H εκδήλωση για τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο στα Μαντζαβινάτα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 11:30

H εκδήλωση για τον γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο στα Μαντζαβινάτα

Εκδήλωση για τον Γεώργιο Μπονάνο από τις εγγονές του στο Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωγής «Κουνόπετρα» στα Μαντζαβινάτα

3-8-2017

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Πραγματοποιήθηκε με πολλή επιτυχία στις 3-8-2017 εκδήλωση για τον σπουδαίο γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο στα Μαντζαβινάτα, από τις εγγονές του: Σοφία Μπονάνου και Μαρία Γαβρίλη, με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κατωγής «Κουνόπετρα». Οι εγγονές του μεγάλου δημιουργού «μαρμαροφάγου- μαρμαρογλύπτη » Γεωργίου Μπονάνου εξέδωσαν το 2014 ένα τόμο με τίτλο «Γεώργιος Μπονάνος Κεφαλλήν εποίει» και με απλό αφηγηματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά και τις κριτικές των έργων του, που κατά καιρούς αξιόλογα πρόσωπα είχαν εκφράσει, παρουσίασαν τη προσωπικότητα και το έργο του σπουδαίου γλύπτη.

Την πρωτοβουλία και την οργάνωση της εκδήλωσης για τα Μαντζαβινάτα είχε αναλάβει το Διοικητικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κουνόπετρα», πρωτίστως ο πρόεδρος Παναγής Ατσάρος , λόγω της δοθείσης ευκαιρίας της παρουσίας των δυο κυριών ομιλητριών στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου , (παρουσίαση του βιβλίου των), στις 4-8-2017.

Οι δυο εγγονές του Γεωργίου Μπονάνου αναφέρθηκαν με λόγια εκτίμησης στη διδακτορική διατριβή της καθηγήτριας   Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δώρας Μαρκάτου που αφορά στον Γεώργιο Μπονάνο, στο οικογενειακό αρχείο και στις πληροφορίες που είχαν συλλέξει για το έργο του αξιόλογου καλλιτέχνη που καταγόταν από το χωριό Βουνί της Παλικής.

Με μπροστάρη τον σε όλα δραστήριο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κουνόπετρα» Παναγή Ατσάρο και μαζί του τα μέλη του Διοικητικού του Συλλόγου, η εκδήλωση ήταν οργανωμένη εξαιρετικά, έχοντας και το καλλιτεχνικό μέρος από παραδοσιακούς χορούς από το μικρό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου με δασκάλα την Μαρίνα Αραβαντινού και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνικά και κεφαλονίτικα τραγούδια από την παιδική χορωδία και μαντολινάτα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου , Σπύρου Θεοτοκάτου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν: Ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κατσιβέλης και ο καθηγητής στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τμήμα Ληξουρίου Νικόλαος Λάσκαρης, ειδικός σε θέματα συντήρησης, για την τύχη των μνημείων της Παλικής, που τα περισσότερα έργα είναι του Γεωργίου Μπονάνου και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 2014.

Αναφέρθηκαν στην προσπάθεια του Δήμου και συγκεκριμένα στον αγώνα να βρεθούν χρήματα, να ενταχθούν τα μνημεία σε πρόγραμμα , ώστε να

γίνει η σωστή συντήρησή τους και να αναστηλωθούν τα πεσμένα μέρη τους.

Επίσης χαιρετισμός έκανε και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Βουνίου -Κατωγής π. Γεράσιμος Σφαέλος, όπου σε αυτόν το ναό είναι θαμμένοι οι πρόγονοι της οικογένειας Μπονάνου, καθώς μαρτυρεί ενεπίγραφη πλάκα.  

Πολλά μπράβο στο Διοικητικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατωγής –Παλικής, «Κουνόπετρα», στον πρόεδρο Παναγής Ατσάρο, και σε όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως για την όμορφη βραδιά. Ευχής έργο θα είναι όπως εκδοθεί και η καθ’ όλα εξαιρετική δίτομη διατριβή της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δώρας Μαρκάτου, ώστε να πλουτιστεί τόσο η κεφαλληνιακή όσο και η ευρύτερη ελληνική βιβλιογραφία γι’ αυτόν το σπουδαίο καλλιτέχνη, τον Γεώργιο Μπονάνο.  

 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767 MG 7767




00 inkefalonia general ad 300X250