: Επιζήμιοι για την χώρα!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 13:26

Παύλος Παπαδάτος: Επιζήμιοι για την χώρα!

Αρθρο Παύλου Παπαδάτου Μοιάζει με καλοκαιρινό αστείο να βλέπεις στην τηλεόραση πολιτικούς να κόπτονται δήθεν για τα τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν συμμετάσχει στον σχεδιασμό του, και από την άλλη πλευρά να βλέπεις κάποιους άλλους να περιγράφουν τις αδικίες ή και να απαιτούν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να είναι εις θέση να υποβάλουν έστω και μία υποτυπώδη εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς, είμαστε παγιδευμένοι. Είναι δε ακόμη πιο τραγικό να μην γίνεται ποτέ μία συζήτηση δημιουργίας επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά συνεχώς συζητήσεις που καλλιεργούν φόβο, απογοήτευση και ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Η οποιαδήποτε παρότρυνση της τρόικα προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση των φορολογικών επιδρομών εναντίον των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες συμβάλλουν με μαθηματική ακρίβεια στη διατήρηση της ύφεσης, εξηγείται μόνο ως άγνοια ή εκδίκηση. Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή να είμαστε εμείς εντελώς ανίκανοι να διαπραγματευτούμε με τους τροϊκανούς προσκομίζοντάς τους τις δικές μας επιστημονικές προτάσεις που θα αντέκρουαν τη δική τους καταστροφική για τη χώρα μας εμμονή.

Στο κάτω κάτω, κανένας δανειστής δεν έχει το δικαίωμα να εξοντώσει μία ολόκληρη χώρα, όπως φυσικά και κανένας δανειολήπτης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει άσωτη ζωή με δανεικά. Σίγουρα όμως κάνουν λάθος οι δανειστές μας αν νομίζουν ότι η δική μας χρεοκοπία –δεν την έχουμε αποφύγει- θα αφήσει ανεπηρέαστους και τους ίδιους.

Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι η κάθε μορφή εσωτερικής υποτίμησης που αποβλέπει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί ποτέ να αντισταθμίσει την ύφεση που θα προέλθει από τον αποπληθωρισμό, την αύξηση της φορολογίας, την παντελή ανυπαρξία επενδυτικών κονδυλίων, τη μείωση δαπανών, την ασφυκτική λιτότητα και ένα θλιβερό και αποτυχημένο κράτος. Δυστυχώς το μόνο που μπορώ να πω για τους ανθρώπους του υπουργείου οικονομικών που σχεδίασαν τον ΕΝΦΙΑ είναι είναι θλιβεροί και επιζήμιοι για τη χώρα!

Σημείωση

Σχετικά με τη «χρεοκοπία» της Αργεντινής: Η Αργεντινή επέβαλε στις αγορές το δικό της μνημόνιο. Εμάς μας το επέβαλαν. Η Αργεντινή αρνήθηκε να πληρώσει στο αμερικανικό fund το 1,33 δις και πολύ καλά έκανε γιατί ίσως αναγκαζόταν να πληρώσει και άλλα 120 δις που είχε ήδη κουρέψει κατά 65%. Πάντως το χρέος της Αργεντινής, της οποίας το ΑΕΠ είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το δικό μας, είναι μόλις το ένα τρίτο του δικού μας!  (105 δις το χρτης Αργεντινής 320 δις το δικό μας) Και παρά τη χρεοκοπία της έχει μόλις 6.8% ανεργία ενώ εμείς που δεν χρεοκοπήσαμε έχουμε 27% ανεργία!