Σοφία Αράβου-Παπαδάτου: Η Ελιά της Αθηνάς και η πιο παλιά, αιωνόβια ελιά της Αττικής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 11:22

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου: Η Ελιά της Αθηνάς και η πιο παλιά, αιωνόβια ελιά της Αττικής

Η Ελιά  της Αθηνάς και η πιο παλιά, αιωνόβια ελιά της Αττικής.

Ζάρες, Μάρες, Κουκουνάρες

Δυτικό παράδοξο να το πω,  Ανατολικό παράδοξο να το πω; Ούτε ξέρω, τάχω εντελώς χαμένα!

Πρώτα και κύρια που έχουμε πόλεμο, πάνω στο «φρύδι» της Ειρηνικής  Ευρώπης. Θα υπάρχουν  μεγάλες διαφορές σκέφτεσαι, άλλο Ρωσία και άλλο Ευρώπη  που στηρίζει με σθένος την Ουκρανία. Ουκρανικό λαό στηρίζουμε όλοι, ποιόν θα στηρίξεις, τον εισβολέα που ξεσπιτώνει, σκοτώνει, ξεριζώνει; Δεν μπαίνει σε συζήτηση η ανθρώπινη ζωή!

Όμως τι διαφορές να έχουν η Ευρώπη και η Αμερική με τη Ρωσία; Τάλε κουάλε τους βλέπω εγώ στα ΜΜΕ. Φουλ στα εμπορικά κέντρα η Μόσχα!  Σαν να είσαι στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στην Αθήνα, στο Βελιγράδι, παντού τα ίδια μαγαζιά, φίρμες  με γνωστά λογότυπα στολίζουν τους πεζόδρομους.

Στη Μόσχα όμως τώρα κλείνουν, δε συμφέρει τις πολυεθνικές, λόγω πολέμου θα κατασχεθούν λέει, οι περιουσίες των επενδυτών. Γιατί να κρατάει μόνο η Ευρώπη, η Αμερική  τα γιότ, τα περιουσιακά των Ρώσων μεγιστάνων; Ολιγάρχες λέγονται, μη λέμε και τα ίδια επίθετα. Πώς έχουν κατηγορίες οι καρχαρίες; Λευκός, Γαλάζιος, Κίλλερ κλπ; Κάπως έτσι!

Τότε προς  τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Μήπως η φτήνια των εργατικών, έφαγε τον παρά των λίγων; Ή μήπως ο παράς, όπου και να παράγεται, συνέχεια θέλει κι άλλο; Έχει πάτο η απληστία, έχει πάτο η φιλοδοξία;

Να βλέπω McDonald΄s Μόσχας να πολεμάνε με McDonald΄s USA, κάτι δεν πάει καλά! Κάποιος ήθελε το παραπάνω φαίνεται και πάνω στον καβγά, θα τα χάσουν όλα, τα πάμπλουτα παιδιά!

Υποθέτω θα έχει ξεραθεί στα γέλια η γαζώτρια στο Μπαγκλαντές, όχι για τους νεκρούς, στα μέρη της κοντά, κάτι τέτοια είναι γνωστά και κλαίνε κάθε μέρα! Θα γελάει με τα all over the world αφεντικά. Άλλος τους γαζώνει, άλλος τους ξεβάφει τα  ντένιμ, και κάποια άλλη  «χώρα των χεριών», τούς σιδερώνει.

Κανείς δεν ξέρει τίποτα! Φταίει ο «Ούτις», ο «Κανείς» του Οδυσσέα! Τα πρόβατα προχωρούν αμέριμνα το δρόμο τους. Ούτε είδαν, ούτε ξέρουν ποιος παλούκωσε το μοναδικό μάτι του Κύκλωπα Πολύφημου, που ήταν και γιός Θεού, του Ποσειδώνα.

Ποιος είναι ο σύγχρονος «Πολύφημος» που τον  «ξεμάτιασε» π.χ. ένας αγωγός του αερίου;  Σε ποια μεριά βρίσκεται η τρίγωνη αιχμή του παλουκιού; Κοιτάει την Ευρώπη; Κοιτάει τη Ρωσία; Ή μήπως είναι «διπλός πέλεκυς» και στραβωθούν κι οι δυο μαζί, μες τη σπηλιά των προβάτων της Οδύσσειας;

Τα πρόβατα δεν ξέρουν τίποτα, γαζώνουν, ξεβάφουν, ξεσκίζουν τις μοντερνιές – μπατζάκια, διπλώνουν, σιδερώνουν, να γεμίσουν τις Ζάρες, Μάρες, Κουκουνάρες  πολυεθνικές… και τώρα κλείνουν λόγω πολέμου! Ε δεν κοιτάς εντελώς  απορημένος;

Τα πρόβατα, πού να φανταστούν ότι ο Οδυσσέας θα έκανε ισιωτική μαλιών στις μπούκλες τής προβιάς τους, να κρεμαστεί για νάβγει έξω απ΄τη σπηλιά!

Χολώθηκε ο Ποσειδώνας, πασών των θαλασσών,  του στράβωσαν τον Κύκλωπα γιο Πολύφημο, θα πάρει χρόνια να ξαναβρούμε την Ιθάκη!

Και ο Ποσειδώνας όμως εντελώς αψυχολόγητος, πανάσχετος  με την ανθρώπινη ψυχή!

Ξεχνάμε τι έγινε στον αγώνα Ποσειδώνα-Αθηνάς, όταν διεκδικούσαν τη θεϊκή στήριξη της Αθήνας, που λεγόταν Κεκροπία τότε; Ο Ποσειδώνας εντελώς αψυχολόγητα,  χαρίζει αλμυρό νερό στους Αθηναίους, με τόσα καντάρια θάλασσα  που είχαν ένα γύρω! «Τι τους χάρισες βρε Θεέ μου;» λέει ο Κέκροπας, μυθικός  βασιλιάς  και ιδρυτής της πόλης.

Έτσι κέρδισε και έδωσε το όνομά της στην Αθήνα, η θεά Αθηνά, επειδή φύτρωσε την Ελιά, χρήσιμη, σύμβολο δόξας, ειρήνης  και άγνωστη μέχρι τότε στους  Αθηναίους! Τους χάρισε κάτι που χρειάζονταν και δεν είχαν!

Η Αθηνά ήταν και μέντορας του Οδυσσέα «Μέντορι ειδομένη»!  Λες να διαβάζουν οι απανταχού της γης  γαζώτριες, Οδύσσεια έστω μεταφρασμένη;

Ή μήπως η συνεχής στοχοπροσήλωση στον πόντο του γαζιού, είναι διαλογισμός, που οδηγεί στην πανάρχαια  Διαισθητική Γνώση;

Έχει ανάγκη η γαζώτρια πτυχία και μεταπτυχιακά;

Ο Ούτις είναι ο Κανείς! Ο Ποσειδώνας, από την άλλη, φουλ αψυχολόγητος  για τις ανάγκες των ανθρώπων... Κάποιος μας την έφερε έξυπνα και θα τραβιόμαστε,  γιατί χολώθηκε άσχημα ο Ποσειδώνας πασών των θαλασσών!

Όμως… θα τη βρούμε.. εντέλει την Ιθάκη!  Μόνο γρήγορα, δεν ζούμε 1000 χρόνια!

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\papad\Documents\IMG_20150112_0005.jpg Γράφει η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου. Κοιν. Οδοντιατρική MSc, Κοιν. Ψυχολογία PhD.