5 λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου τον χειμώνα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2024 12:01

5 λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου τον χειμώνα

Unsplash

Τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συχνά ωστόσο η κατανάλωση αυτών των θρεπτικών τροφίμων, μειώνεται τον χειμώνα, καθώς επιλέγουμε πιο λιπαρές τροφές.

Ωστόσο, τον χειμώνα, βρισκόμαστε ευάλωτοι απέναντι σε ιώσεις και κοινά κρυολογήματα, γεγονός που καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ, να αυξήσουμε την καθημερινή πρόσληψη λαχανικών, στη διατροφή μας. Κι αν αναρωτιέσαι ποια λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα σου φέτος το χειμώνα, συνέχισε να διαβάζεις.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα, που εκτός από πλούσια γεύση, χαρίζει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ ταυτόχρονα παραμένει χαμηλή σε θερμίδες. Επιπλέον, μπορεί να μαγειρευτεί σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη και άλφα καροτίνη, βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Λαχανίδα (kale)

5 λαχανικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου τον χειμώνα Pexels

Ένα σταυρανθές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου, αυτό το φυλλώδες λαχανικό, ευδοκιμεί σε κρύο καιρό. Η λαχανίδα, είναι επίσης ένα από τα πιο πλούσια σε πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά, στη λίστα με τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα: Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου και είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, Β6 και C. Σε σαλάτες ωμή, ή σοταρισμένη ως συνοδευτικό, σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστήσει.

Το «παρεξηγημένο» λαχανικό του χειμώνα: Κουνουπίδι

Ακριβώς όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι ανήκει και αυτό στα σταυρανθή λαχανικά. Η πιο ήπια και πιο γλυκιά του γεύση, επιτρέπει τη δημιουργία πολλών διαφορετικών πιάτων. Με γιαούρτι και τυρί στο φούρνο, σε ζυμαρικά ή απλά βραστό σε σαλάτες. Sky is the limit. Οι πλούσιες φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β, που περιέχει το κουνουπίδι, τού χαρίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα.

Μπρόκολο

Μπορεί να πιστεύεις ότι το μπρόκολο δεν ανήκει στην κατηγορία «χειμωνιάτικα λαχανικά», καθώς μπορείς να το βρεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, το μπρόκολο, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Γεγονός που εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις, από την πιο γλυκιά του γεύση, τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθώντας τον οργανισμό στην καταπολέμηση φλεγμονών και τη βελτίωση της πεπτικής υγείας.

Πράσα

Τα πράσα είναι ουσιαστικά ο «ήσυχος» ξάδερφος του κρεμμυδιού, που δεν μπορούμε να χορτάσουμε. Ειδικά τον χειμώνα, που βρίσκονται στο απόγειό τους. Τα πράσα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις που ωφελούν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επαγγελματική συμβουλή: Φρόντισε να τα καθαρίσεις καλά πριν τα μαγειρέψεις για μια πιο ήπια γεύση και υγιεινή απόλαυση.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250