Η τοποθέτηση του Βουλευτή για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στην απόδοση της Δικαιοσύνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 17:45

Η τοποθέτηση του Βουλευτή για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στην απόδοση της Δικαιοσύνης

Τοποθετήθηκα με ομιλία μου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του δικαστικού μας συστήματος, το οποίο αποσκοπεί στην αποτελεσματική και ποιοτική εκδίκαση των υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να απελευθερώσει τα δικαστήρια από τα αχρείαστα διοικητικά βάρη και να βελτιώσει τη διαχείριση των δικαστικών πόρων.

Ειδικότερα, η εισήγησή μου στηρίζει την αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, ενοποιώντας τις δικαιοδοσίες επί πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, εκσυγχρονίζοντας την χωροταξική τους διάταξη.

Αυτή η κίνηση έχει στόχο να αυξήσει την ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και να βελτιώσει την αξιοποίηση των δικαστικών πόρων.

Το δεύτερο μέρος της εισήγησής μου αφορά στη βελτίωση των διαδικασιών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με την ενοποίηση των γραπτών εξετάσεων και την εναρμόνιση των εθνικών διατάξεων με τις ενωσιακές.

Κρίσιμη επίσης, ήταν η συζήτηση για την κατάργηση των ειρηνοδικείων, θέμα που έχει ήδη προταθεί στο παρελθόν και αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα για την εξέλιξη του δικαστικού μας συστήματος.

Η εποχή μας απαιτεί την απλοποίηση και την ενίσχυση των δικαστικών δομών με στόχο την παροχή πιο αποτελεσματικής και γρηγορότερης δικαιοσύνης για όλους τους πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία μου κάλεσα κάθε μέλος της Βουλής να αναλογιστεί τη σημασία της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη δικαιοσύνη, και να στηρίξει τις προτάσεις που επιδιώκουν τη βελτίωση και την ανανέωση του δικαστικού μας συστήματος, προκειμένου να στείλουμε με την ψήφο μας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ανανέωση και η πρόοδος δεν είναι μόνο δυνατές αλλά και απαραίτητες.

Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την πατρίδα που αγαπάμε.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250