Παύλος Παπαδάτος στη Real News: Εκτός τόπου και χρόνου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 07:02

Παύλος Παπαδάτος στη Real News: Εκτός τόπου και χρόνου

Παύλος Παπαδάτος στη Real News Αν και είμαστε στην αρχή του δρόμου, αρχίσαμε να μοιράζουμε πλεονάσματα αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούνται αν στο τέλος του χρόνου αντί πλεονάσματος αναγκαστούμε να κόψουμε ακόμη και τις επικουρικές συντάξεις! Εξ άλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος ταυτίζεται με τους σοφούς επιχειρηματίες που πρωτίστως ενδιαφέρονται για το τι υπάρχει στο ταμείο και όχι για τον ισολογισμό! Εξαναγκασμένη η κυβέρνηση από τα μνημόνια, εστιάζει την προσοχή της στη δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος – με δυσβάστακτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος - παραγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι ποτέ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί υγιές δημοσιονομικό πλεόνασμα μέσω αντιαναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής και όχι μέσω δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε επενδύσεις.

Έτσι τα κλειστά επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, ο ΟΟΣΑ απαριθμεί εκατοντάδες λόγους που εμποδίζουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και οι πλείστοι από τους 1700 οργανισμούς που είχε απαριθμήσει ο κύριος Πάγκαλος παραμένουν ανοικτοί. Την ίδια στιγμή αγνοούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αποτελούν την αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και ασχολούμεθα με εκπροσώπους πολυεθνικών που δεν πρόκειται να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ στη χώρα μας. Αντίθετα μάλιστα, υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες που θέλουν να φύγουν άρον άρον από την Ελλάδα και κυριολεκτικά «δωρίζουν» τις υφιστάμενες δομές και εγκαταστάσεις τους και ευελπιστώ να μην θεωρούμε αναπτυξιακή επένδυση τη δυνατότητα που, δυστυχώς, έχει ο αγοραστής του ΟΠΑΠ να «σπείρει» δεκάδες χιλιάδες «φρουτάκια» σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε δήθεν για το αν μειώθηκε το κόστος διατροφής κατά 1% ή 2% (πράγμα που σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια θα εξοικονομεί κάτι λιγότερο από 100 ευρώ ετησίως), όταν οι νέοι φόροι, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ. σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ το συνολικό ετήσιο κόστος διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας που είναι περίπου 4.000 ευρώ.

Όσες αδικίες όμως και όσα λάθη και αν γίνονται δεν μπορούν να συγκριθούν με την εθνικά καταστροφική άποψη που καλλιεργούν κάποιοι ότι θα εκβιάσουν τους δανειστές μας να μειώσουν τα χρέη της χώρας κατά 50% και αν δεν δεχθούν, θα καταγγείλουν μονομερώς τα μνημόνια! Σίγουρα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Σημείωση
Ο Φάουστ πούλησε την ψυχή του στον Μεφιστοφελή προκειμένου να του χαρίσει ξανά τη νεότητα. Κοιτάζοντας τη σύναξη του ΠΑΣΟΚ την 3η Σεπτεμβρίου -αρχικά πίστευα ότι πρόκειται περί μνημόσυνου- αντιλήφθηκα ότι οι συνδαιτυμόνες προσπαθούσαν να "αγοράσουν" ξανά τη νεότητά τους. Αυτό όμως που δεν αντιλήφθηκα ήταν τι ακριβώς προσπαθούσαν να πουλήσουν, ή τι τέλος πάντων θα αντικαθιστούσε το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»!