Ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 07:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εργατικό ατύχημα στο Δήμο Κεφαλονιάς

Ένα  σοβαρό εργατικό ατύχημα  έλαβε χώρα   την Τετάρτη στο Δήμο Κεφαλονιάς. Το εργατικό ατύχημα αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε αποσπασματικό γεγονός. Οι υπηρεσίες αποδεκατίζονται συνεχώς σε αριθμό και σε έμπειρο προσωπικό.

 Γεγονός είναι η εντατικοποίηση και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την

υγεία των εργαζομένων.

   Το εξαιρετικά αυτό σοβαρό  περιστατικό, πέρα από την αγωνία που μας προκαλεί, επιβάλλεται να μας προβληματίσει, για τις συνθήκες ασφαλείας κάτω από τις οποίες πολλοί συμπολίτες μας ή και εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να εκτελέσουμε την όποια εργασία μας. Είναι αλήθεια ότι το θέμα της εργασιακής ασφάλειας συνεχίζει να ταλανίζει την χώρα μας και ακόμα είναι τεράστια η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε από άλλα κράτη που σέβονται και προστατεύουν περισσότερο τον εργαζόμενο. Από εργάτες καθαριότητας και οικοδόμους, μέχρι διανομείς και μηχανολόγους, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα δει κανείς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας.

   Είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που θέλει να λέγεται σύγχρονη και ευρωπαϊκή, το εργατικό ατύχημα να αντιμετωπίζεται σαν κάτι σχεδόν… μοιραίο ή μεταφυσικό, η δε λήψη μέτρων για την αποτροπή του και για την απομείωση των συνεπειών του, να θεωρείται σχεδόν προαιρετική. Όπως στο εξωτερικό, έτσι και εδώ η τήρηση αυστηρών, τυποποιημένων κανόνων ασφαλείας στο χώρο εργασίας θα πρέπει να είναι απολύτως υποχρεωτική, τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο. Οι έλεγχοι οφείλουν να είναι συνεχείς και οι παραβάτες θα πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα, χωρίς να είναι αναγκαίο να συμβεί πρώτα «το κακό» για να… ξυπνήσουν οι αρχές.

   Ο οδοστρωτήρας του μνημονίου ο οποίος έχει σαρώσει τα τελευταία χρόνια τα εργασιακά δικαιώματα έχει οδηγήσει και στον περιορισμό των μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα ενώ εκμηδενίζεται και η υλικοτεχνική υποδομή που πραγματικά εγγυάται την ασφαλή λειτουργία σε κάθε εργασιακό περιβάλλον ανεξαρτήτως άλλων υποκειμενικών παραγόντων οι οποίοι μπορεί κάθε φορά να υπεισέρχονται.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με ανθρώπινες ζωές!

Συμπαραστεκόμαστε στον εργαζόμενο και στην οικογένεια του και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Ν.Σ.Ε.    ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250