SEX της μιας βραδιάς: Ποιοι και για ποιο λόγο το κάνουν;

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 22:03

SEX της μιας βραδιάς: Ποιοι και για ποιο λόγο το κάνουν;

Οι νέοι και η κουλτούρα του ευκαιριακού σεξ

Για πολλούς νέους η φοιτητική ζωή είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία, μετά από μια σειρά έντονων εμπειριών που περιλαμβάνουν ξέφρενα πάρτι και ολονύκτιες ομαδικές μελέτες, καταλήγουν στην πρώτη τους σοβαρή ρομαντική σχέση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Ο ρομαντισμός όμως, φαίνεται ότι τελεί υπό έλλειψη στις μέρες μας και υποκαθίσταται από ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές, χωρίς καμία συναισθηματική επένδυση. Η συγγραφέας, μάλιστα, ενός νέου βιβλίου που πραγματεύεται το ζήτημα, υποστηρίζει ότι οι ευκαιριακές αυτές σεξουαλικές εμπειρίες αφήνουν συχνά τους νέους μετανοιωμένους με ένα αίσθημα θλίψης και κενού. Ο τίτλος του βιβλίου είναι :«Το τέλος του σεξ: πως το ευκαιριακό σεξ αφήνει μια γενιά δυστυχισμένη, σεξουαλικά ανικανοποίητη και σε σύγχυση αναφορικά με την οικειότητα.

Είναι όμως η πεποίθηση της γενιάς αυτής για το σεξ, όντως τόσο ζοφερή;

Το βιβλίο βασίζεται στα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 2500 φοιτητές. Από τους 557 φοιτητές άνδρες και γυναίκες που απάντησαν την ερώτηση σχετικά με το πώς ένιωθαν το πρωί μετά από το σεξ μιας βραδιάς, το 41% εξέφρασε λύπη, μετάνοια και αμφιθυμία.

Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η κουλτούρα του ευκαιριακού σεξ είναι αυτή που πιέζει τους νέους να συνεχίσουν να έχουν σχέσεις της μια βραδιάς, χωρίς νόημα, ακόμα κι εάν δεν τις απολαμβάνουν.

Είναι μάλιστα πλέον, συχνό το φαινόμενο ένας νέος να έχει στο ενεργητικό του περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις μιας βραδιάς και λιγότερα πρώτα ραντεβού. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που βρέθηκε να ενισχύει την κουλτούρα του ευκαιριακού σεξ είναι η καθαρή σεξουαλική ευχαρίστηση. Γύρω στο 50% των φοιτητών όμως, απάντησε ότι ήλπιζε μέσα από αυτή την πρακτική να αρχίσει μια ρομαντική σχέση ή αναζητούσε συναισθηματική επιβεβαίωση.

Πολλοί μάλιστα, από τους νέους αυτής της ηλικίας ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρόνο για μια σταθερή σχέση, ή ότι δεν επιθυμούν να έχουν σαν προτεραιότητα τη σύναψη μιας σοβαρής σχέσης σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Φυσικά και έχουν σαν στόχο αργότερα στη ζωή τους να έχουν μια σταθερή μονογαμική σχέση, αλλά δηλώνουν πως προς το παρόν το ευκαιριακό σεξ καλύπτει τις ανάγκες τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν και το φαινόμενο του ευκαιριακού σεξ απαντάται κυρίως στα πανεπιστήμια, δεν παύει να είναι σημείο των καιρών μας και να επηρεάζει όλες τις ηλικίες. Πράγματι, πολλοί άνδρες και γυναίκες μετανιώνουν για προηγούμενες ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις, και οι σεξουαλικές ενοχές υπήρξαν ανέκαθεν σύμφυτες με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Πολύ συχνά μάλιστα οι άνθρωποι μετανιώνουν και για τις ρομαντικές τους σχέσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει κανείς να αναζητά και να διεκδικεί την αγάπη.

Σίγουρα, η μελέτη και το βιβλίο αναδεικνύουν την ανάγκη προγραμμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια που προάγουν τις σχέσεις οικειότητας. Είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση που θα επιτρέψει την ανάδυση μιας κουλτούρας ικανής να τροφοδοτήσει σχέσεις που ικανοποιούν σεξουαλικά και συναισθηματικά τους συντρόφους και μαθαίνει στα άτομα να κατοικούν στο σώμα τους με αυτοπεποίθηση και χαρά. Το σεξ, η τροφή, ο ύπνος, η φυσική άσκηση και η ψυχική κατάσταση, μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να ζει μέσα στο σώμα του και όχι μέσα στις πεποιθήσεις του για το τι θα έπρεπε να περιμένει από αυτό.

Τα καλά νέα είναι ότι μεγαλώνοντας τα άτομα δεν επηρεάζονται τόσο από την κουλτούρα του ευκαιριακού σεξ και στρέφονται περισσότερο προς τις σχέσεις αγάπης και αφοσίωσης. Ευτυχώς, η αναζήτηση της σεξουαλικής ικανοποίησης και της αγάπης είναι βρίσκεται στον πυρήνα της ανθρώπινης φύσης.