Γιάννης Διγαλέτος: "Υγεία ποιοτική, δημόσια και δωρεάν"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 13:51

Γιάννης Διγαλέτος: "Υγεία ποιοτική, δημόσια και δωρεάν"

Στόχος η κατάκτηση!

Ενώ γίνονται προσπάθειες να κρατήσουμε όρθιο το μετερίζι της δημόσιας και δωρεάν παροχής της·

Ενώ πολίτες και φορείς ,συντριπτικά πλειοψηφούντες, ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία την δραστική επέμβασή της τόσο στο θεσμικό όσο και στο οικονομικό πλαίσιο του τομέα της Υγείας ·

Φαινόμενα πολιτικών παρουσιών αλλά και ελάχιστων πολιτών φανατικών της ολιγαρχικοελιτίστικης άποψης προσπαθούν, όχι ιδιαίτερα έξυπνα, θα έλεγα θολώνοντας τα νερά να οδηγήσουν το ενδιαφέρον και την αγανάκτηση μας σε περιοχές που εξυπηρετούν απολύτως δικά τους πολιτικά σχέδια.

Για να γίνω σαφέστερος, τούτη την περίοδο σε τοπικό επίπεδο στο νομό αλλά και γενικότερα στη χώρα, οι πολίτες όλοι είμαστε αναστατωμένοι από τα φαινόμενα διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας .

Όποια και αν ήταν τα προβλήματα που παρουσίαζε, από τις στοχευμένες επιθέσεις που δεχόταν από τη δημιουργία του κιόλας, στην απέναντι όχθη εμείς οι πολίτες επιμέναμε και επιμένουμε για την εξέλιξή του σε ένα σύστημα δικαιότερο, όπου οι υπηρεσίες που θα μας προσφέρονται θα είναι αρτιότερες και ανάλογες πάντοτε της δυσβάσταχτης εισφοροεισπρακτικής πολιτικής.

Αυτό που εμφανίζεται σχεδιασμένα τούτη την περίοδο και είναι αρκετά ανησυχητικό και επικίνδυνο, είναι η πρακτική της δήθεν οικονομικής ενίσχυσης του συστήματος από τους δήμους και από τις περιφέρειες.

Καλούνται λοιπόν δήμοι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι, ευνουχισμένοι διοικητικά λόγω σημαντικής αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, να σηκώσουν το βάρος της, έστω μερικής αρχικά, χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Μερικής αρχικά, γιατί σαφής στόχος του συστήματος είναι η ολική ανάληψη ευθύνης λειτουργίας της δημόσιας υγείας από την τοπική αυτοδιοίκηση !

Απόψεις πολιτών , ελάχιστων μέχρι τώρα, που βιάζονται να μας φέρουν τα νέα… προχωρούν σε αντίστοιχες προτάσεις και για την παιδεία !

Τοπικές κοινωνίες να αναλαμβάνουν π.χ. την εκπαίδευση – ορισμένων νέων – υπό τη μορφή υποτροφιών που θα επιβαρύνουν το σύνολο.

Προωθούν δηλαδή αυτό που επιχειρούν οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες ολιστικά στις πολιτικές τους δράσεις και εφαρμογές… στην κατηγοριοποίηση των πολιτών εντείνοντας ακόμη περισσότερο τον ταξικό διαχωρισμό !

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες πλέον, φίλοι και φίλες , θα είναι ανάλογες της οικονομικής δυνατότητας και ευρωστίας τους.

Γυρίζοντας στα πεπραγμένα …εκτιμώ και αναγνωρίζω το ενδιαφέρον των συναδέλφων συμπολιτών δημοτικών συμβούλων των δήμων του νομού μας που με αποφάσεις τους πρόσφατες αποφασίζουν την οικονομική ενίσχυση των γιατρών που θα καλύψουν τις θέσεις στις δομές υγείας με ποσόν 500 €.

ΟΜΩΣ άποψή μου είναι ότι … με τον τρόπο αυτό επικυρώνουν την αποδοχή της μετακύλισης των ευθυνών της Πολιτείας και της κεντρικής διοίκησης προς τους αποδυναμωμένους δήμους προσδίδοντας ασύμμετρο φορτίο στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μου είναι εύκολο να δεχτώ ότι το πρόβλημα που έχει γεννηθεί στην δημόσια υγεία και που τροφοδοτείται από συγκεκριμένα συμφέροντα είναι της τάξεως μερικών ευρώ.

Μερικών ευρώ που δεν μπορεί να εξασφαλίσει η εθνική οικονομία και μπορεί η χειμαζόμενη ατομική οικονομία των πολιτών της χώρας.

Το ζήτημα φίλοι και φίλες είναι νομίζω πρωτίστως θεσμικό και άρα πολιτικής επιλογής και μετά το οικονομικό που αποτελεί το δέλεαρ και τον αυτοσκοπό αυτών που επιχειρούν τη διάλυση των δομών της δωρεάν δημόσιας υγείας !

Δεν είναι τυχαίο που ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού κ. Π. Καππάτος υποδέχθηκε διθυραμβικά τις αποφάσεις των δυο μεγάλων δήμων Αργοστολίου και Ληξουρίου, καθώς τις μεταφράζει και έτσι ελπίζει να αξιολογηθεί ασφαλώς από τους πολιτικούς του προϊστάμενους, σαν προσωπική του επιτυχία.

Εκτίμησή μου λοιπόν είναι ότι οι θέσεις αυτές των αιρετών του νομού μας πέραν του αδιαμφισβήτητου προσωπικού ενδιαφέροντος τους, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Καθώς ο στόχος σε τούτη την κομβική πολιτικά περίοδο πρέπει να παραμείνει σταθερός και αταλάντευτος, για ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας με δωρεάν παροχές προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της χώρας.

Είδαμε όλοι και συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες , στο τι σημαίνει για μια χώρα η δυνατότητα της δωρεάν παρεχόμενης υγείας από τις δημόσιες δομές της.

Πως αξιολογείται και που κατατάσσεται η χώρα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο όταν μπορεί να θωρακίζει και να εξασφαλίζει τον πληθυσμό της.

Το ίδιο ασφαλώς συμβαίνει και για άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας εξίσου σημαντικούς όπως η παιδεία με ειδικό σημείο την εκπαίδευση των νέων, η εργασία, η ενέργεια , το περιβάλλον, η τηλεπικοινωνία.

Διακινδυνεύω να υποστηρίξω σε τούτο το σημείο ότι οι αλλαγές που έρχονται και που θα είναι μεγάλες και σαρωτικές θα διέπονται φιλοσοφικά από τη θέση …. -τα παραγόμενα από τους πολλούς θα αναφέρονται και θα αφορούν τους πολλούς-, ενάντια στο μεσαιωνικό δόγμα της καθυστέρησης… -τα παραγόμενα από τους πολλούς που αναφέρονται και αφορούν την ολιγαρχία- .

Συνεπώς αν θέλουμε να υπάρξουμε σύγχρονοι των εξελίξεων αλλά και δημιουργοί προοδευτικών κοινωνιών με ορίζοντα το καλύτερο μέλλον για το είδος μας,.. αρχίζοντας από τον τομέα Υγεία οφείλουμε να στηρίξουμε με σθένος, ανυποχώρητα και αδιαπραγμάτευτα, άρτιες δημόσιες δομές υγείας με δωρεάν παροχές υψηλής ποιότητας προς όλους τους πολίτες.

Έτσι φίλοι και φίλες, ορίζοντας και στηρίζοντας τις αλλαγές στη βάση της καθημερινότητας, θα δομήσουμε οργανωμένες κοινωνίες στραμμένες στην πραγματική ανάπτυξη, που άλλοι από μας περήφανα θα αναφωνούν..πατρίδες, άλλοι… ζωή γεμάτη !      

ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΔΙΓΑΛΕΤΟΣ