6 αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β12

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 16:21

6 αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β12

Η Β12 είναι μία από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία.

Πρόκειται για μια απαραίτητη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να παράγει. Η Β12 εντοπίζεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, αλλά επίσης προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα και διατίθεται ως από του στόματος συμπλήρωμα ή ένεση.

Μια έλλειψη βιταμίνης Β12, είτε επειδή δεν λαμβάνεις αρκετή Β12, είτε επειδή δεν την απορροφά καλά ο οργανισμός, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στο περπάτημα, αδυναμία και σύγχυση. Ποιες όμως μπορεί να είναι οι αιτίες πίσω από αυτή την ανεπάρκεια;

Μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή

6 αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β12 Pexels

Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής ή vegan διατροφής προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η διατήρηση υγιών επιπέδων της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό, δεν είναι ένα από αυτά. Σημαντικός λόγος για αυτό, είναι ότι το ότι το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη Β12, άρα θα πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Οι ειδικοί επίσης επισημαίνουν ότι αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, επομένως οι φυτικές δίαιτες μπορεί να είναι μία από τις αιτίες έλλειψης Β12.

Εντερικά προβλήματα

Άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο του Crohn ή κοιλιοκάκη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν έλλειψη  Β12. Υπό κανονικές συνθήκες, η βιταμίνη Β12 απορροφάται από το έντερο,  όπως και τα περισσότερα άλλα θρεπτικά συστατικά. Καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη, μπορούν να βλάψουν την ικανότητά μας να απορροφούμε αυτή τη σημαντική βιταμίνη.

Διαβήτης

Σχετική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης Β12. Η μετφορμίνη, μια κοινή θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, είναι ένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που φαίνεται να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της Β12.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης B12

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε εάν η από του στόματος αντισύλληψη, ήταν μία από τις αιτίες έλλειψης βιταμίνης Β12 στις γυναίκες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ναι, η ορμονική αντισύλληψη προκαλεί μείωση των επιπέδων Β12.

Αυτοάνοσες διαταραχές

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κλονίζεται και αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος, μιλάμε για μια αυτοάνοση πάθηση. Η χρόνια κνίδωση, μία πάθηση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα εξανθήματα που συνυπάρχουν με κνησμό, μπορεί επίσης να αποτελέσει έναυσμα για έλλειψη βιταμίνης Β12, μαζί με τη θυρεοειδίτιδα, μια φλεγμονή του θυρεοειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Το στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β12

Υπάρχει κάποια κατάσταση, όπου το άγχος δεν κάνει τα πράγματα χειρότερα; Το άγχος επιδεινώνει τα έλκη και αυξάνει την παραγωγή οξέος του στομάχου, που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στην υπερβολική χρήση αντιόξινων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης Β12.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250