Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 68.000 νέες διαγνώσεις ετησίως στην Ελλάδα, 33.000 θάνατοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 13:32

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 68.000 νέες διαγνώσεις ετησίως στην Ελλάδα, 33.000 θάνατοι

pexels Miguel Á. Padriñán

«Κλείστε τη ψαλίδα στη μάχη εναντίον του καρκίνου», είναι το μήνυμα που επιλέγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.

Καλεί την κοινωνία να αναγνωρίσει τη σημασία του καθολικού δικαιώματος και της ισότητας στη θεραπεία του καρκίνου, ιδίως τώρα που οι αποτελεσματικές αλλά και δαπανηρές θεραπείες είναι προσβάσιμες.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 68.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 33.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτήν τη νόσο. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες πρώην ασθενείς επιζούν, ζώντας υψηλής ποιότητας ζωή και αποχωρίζοντας τη ζωή τους από άλλες αιτίες.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι η ελπίδα για θεραπεία υπάρχει, αλλά το υψηλό κόστος αποτελεί πρόκληση για τα συστήματα υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι προτεινόμενοι στόχοι του ΠΙΣ για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την αναγνώριση της σημασίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάπτυξη και εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την πιστοποίηση δομών και υπηρεσιών, καθώς και τη συλλογή δεδομένων για τον καρκίνο.

Τέλος, ο ΠΙΣ προτρέπει τους ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους και να αποφεύγουν αυτοσχέδιες θεραπείες που προτείνονται από άτομα χωρίς ιατρική εμπειρία. Καλεί επίσης για κοινωνική συνείδηση σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις και τον ρόλο τους στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης της νόσου."




00 inkefalonia general ad 300X250