Κοιμηθείτε καλύτερα, νιώστε ευτυχισμένοι: Πως στρώματα και ψυχική υγεία συνδέονται

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 14:27

Κοιμηθείτε καλύτερα, νιώστε ευτυχισμένοι: Πως στρώματα και ψυχική υγεία συνδέονται

Τα στρώματα ύπνου είναι καθοριστικής σημασίας για να έχουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Ο δε τελευταίος είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο της υγείας μας και την ευεξία μας. Ως γνωστό και τα δύο τελευταία είναι καθοριστικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία. 

Ωστόσο υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας. Μια από αυτές που συχνά βάζουμε σε δεύτερη μοίρα είναι τα στρώματα και τα κρεβάτια, που χρησιμοποιούμε. Ακολούθως θα ρίξουμε μια ματιά στην επιστήμη του ύπνου, ώστε να διαπιστώσουμε πως συνδέεται με την ψυχική μας υγεία.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη σημασία του ύπνου στη ζωή μας

 Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, ο ύπνος είναι η ζωτική διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα και το μυαλό μας αναζωογονούνται και αποκαθίστανται ύστερα από μια κουραστική ημέρα. Στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες, σχηματίζει αναμνήσεις και ρυθμίζει τα συναισθήματα. 

Από την άλλη πλευρά η έλλειψη του ύπνου ή κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Μερικά από αυτά είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η κυκλοθυμία, αλλά και γνωστικές δυσλειτουργίες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι μεταβατικές περίοδοι. Για παράδειγμα όταν μετακομίζετε, το να έχετε ένα κρεβάτι, που αποπνέει οικειότητα και άνεση μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε πιο εύκολα.

Ποιοτικά κρεβάτια: Ποια η επίδρασή τους στον ύπνο;

Τα ποιοτικά κρεβάτια επηρεάζουν τον ύπνο μας σε μεγάλο βαθμό. Αντίθετα εξαιτίας των κακής ποιότητας κρεβατιών, παλιών ή άβολων στρωμάτων ή μαξιλαριων με κόμπους, ο ύπνος είναι διακεκομμένος. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είμαστε ξεκούραστοι, να στριφογυρνάμε στη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο η επένδυση σε καλής ποιότητας προϊόντων ύπνου διασφαλίζει έναν ποιοτικό και ατάραχο ύπνο. Επιπρόσθετα ένα στρώμα που στηρίζει το σώμας μας, στηρίζει σωστά τη σπονδυλική μας στήλη και μειώνει τα σημεία πίεσης, διασφαλίζοντας ότι ξυπνάμε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια.

Επίσης τα απαλά, υποαλλεργικά στρώματα, που αναπνέουν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σώματος, αποτρέπουν τη νυχτερινή εφίδρωση και περιορίζουν τον ερεθισμό της επιδερμίδας. Αυτά όλα με τη σειρά τους συνεισφέρουν σε έναν άνετο, χωρίς διακοπές ύπνο.

Ώρα για το μεγάλο ερώτημα: Πως συνδέονται ύπνος και ψυχική υγεία;

Με όλα τα προαναφερθέντα είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι ο ύπνος έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει προβλήματα, μεταξύ των πιο συνηθισμένων, η κατάθλιψη και το άγχος. Μάλιστα όλο και πληθαίνουν τα ευρήματα ερευνών που συνδέουν τις παραπάνω καταστάσεις με την έλλειψη ύπνου.

Τα άνετα στρώματα ενισχύουν αντίστοιχα και την άνεση, που έχουμε στη διάρκεια του ύπνου. Για να μην αναφερθούμε στο ότι περιορίζουν τις διακοπές του ύπνου, επιτρέποντάς μας να ξυπνάμε φρέσκοι και αναζωογονημένοι. Επομένως αυτό επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας, τη συναισθηματική μας ευεξία και τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Πρακτικές συμβουλές για την επιλογή υψηλής ποιότητας προϊόντων ύπνου

Αρχικά να διευκρινίσουμε, ότι όταν μιλάμε για προϊόντα ύπνου αναφερόμαστε σε κρεβάτια, μαξιλάρια ύπνου, στρώματα και σεντόνια. Έχοντας σε γνώση όλες τις επιπτώσεις ενός κακού ύπνου, ας δούμε πως μπορούμε να επενδύσουμε σε καλής ποιότητας προϊόντα για να έχουν έναν ξεκούραστο ύπνο.

  • Επενδύστε σε ένα άνετο, υποστηρικτικό στρώμα, που θα ταιριάζει με τον σωματότυπό σας και τις προτιμήσεις σας στον ύπνο. Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε είναι η σκληρότητα, το υλικό και η ανθεκτικότητα. 
  • Επιλέξτε απαλά, υποαλλεργικά σεντόνια από ύφασμα που αναπνέει, φτιαγμένα από φυσικές ίνες. Οι καλύτερες επιλογές είναι λινό, το μπαμπού και το βαμβάκι. Αποφύγετε τα τραχιά, σκληρά σεντόνια, που παγιδεύουν τη θερμότητα, καθώς διακόπτουν σημαντικά την άνεση του ύπνου. 
  • Επιπρόσθετα, σκεφτείτε την εποχή και τις θερμοκρασίες που επικρατούν, όταν επιλέγετε προϊόντα ύπνου. Αν ζείτε σε ζεστά κλίματα, επιλέξτε ελαφριά υλικά και υφάσματα που αναπνέουν. Αντίθετα για κρύα κλίματα τα υλικά, που συγκρατούν τη θερμότητα, είναι προτιμότερα.
  • Τέλος επιλέξτε μαξιλάρια ύπνου, που παρέχουν επαρκή στήριξη στον αυχένα και το κεφάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου, κρατώντας τα ευθυγραμμισμένα με τη σπονδυλική στήλη. Εξαιρετική επιλογή είναι τα μαξιλάρια από λάτεξ, καθώς προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη. Επίσης ειδικά για ζεστά κλίματα, τα προϊόντα ύπνου από φυσικό λάτεξ συνιστώνται, καθώς δε συγκρατούν τη θερμοκρασία. 

Τέλος για να διασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής των προϊόντων ύπνου, φροντίστε να τα καθαρίζετε τακτικά. Για στρώματα ύπνου και μαξιλάρια ύπνου ακολουθήστε τις οδηγίες κατασκευαστή. Φροντίζοντας τα στρώματα και τα μαξιλάρια εξασφαλίζετε την υγιεινή τους, επομένως και τον ποιοτικό σας ύπνο. 




00 inkefalonia general ad 300X250