Γιορτινή σαλάτα: 4 φρούτα που θα την απογειώσουν σε γεύση και διατροφική αξία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 19:11

Γιορτινή σαλάτα: 4 φρούτα που θα την απογειώσουν σε γεύση και διατροφική αξία

Επειδή τραπέζι χωρίς σαλάτα δεν γίνεται, δείτε ποια φρούτα να βάλετε στις σαλάτες σας φέτος τις γιορτές για να γίνουν ακόμη πιο νόστιμες και θρεπτικές:

Ρόδι

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Journal of Ethnopharmacology.

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως την βιταμίνη Ε) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια (δηλαδή τα ανοσοκύτταρα) να επιτεθούν σε παθογόνα που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών.

Γνωρίζατε ότι ο καρπός ροδιού περιέχει τρεις φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού;

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα – ενώσεις που έχουν συνδεθεί με μια χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι δεν περιέχει μόνο βιταμίνη C… Επειδή είναι πλούσιο σε σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον, όταν τρώγονται συνδυαστικά με τροφές που έχουν σίδηρο, ενισχύουν την απορρόφηση του από από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Κράνμπερι

Τα κράνπερι είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι φυτικές ίνες προστατεύουν τόσο την υγεία του εντέρου όσο τα αγγεία και την καρδιά.

Προφυλάσσουν από τον εκφυλισμό του νευρικού συστήματος αλλά και από τη δημιουργίας οδοντικής πλάκας και τερηδόνας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Reviews, οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι φαίνεται πως μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου ενάντια σε κάποια βακτήρια, όπως το E. coli, που είναι συχνά αιτία για ουρολοιμώξεις.

Μήλο

Τα μήλα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να «κρατήσουν τον γιατρό μακριά»: βελτιώνουν την υγεία των οστών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργίας του εγκεφάλου, προστατεύουν από το άσθμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Στην πραγματικότητα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπρόσθετα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα μήλα προάγουν το αίσθημα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την απώλεια βάρους.




00 inkefalonia general ad 300X250