Ναπολέων Μαραβέγιας: «Ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα που περιλαμβάνει και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 09:00

Ναπολέων Μαραβέγιας: «Ο Κ. Μητσοτάκης εκφράζει ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα που περιλαμβάνει και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο»

 Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλά αποκλειστικά στο GOV NEWS, για την απόφασή του να συνταχθεί με τον Κ. Μητσοτάκη, για τον κεντρώο χώρο, την οικονομία και την ενεργειακή κρίση.

Είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της χώρας μας, με διεθνή αναγνώριση και όπως επισημαίνει ο ίδιος πολιτικά «κινείται» στον χώρο του Κέντρου.

Ο κ. Μαραβέγιας*, καταξιωμένος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κληθεί να διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης όπως, της Γκρενόμπλ, της Οξφόρδης, του Παρισιού, του Μονπελιέ, της Βαλένσια και της Βουδαπέστης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του ονόματός του ως υποψηφίου βουλευτή με την ΝΔ στη δύσκολη μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. 

Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συνηθίσει να μην «μασάει» τα λόγια του και στο ερώτημα γιατί επέλεξε την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να «κατέβει» στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, απάντησε ευθέως, διότι «δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μία ευνοϊκή στιγμή για τη Ν.Δ.». 

Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι «τόσο η πολιτική αντίληψη, όσο και η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλύπτουν ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα που περιλαμβάνει και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο».

Επίσης, ο κ. Μαραβέγιας, αναφέρθηκε στον «δύσκολο» ενεργειακά χειμώνα για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνοντας τα «βήματα» που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε η χώρα και οι πολίτες της να ανταπεξέλθουν των πολλών δυσκολιών που θα προκύψουν.

Ποιο ήταν το «ερέθισμα» που σας οδήγησε στο να δεχθείτε την πρόταση του πρωθυπουργού να θέσετε υποψηφιότητα με την ΝΔ για την βουλευτική έδρα της Κεφαλονιάς στις εθνικές εκλογές;

Ν. Μαραβέγιας: Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας  (Τουρκία, κορονοϊός, πληθωρισμός). Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μία ευνοϊκή στιγμή για τη Ν.Δ.,αναλογιζόμενος την αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτέλεσε το κρίσιμο «ερέθισμα» για να συνταχθώ με τον πρωθυπουργό και να επιχειρήσω την εκλογή μου στην Κεφαλονιά και Ιθάκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το έργο σας είναι δύσκολο, καθώς στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη εκλέγεται ένας βουλευτής, δηλαδή είναι μονοεδρική περιφέρεια. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το πλεονέκτημά σας έναντι των αντιπάλων σας;

Ν. Μαραβέγιας: Έχω πλήρη επίγνωση ότι η εκλογή μου σε μια μονοεδρική περιφέρεια έχει πρόσθετες δυσκολίες, ιδίως όταν την έδρα κατέχει ήδη ένας βουλευτής της Ν.Δ. Ωστόσο, θεωρώ, ότι διαθέτω την απαιτούμενη δυναμική, καθώς είμαι παρών στην Κεφαλονιά από τα μαθητικά μου χρόνια (φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο της Πεσσάδας και στο εξατάξιο Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών). Αργότερα, ως Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Αγρονομικών Σπουδών στο Παρίσι και για πέντε χρόνια Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, συνεργάστηκα με την Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή Αργοστολίου, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα «πρότυπο αγρόκτημα» με πρωτοποριακές μεθόδους καλλιέργειας και εκπαιδευτικές δράσεις για τους νέους αγρότες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Στη συνέχεια, ως πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων  (2010-2015) με έδρα την Κεφαλονιά, μαζί με τους τοπικούς παράγοντες του Νησιού, ιδίως με τον τότε Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, είχαμε δώσει «μάχες» για την ανάπτυξή του ΤΕΙστον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, ώστε να μπορέσει να ενωθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  και να διατηρηθούν τα Τμήματά του ως Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Εάν οι συμπατριώτες μου, μου δώσουν τη δυνατότητα να εκλεγώ Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα συνεχίσω τις προσπάθειες ανάπτυξης των νησιών μας με βάση ένα συνεκτικό πρόγραμμα από υψηλότερη θέση, καθώς η πολύ σύντομη υπηρεσιακή υπουργική μου θητεία δεν μου επέτρεψε να εκδηλώσω το ενδιαφέρον μου για την ιδιαίτερη πατρίδα  μου.

Προέρχεστε από τον χώρο του Κέντρου. Θεωρείτε ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να «εκφράσουν» την πλειονότητα των πολιτών που «κινούνται» στον χώρο του Κέντρου;

Ν. Μαραβέγιας: Τόσο η πολιτική αντίληψη, όσο και η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλύπτουν ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα που περιλαμβάνει και το μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Συνεπώς, η παρουσία μου ως υποψηφίου Βουλευτή με τη Ν.Δ. στην Κεφαλονιά εκφράζει ακριβώς αυτή την ευρύτητα της παράταξης.Πιστεύω  ότι  η υποψηφιότητα  μου ανταποκρίνεται στις απόψεις όλων εκείνων των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας χρειάζεται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία για να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος.

Είστε ένας από τους πιο διακεκριμένους οικονομολόγους της χώρας μας. Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης. Θεωρείτε ότι η οικονομία της χώρας μας θα ανταπεξέλθει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, που θα φέρει ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και προϊόντα; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους της κυβέρνησης προκειμένου να «θωρακισθεί» η Ελλάδα όσο το δυνατόν καλύτερα τους επόμενους μήνες;

Ν. Μαραβέγιας: Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση, ως μεσογειακή χώρα της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην ενέργεια.

Γιατί η Ελλάδα α) δεν χρειάζεται τόσο μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, όσο οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα η Γερμανία, καθώς δεν έχει τόσο αναπτυγμένη βιομηχανία

β) δεν έχει σκληρό χειμώνα 

γ) μπορεί εύκολα να προμηθευτεί υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω πλοίων στις λιμενικές εγκαταστάσεις της και τέλος

δ) μπορεί ευχερέστερα να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς διαθέτει άφθονο ήλιο και αέρα.

Ταυτόχρονα, ως προς τις τιμές της ενέργειας, είναι συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να καλύψει το κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές (Bruegel) έχει δαπανήσει τα μεγαλύτερα ποσά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, αναμένεται επιτέλους μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια με την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας  (9 Σεπτεμβρίου) να τεθεί, μεταξύ άλλων, ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να αποσυνδεθεί η τιμή του  από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό με τα δικά τους δημοσιονομικά μέσα. Έτσι, παρέχεται και στη χώρα μας η δυνατότητα να μην επιστρέψει άμεσα (μετά το 2023) στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ταυτόχρονα, τα φορολογικά έσοδα από το πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα που βλέπουμε και στην Κεφαλονιά όπου βρίσκομαι, επιτρέπει στην Κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον ποσά από τον Προϋπολογισμό, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του επερχόμενου χειμώνα, χωρίς να διακινδυνεύσει η δημοσιονομική ισορροπία. Ο πληθωρισμός βέβαια οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων μας και επιβαρύνει το κόστος δανεισμού, όμως από την άλλη πλευρά περιορίζει το ποσοστό του δημόσιου χρέους μας ως προς το ΑΕΠ (από περίπου 200% σε περίπου 180%).

Ο χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Θεωρείτε ότι η Ε.Ε. και ειδικά οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία, θα αντέξουν την ενεργειακή «πίεση» και πως προδιαγράφεται το οικονομικό και ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης  χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;

Ν. Μαραβέγιας: Είναι γεγονός ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα υποφέρουν από έλλειψη φυσικού αερίου, με πρώτη τη Γερμανία. Πιθανότατα η χώρα αυτή θα φθάσει  σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και σε ύφεση σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθώς ασυλλόγιστα η βιομηχανική ανάπτυξη της στηριζόταν στο άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο εισαγόμενο από τη Ρωσία.  Ωστόσο, η υποτίμηση του ευρώ κατά 15% θα μπορούσε να αυξήσει τις ευρωπαϊκές και τις γερμανικές εξαγωγές, όμως ο πληθωρισμός, κοντά στο 9%, που τροφοδοτείται και από  την  υποτίμηση (καθώς αυξάνει το κόστος προμήθειας καυσίμων που τιμολογούνται σε δολάρια), εξανεμίζει αυτή την προοπτική.

*Ο Ναπολέων Ν. Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955 και κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Θεσπρωτία

Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με Λίαν Καλώς (8,4) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, απ’ όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα.

Υπήρξε υπότροφος της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης.

Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (1985-1989) και στη συνέχεια εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής (1989), Αναπληρωτής Καθηγητής (1993) και Καθηγητής (1997) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2000 είναι Καθηγητής της “Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης” στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος τη διετία 2006-2008.

Έχει κληθεί να διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης όπως, της Γκρενόμπλ, της Οξφόρδης, του Παρισιού, του Μονπελιέ, της Βαλένσια και της Βουδαπέστης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Από το 2015 ως το 2019 ήταν Αναπληρωτής Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1999 ως το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το 2003-2004 Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM).

Το 2001 τιμήθηκε με τη Λεγεώνα της Τιμής από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην Επιστήμη.

Το 2006, το 2009 και 2012 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ)

Από το 1995 είναι κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Από το 2008 μέχρι το 2010 υπήρξε μέλος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση).

Από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.

Από το 2010 μέχρι σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση που συγκροτήθηκε το 2012 από μη Πολιτικά Πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Από το 2013 είναι μέλος της πενταμελούς Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.

Από το 2019 είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την υλοποίηση δράσεων ή εκδηλώσεων στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Από το 2020 είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Το συγγραφικό του έργο συγκροτείται από μονογραφίες, μελέτες, σχεδιάσεις και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει επιμεληθεί συλλογικά συγγράμματα.

Είναι διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, και Διευθυντής Σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού «Περιφέρεια».

Πηγή: govnews.gr