8 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο για υγεία κι ομορφιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 18:10

8 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο για υγεία κι ομορφιά

Tο κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα. Είναι το κύριο συστατικό των συνδετικών ιστών που αποτελούν πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων, του δέρματος και των μυών.

Το κολλαγόνο έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό μας, καθώς εκτός από το ότι ενισχύει τα οστά, χαρίζει λάμψη και δύναμη στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.  Υπάρχουν 28 είδη, αλλά 4 είναι τα πιο κοινά:

  • Τύπος Ι: Ο πιο κοινός τύπος που βρίσκεται σε όλους τους συνδετικούς ιστούς
  • Τύπος ll: Βρίσκεται σε αρθρώσεις και μεσοσπονδύλιους δίσκους
  • Τύπος llll: Το κύριο συστατικό των δικτυωτών ινών, οι οποίες βρίσκονται στο δέρμα και στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Τύπος lV: Συστατικό των νεφρών, του εσωτερικού αυτιού και του φακού των ματιών.

Οι καλύτερες τροφές για ενίσχυση του κολλαγόνου

7 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο Pexels

Τώρα που ξέρεις πόσο πολύτιμο συστατικό είναι το κολλαγόνο για την υγεία και την ομορφιά, παρακάτω θα βρεις 7 τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, για να αυξήσεις την πρόσληψή του.

Ζωμός από κόκαλα βοδινού

Τα βοοειδή είναι μία από τις κορυφαίες πηγές κολλαγόνου που μπορείς να βρεις. Και αν ψάχνεις για περισσότερο κολλαγόνο τύπου Ι (ο τύπος που παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών), τότε ο ζωμός από κόκαλα βόειου κρέατος είναι μια εξαιρετική πηγή.

Ζωμός από κόκαλο χοιρινού

Μια άλλη κοινή και πλούσια πηγή κολλαγόνου είναι τα υποπροϊόντα χοιρινού. Είναι ενδιαφέρον ότι το συγκεκριμένο κολλαγόνο, μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης για την ανάπλαση και την ενίσχυση του δέρματος και την επούλωση πληγών.

Κοτόπουλο (ιδανικά με την πέτσα του)

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή κολλαγόνου, ειδικά στο δέρμα και στον συνδετικό ιστό. Η κατανάλωση κοτόπουλου με το δέρμα του μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη κολλαγόνου.

Αυγά

Τα ασπράδια περιέχουν κολλαγόνο, ενώ οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεσή του. Η προσθήκη αυγών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα.

Σαρδέλες

Σε αντίθεση με άλλες ζωικές πηγές κολλαγόνου, το κολλαγόνο στα ψάρια συγκεντρώνεται στα κόκαλα, το δέρμα και τα λέπια του. Προτίμησε λοιπόν ένα ψάρι που μπορείς να καταναλώσεις με τα κόκαλά του, όπως οι σαρδέλες. Επίσης, εάν μαγειρεύεις τα άλλα ψάρια – όπως ο σολομός – με το δέρμα και στη συνέχεια το φας, θα ενισχύσεις αντίστοιχα το κολλαγόνο στον οργανισμό σου.

Σολομός

Ο σολομός είναι επίσης μία από τις τροφές που κερδίζουν επάξια μια θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μούρα

Μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες ή βατόμουρα. Είναι όλα ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις βιταμίνη C στη διατροφή σου, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει κολλαγόνο. Η βιταμίνη C είναι επίσης μια βιταμίνη που πρέπει να καταναλώνουμε, καθώς το σώμα μας δεν την παράγει φυσικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες έχει σχεδόν το 100% του ημερήσιου στόχου σου για βιταμίνη C και ένα φλιτζάνι σμέουρα ή βατόμουρα, καλύπτει περίπου το 35%.

Μπρόκολο

Ένας άλλος νόστιμος, εύκολος τρόπος για να προσθέσεις βιταμίνη C στη διατροφή σου είναι το μπρόκολο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο ή ωμό μπρόκολο προσφέρει περίπου ολόκληρη τη ΣΗΠ βιταμίνης C, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου. Και ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεσή του, δεν χρειάζεται να την καταναλώνεις ταυτόχρονα με μία από τις παραπάνω τροφές ή ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου. Η συμπερίληψη και των δύο στη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αρκετή.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250