Χαϊδω Νικολετάτου : Οι ανέμελες και ξέγνοιαστες ημέρες της δημοτικής αρχής έλαβαν τέλος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 17:39

Χαϊδω Νικολετάτου : Οι ανέμελες και ξέγνοιαστες ημέρες της δημοτικής αρχής έλαβαν τέλος

“ΟΙ ΑΝΕΜΕΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΛΑΒΑΝ ΤΕΛΟΣ”

 

Σε συνέχεια της ομιλίας μου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αφορούσε την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, θέλω να μοιραστώ μαζί σας φίλοι συνδημότες μου μερικές σκέψεις, αφού πολλοί από εσάς εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς σχετικά με τα λεγόμενα μου.

Είναι κοινά αποδεκτό πλέον στους περισσότερους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων η πλήρης εγκατάλειψή τους σχετικά με υπηρεσίες της καθημερινότητας, πόσο μάλλον για έργα λειτουργικότητας και υποδομών. Οι άλλοτε ζώσες τοπικές κοινωνίες, λόγω της υπερσυγκεντρωτικότητας του «Καλλικράτη» αλλά κυρίως ενός τοπικού συστήματος διακυβέρνησης πρωτόγνωρου και συνάμα πρωτόγονου για το νομό μας, «ευνουχίστηκαν» πολιτικά και συμπαρέσυραν μαζί και τους χωρικούς Αντιδημάρχους. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διακυβέρνησης είναι η λήψη αποφάσεων από πρόσωπα πέρα και έξω από τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμπεριφορές παντογνώστη και μονοπρόσωπες έχουν αποκλίσει κάθε δημιουργική φωνή μέσα στην δημοτική παράταξη της άλλοτε «Ισχυρής» Κεφαλονιάς.

Άλλοι πάλι (εδώ εννοώ τους Αντιδημάρχους) μη κατανοώντας το ρόλο τους, έχουν πέσει σε αδράνεια με μόνο μέλημά τους τον παραγοντισμό και την εξασφάλιση της μικρής πλέον εκλογικής τους πελατείας, κάνοντας μικροεξυπηρετήσεις, οι οποίες στοιχίζουν σε χρόνο και χρήμα εις βάρος της μελλοντικής ανάπτυξης του τόπου.

Αντί λοιπόν με δημιουργικές σκέψεις και πράξεις να πάνε το νησί ένα βήμα μπροστά ορισμένοι από αυτούς τους φερέλπιδες νέους της δημοτικής παράταξης, ο ανθός, η εμπροσθοφυλακή της, δείχνουν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο όταν στριμώχνονται στη γωνία, γρυλίζοντας και απειλώντας ευθέως χωρίς αιδώ, ανθρώπους που έχουν διακριθεί και χαίρουν εκτιμήσεως από την επιστημονική κοινότητα αλλά και όλης της κοινωνίας. Η καλοπροαίρετη, καλόπιστη και δημιουργική κριτική φαίνεται πως ενοχλεί. Προτιμούνε τις φωνασκίες και τα δελτία τύπου που στάζουν χολή και μισαλλοδοξία.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν εδώ μια δια παντός στους κυρίους της δημοτικής αρχής ότι οι ανέμελες εποχές με τα ατέλειωτα κυνηγητά, πιασμένοι χέρι-χέρι, στα πράσινα λιβάδια και στους λουλουδένιους κήπους, τέλειωσαν ανεπιστρεπτί με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα από τούδε και στο εξής σε οποιαδήποτε απειλή ή εχθρική ενέργεια σε βάρος στελέχους της παράταξής μας, όπως η πρόσφατη, θα απαντάται χωρίς προειδοποίηση, όχι με καλόπιστη κριτική αφού την απεχθάνονται, αλλά με πράξεις που έχουν σχέση με αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, καθότι αυτές πρέπει να διέπονται από κανόνες και αρχές. Τα περί: «Ο νόμος δεν μπορεί να σπάσει αλλά εύκολα λυγίζει» τέλος.

Η μόνιμη επωδός, η οποία έχει καταντήσει τροπάριο της Κασσιανής την μεγάλη εβδομάδα των παθών, ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για αναπτυξιακή πολιτική», «οι κακοί πρώην δήμαρχοι…», τα «χρέη των πρώην δήμων…» κ.λ.π. ελπίζουμε να μην επαναληφθεί από τον νέο Αντιδήμαρχο των οικονομικών. Πρέπει να καταλάβουν ότι βρίσκονται στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους άρα έχουν και παρελθόν.

Διαβάζω αυτές τις ημέρες στον αθηναϊκό τύπο:

«Από τους ελέγχους που κάνουν τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως υπάρχουν…. παρατυπίες. Το Ελεγκτικό, έχει διαπιστώσει ότι πολλοί δήμοι δεν εισπράττουν τέλη από δημοτική περιουσία, όπως αξιοποίηση ή ενοικίαση δημοτικών χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα), από την αξιοποίηση των δημοτικών παραλιών, από επιχειρήσεις σε λατομεία, το ειδικό τέλος στα νεκροταφεία, τα τέλη αποχέτευσης κτλ. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι δεν εισπράττουν ούτε το Τ.Α.Π. (υπενθυμίζεται πως είναι ένας από τους φόρους που θα αυξηθεί υποχρεωτικά, στην περίπτωση που ο δήμος μπει στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ). Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις δήμων που δεν αξιοποιούν σημαντικά ακίνητα που διαθέτουν, τα οποία αφήνουν να ρημάζουν και πολλά να βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο εγκατάλειψης».

Σας θυμίζουν τίποτε από τα παραπάνω κύριοι της δημοτικής αρχής;.

Μήπως φωτογραφίζουν και το δικό μας Δήμο;.

Έχω την εντύπωση και πιστεύω πως δεν θα διαψευστώ στο τέλος, ότι όλα αυτά τηρούνται κατά γράμμα στον ταλαίπωρο δήμο μας και κυρίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου αντιδημάρχου επί των οικονομικών. Να μια καλή πηγή εσόδων για έργα υποδομής στις τοπικές μας κοινότητες. Σίγουρα ο υπεύθυνος των οικονομικών αλλά και διαπρεπής νομομαθής κος Σάββας Σαββαόγλου έχει αντίληψη των πραγμάτων και της σοβαρότητας του θέματος και από αυτά τα έσοδα θα απογειώσει τις ελπίδες μας και έτσι θα έρθουν καλύτερες μέρες και νύχτες για όλους μας.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές η είδηση εξ’ Αθηνών πέφτει με βαριά σκιά πάνω από την Κεφαλονιά μας και έχει σχέση με το τελικό σχέδιο «Αθηνά», το οποίο αφορά ιδιαίτερα τα Τ.Ε.Ι. της Κεφαλονιάς. Επιγραμματικά στο Ληξούρι το μουσικών οργάνων παραμένει μόνιμα στην Κεφαλονιά. Το Δημοσίων Σχέσεων 31/10/2018 κλείνει και πάει στον Πύργο. Το Βιολογικής Καλλιέργειας 31/10/2018 κλείνει και πάει στην Αμαλιάδα. Το Διοίκησης Επιχειρήσεων φεύγει τώρα για Μεσολόγγι.

Παταγώδη αποτυχία των ενεργειών του Δημάρχου μας και μίας νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, στα αυτοδιοικητικά του νησιού, περί «μάγκα» Δημάρχου (τι έχετε να πείτε σήμερα κύριε Β. Καμπίτση;, μήπως τσάμπα μάγκας;, θα ταίριαζε γάντι στην περίπτωσή σας), «όσο είμαι εγώ Δήμαρχος δεν θα κλείσουν τα Τ.Ε.Ι.», «μεγάλων γνωριμιών», «γροθιές στο τραπέζι υπουργών» και άλλων κακόγουστων για να μην τα χαρακτηρίσω πιο βαριά.

Αφού πήρε πάνω του ο αγαπητός Δήμαρχος την υπόθεση των Τ.Ε.Ι., νομίζοντας ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη και θα βγει από την δύσκολη θέση που βρίσκεται αυτός και η παράταξή του στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, να είναι έτοιμος να δεκτή και την σκληρή κριτική από όλες της πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου. Συλλογικότητα, προσήλωση στους κανόνες και στις αρχές της δημόσιας διοίκησης, κατάρτιση αιρετών είναι άγνωστες λέξεις για την τωρινή δημοτική αρχή.

Όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της παράταξής μας πρέπει να ξαναβρείτε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε με αξιοπρέπεια να τερματίσετε το υπόλοιπο της θητείας σας. Χρόνος αρκετός και βασανιστικός για μας και για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας.

 

 

ΧΑΙΔΩ ΝΙΚΟΛΕΤΑΤΟΥ

Εκπρόσωπος Τ.Κ. Μεσοβουνίων

Υποψήφια με την «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά».