Η εντυπωσιακή υδάτινη γέφυρα στην Ολλανδία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 20:30

Η εντυπωσιακή υδάτινη γέφυρα στην Ολλανδία

Τα αυτοκίνητα «βυθίζονται» κάτω από την επιφάνεια του νερού και σε κλάσματα δευτερολέπτου αναδύονται και πάλι στην κυκλοφοριακή λωρίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια οπτική ψευδαίσθηση.

Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για κάποιο κόλπο του περίφημου μάγου Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, αλλά για την εντυπωσιακή υδάτινη γέφυρα Veluwemeer Aqueduct που ενώνει την ηπειρωτική χώρα με το μεγαλύτερο τεχνητό νησί του κόσμου, το Flevoland, και βρίσκεται στο Hardewijk της Ολλανδίας.

Το βάθος της λίμνης φθάνει τα 3 μέτρα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη διέλευση των ιστιοπλοϊκών σκαφών με αποτέλεσμα να μην διακόπτεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στις δύο λωρίδες του δρόμου, όπως συμβαίνει στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην Λευκάδα.

Παράλληλα, υπάρχουν διαβάσεις για τους πεζούς καθώς και λωρίδες για τους ποδηλάτες και στις δύο πλευρές της γέφυρας.

Η κατασκευή του επιβλητικού έργου που θεωρείται επίτευγμα της μηχανικής, δεδομένου ότι διευκολύνει την ροή της λίμνης, ενώ, ταυτόχρονα επιτρέπει την διέλευση των αυτοκινήτων και σκαφών, χωρίς την διαρροή υδάτων στον αυτοκινητόδρομο, ξεκίνησε το 1998 και παραδόθηκε στους πολίτες το 2002.

Επιπλέον, το πλάτος της να ανέρχεται στα 19 μέτρα, ενώ το μήκος της φθάνει τα 25.

Αρχικά, εξετάστηκαν οι προτάσεις της κατασκευής πορθμείου στο σημείο ή μετακινούμενης γέφυρας, κάτι που θα προκαλούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο και μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, καθώς θα έπρεπε να περιμένουν να περάσουν πρώτα τα μικρά σκάφη και κατόπιν να συνεχίσουν την πορεία τους.

Ωστόσο, αποφασίστηκε εν τέλει ο μοντέρνος αυτός σχεδιασμός, δεδομένου ότι επρόκειτο για κατασκευή μέσα σε λίμνη και όχι κάποιο μεγάλο ποτάμι, αν και το κόστος της ανήλθε περίπου στα 56 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι μηχανικοί σχεδίασαν το εν λόγω κανάλι, χρησιμοποιώντας 22.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, αλλά και πασσάλους από χαλύβδινα φύλλα ως τεχνητά αναχώματα, προκειμένου να περιορίσουν την πίεση (και το βάρος) του νερού και να διασφαλίσουν ότι δεν θα πλημμυρίσει ο αυτοκινητόδρομος.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι κατά μήκος του τοπικού αυτοκινητόδρομου Ν302, διέρχονται καθημερινά 28.000 με 32.000 αυτοκίνητα, δίνοντας την εντύπωση ότι… περνάνε μέσα από το νερό.

Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν, ως χώρο αναψυχής, το μαγευτικό τοπίο της λίμνης, όπου αποτελεί και μέρος, όπου διαμένουν υδρόβια πτηνά, ενώ το κανάλι προσελκύει και εκατοντάδες τουρίστες ως αξιοθέατο της Ολλανδίας.




00 inkefalonia general ad 300X250