Ενδιαφέρουσα ομιλία απο τον καθ. Ευάγγελο Βαλλιανάτο για τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 18:50

Ενδιαφέρουσα ομιλία απο τον καθ. Ευάγγελο Βαλλιανάτο για τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας

Αναφορές και  στην Μυθολογία και στην Αρχαία Ελλάδα

 Με αναφορές του στην Μυθολογία και στην Αρχαία Ελλάδα γενικότερα ξεκίνησε χτες την ομιλία του στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη ο καθ. Ευάγγελος Βαλλιανάτος.

Ο κ. Βαλλιανάτος κατά την διάρκεια της ομιλίας του μας παρέσυρε στα ήθη και έθιμα της Ελλάδας μέσα και από την παρουσίαση διαφανειών.

Αναφέρθηκε στην τέχνη και στην αισθητική που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες όταν δημιουργούσαν αγάλματα. Αγάλματα θεών, της Αθηνάς, της Δήμητρας, του Διόνυσου, του Ήφαιστου κα.
Δήμητρα η Θεά της γής και του αγρότη. Η Δήμητρα και η κόρη της η Περσεφόνη ζήτησαν από τον Τριπτόλεμο να διδάξει την γεωργία σε όλο τον κόσμο. Το συμπέρασμα αυτό, όπως μας είπε ο κ. Βαλλιανάτος, βγαίνει από το ανάγλυφο στο οποίο εικονίζονται οι δύο ελευσίνιες θεές Δήμητρα και Περσεφόνη, και στην μέση ο Τριπτόλεμος (βλέπε βίντεο).
Μιά ιστορική αναδρομή από την Αρχαία Ελλάδα στην Ελλάδα του σήμερα.

Ο γεωργικός πολιτισμός και τότε και τώρα είναι πολύ σημαντικός. Θέρισμα, άρμεγμα, μελίσσια, ο γεωργικός πολιτισμός στην Κρήτη του 20ου αιώνα είναι μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο κ. Βαλλιανάτος.
Διόνυσος... Σπουδαίος θεός. Σε όλη την Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μουσική σε κάθε εκδήλωση του λαού. Τότε γινόντουσαν πολλές διοργανώσεις προς τιμή του Διόνυσου. Μάλιστα η εικονογράφηση στα αγγεία, κύπελλα, στάμνες της εποχής εκείνης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σε ανάγλυφα μνημειακών διαστάσεων απεικονίζονται, επίσης, κορίτσια με πήλινες στάμνες στα κεφάλια τους. Ψάρεμα και Νερό, όπως και τότε έτσι και σήμερα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μας, τονίζει ο κ. Βαλλιανάτος.

Αναφέρθηκε όμως και στον γάμο κατά την Αρχαία Ελλάδα "τότε ο γάμος εορταζόταν για πολλές ημέρες".
Παιδεία, Μουσικά όργανα, εμπόριο, κτηνοτροφία, αργαλειό, γνέσιμο, ορυχείο, τεχνίτες.... Μιά ομιλία με πλούσια θεματολογία.

Όσον αφορά την Παιδεία είπε μεταξύ άλλων ότι τα "αγόρια πήγαιναν σχολείο 6-8 χρόνια". Και μιά και ανέφερε την Παιδεία, άρα στο μυαλό, λόγο έκανε και για το σώμα και συγκεκριμμένα στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα "κάθε φορά που γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλαδα σταματούσαν πόλεμοι και διχόνοιες και επικρατούσε κλίμα ενότητας.".

Φυσικά, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Θεός Ήφαιστος στην ζωή των Αρχαίων Ελλήνων. Πυρπολικό όπλο στην αρχαία Ελλάδα και πλοία πολεμικά θα δείτε σε μνημειακό υλίκό που εκθέτουν Μουσεία ανά τον κόσμο.

Ιατρική και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα. Δεν παρέλειψε ο κ. Βαλλιανάτος να κάνει λόγο για μεγάλους Έλληνες, για μυαλά κορυφαία στην Ελλάδα του τότε.... "Αρχιμήδης. Τα περισσότερα Πανεπιστημια τον 14ο-16ο αιώνα σε Οξφόρδη, Μπολόνια κα δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν τον Αρχιμήδη και τον Αριστοτέλη. Αριστοτέλης. Ο Αριστοτέλης υπήρξε μαθητής του Πλάτωνα για 20 χρόνια. Εύδοξος. Επίσης μαθητής του Πλάτων και μάλιστα ο δεύτερος καλύτερος μαθηματικός μετά τον Αρχιμήδη".

"Οι περισσότεροι Αρχαίοι Έλληνες ήταν πολυμαθείς", τονίζει ο κ. Βαλλιανάτος.

Λόγο έκανε όμως και για την Μοναστηριακή Ελλάδα, ενώ κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην Οδύσσεια. Στα ταξίδια, στην επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του καθηγητή.

https://youtu.be/YJ2rElgv1YY




00 inkefalonia general ad 300X250