Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τα ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 08:05

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τα ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η κινητοποίηση των μαθητών στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου αναδεικνύει την τραγική κατάσταση στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Ανάλογη κινητοποίηση είχε προηγηθεί στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Τα ΕΠΑΛ αντιμετωπίζονται από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση σαν σχολεία δεύτερης κατηγορίας, το ίδιο και οι μαθητές τους.

Οι ΕΠΑΛίτες βρίσκονται χωρίς τυπωμένα βιβλία, χωρίς διδακτέα ύλη, σε ένα «ραντεβού στα τυφλά» για τις εξετάσεις. Η υποστελέχωση τσακίζει κόκκαλα. Οι μαθητές αναδεικνύουν το θέμα τη σχολικής υγείας και καθαριότητας. Τίποτε για αντισεισμική – αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση και προστασία σε ένα σχολείο που υπέφερε από την πλημμύρα και βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση. Το αίτημα για ένα γεύμα τη μέρα στο σχολείο για τους μαθητές το πετάνε στην άκρη. Από τις μεταφορές εξαιρούνται βάσει της ΚΥΑ οι μαθητές που μένουν πάνω από 20.000 χιλιόμετρα. Έτσι για τα δύο ΕΠΑΛ (Αργοστολίου και Ληξουρίου), που μετακινούνται μαθητές ώστε να φοιτήσουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες από όλο το Νομό, η εξαίρεση από την ΚΥΑ σημαίνει εξαίρεση από το δικαίωμα στη φοίτηση. Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα μαθητών που γράφτηκαν στο σχολείο και λόγω αδυναμίας μετακίνησης σταμάτησαν τις σπουδές τους!!! Οι ταξικοί φραγμοί σε όλο τους το μεγαλείο. Τα δρομολόγια, στο όνομα πάντα του «εξορθολογισμού», δεν εξασφαλίζουν την έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση. Πολλές φορές τα παιδιά χάνουν τις πρώτες ώρες και άλλοτε αναγκάζονται να αποχωρήσουν πριν το τέλος του σχολείου, σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο εργαστηριακός εξοπλισμός για τους τομείς της πληροφορικής και της οικονομίας είναι ελλειμματικός δεν έχει την ανταπόκριση που επιβάλλεται στις ανάγκες διδασκαλίας, ενώ τα εργαστήρια του τομέα ιατρικών οργάνων απλά είναι ανύπαρκτα. Εξάλλου, υπάρχει το τραγικό παράδειγμα του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, όπου το μηχανουργείο είναι κατεστραμμένο από τους σεισμούς χωρίς καμία κίνηση για την ανοικοδόμησή του, με αποτέλεσμα το σχολείο να λειτουργεί υποτυπωδώς.

Το «μάτι» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλίνει προς τους χορηγούς καις την πριμοδότηση άλλων δομών κατάρτισης και μαθητείας. Αυτή άλλωστε ήταν η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, της ΕΕ και των μονοπωλίων. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει όλη την πολιτική του «νέου σχολείου» στην οποία εντάσσεται η παραπάνω κατάσταση. Θέλουν να μετατρέψουν μια σειρά από (πιστοποιημένες και επιδοτούμενες από το κράτος και τα ΕΣΠΑ) επιχειρήσεις σε «χώρους κατάρτισης» με απλήρωτους ή κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους μαθητευόμενους. Θέλουν φθηνό μισοειδικευμένο δυναμικό για την κερδοφορία των ομίλων. Γι’ αυτό διατήρησαν τον πυρήνα του νέου σχολείου, με το τέταρτο έτος ειδίκευσης να γίνεται με τζάμπα δουλειά στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό θέλουν να φυτοζωούν οι επανιδρυμένοι τομείς με έναν καθηγητή ειδικότητας να επωμίζεται (στις συνθήκες που περιγράψαμε προηγούμενα) τη λειτουργία τους. Θέλουν στην επόμενη αξιολόγηση δομών να τελειώνουν μαζί τους με τη βούλα της δήθεν μη ικανοποιητικής προσέλευσης μαθητών και της προβληματικής λειτουργίας για την οποία φροντίζει το ίδιο το Υπουργείο. Δυσκολεύουν την πρόσβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν φροντίζουν ούτε ο τομέας πληροφορικής στο Αργοστόλι να έχει πρόσβαση στο αντίστοιχο τμήμα των ΤΕΙ, γνωρίζοντας τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των μαθητών. Ντροπή και αίσχος.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικούς σε συντονισμός μεταξύ τους και με όλο το λαό, ώστε να γίνει λαϊκή υπόθεση η παιδεία. Όλοι στους δρόμους. 22 Οκτώβρη μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΕΚΚΙ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. 12 Νοέμβρη όλοι στη γενική απεργία με παγκεφαλληνιακή κάθοδο των σχολείων στο Αργοστόλι.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250