Η απόλυτη ομορφιά του περιβάλλοντος, κόντρα στην απόλυτη ασχήμια και την περιβαλλοντική ασυνειδησία

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:17

Η απόλυτη ομορφιά του περιβάλλοντος, κόντρα στην απόλυτη ασχήμια και την περιβαλλοντική ασυνειδησία

Tο ρέμα “Μελαγκάδι” στο σημείο αυτό, έγινε μια άτυπη ΧΑΔΑ. Κάθε είδους απορρίμματα ρίχνονται με φορτηγά εκεί.

 Σήμερα, 9-10-18 το πρωΐ, αποφάσισα να πάω να δω αν το λιοστάσι στο “Κρωτήρι” έχει ελιές. Δυστυχώς τις λίγες που είχε, τις τρύγησε ο “Ξενοφών” και ο “Ζορμπάς”. Όσοι έχουν, θα φάνε από το περσινό λάδι. Με την ευκαιρία αυτή και την ηλιόλουστη μέρα, θαύμασα από ψηλά την απόλυτη ομορφιά του περιβάλλοντος, με την ήρεμη γαλάζια παραλία και το χωριό των Λουρδάτων πνιγμένο μέσα στο πράσινο χάρμα οφθαλμών! Λίγα μέτρα πιο κεί, στο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό προς την θάλασσα, η απόλυτη ασχήμια, η απόλυτη περιβαλλοντική ασυνειδησία.

Ότι κλαδέματα υπάρχουν τα πετάνε μέσα στο ρέμα, αλλά δυστυχώς, τελευταία, το ρέμα “Μελαγκάδι” στο σημείο αυτό, έγινε μια άτυπη ΧΑΔΑ. Κάθε είδους απορρίμματα ρίχνονται με φορτηγά εκεί. Ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, μπάζα και κάθε είδους μεγάλο αντικείμενο απορρίπτονται με αποτέλεσμα όχι μόνο να μπαζωθεί το ρέμα με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά κοντεύει να κλείσει ακόμα και ο δρόμος!

Τελευταία ο δήμος (και καλώς έπραξε), έδωσε έναν χώρο στα Βλαχάτα, στα όρια του χωριού με τα Λουρδάτα, λίγο πιο πάνω από το σούπερ μάρκετ “Πέτρος” και ακριβώς απέναντι από το σούπερ μάρκετ “Μαρία”, για την εναπόθεση σκουπιδιών, μεγάλων αντικειμένων και ανακυκλώσιμων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η τουριστική περιοχή (παραλία, δρόμος προς την παραλία) από τις σκουπιδιέρες που την καλοκαιρινή περίοδο βρωμούσαν, με τους τουρίστες να κλείνουν την μύτη τους για να περάσουν.

 

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτόν τον χώρο, αλλά τα πετάμε στο ρέμα δημιουργούντας μια νέα άτυπη ΧΑΔΑ, τι στιγμή που η πολιτεία προσπαθεί να τις κλείσει μετά και τα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα που έχουμε πληρώσει σαν έλληνες πολίτες;

“Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα,αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τρόπους διάθεσης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.” αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ.

Διαθέτουμε ένα πανέμορφο τόπο, με κυριάρχο στοιχείο το περιβάλλον για το οποίο έρχονται επισκέπτες απ΄όλο τον κόσμο να θαυμάσουν και να απολαύσουν.

Από αυτό το περιβάλλον που διαθέτει πολλαπλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από την πεζοπορία, τις θαλάσσιες δραστηριότητες, μέχρι ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες, ζούνε και βιοπορίζονται γενικώς οι περισσότερες οικογένειες της περιοχής.

Κάποιοι θα πουν, ότι κακώς τα γράφεις, θα φύγουν οι τουρίστες. Δηλαδή, καλύτερα είναι να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αντί να τα διορθώσουμε;

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και σκέψη. Ας θυμηθούμε τι σημαίνει η φράση “είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ” του Μεγάλου Αγωνιστή Μακρυγιάννη που μέσα από τα κείμενα του προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες  να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για την πατρίδα, είτε είναι σε καιρό πολέμου είτε σε καιρό ειρήνης, είναι ένας αγώνας κοινός και συλλογικός.

Κοινός αγώνας, συλλογικός, για ένα όμορφο περιβάλλον προς συμφέρον όλων.

Λιβέριος Πετρίδης

Lourdas.gr

 Ότι κλαδέματα υπάρχουν τα πετάνε μέσα στο ρέμα, αλλά δυστυχώς, τελευταία, το ρέμα “Μελαγκάδι” στο σημείο αυτό, έγινε μια άτυπη ΧΑΔΑ.