Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 13:00

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα -Φόβοι για τσουνάμι - Αισθητήρας εντόπισε κύμα 10 μέτρων!

Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στις 09.31 GMT στην Αλάσκα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09.31 ώρα Γκρίνουιτς (11.30 ώρα Ελλάδος) σε βάθος 10 χιλιομέτρων στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για την νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Σε επιφυλακή για τσουνάμι ετέθη επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα.

Ειδική συσκευή ανίχνευσε ένα κύμα δέκα μέτρων (!) όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού.

Αυτές οι συσκευές είναι σημαντικές για την παρακολούθηση του τσουνάμι.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί θα χρειαστούν ώρες για να φθάσει σε κατοικημένες περιοχές, άρα αυτοί οι αισθητήρες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για να κρίνουν οι αρμόδιες Αρχές αν υπάρχει πραγματικά μεγάλος κίνδυνος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ

Αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Άνκορατζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του και την ζώνη κινδύνου για τσουνάμι.

«Η γη έτρεμε για δύο ολόκληρα λεπτά στο Άνκορατζ. Δεν ήταν βίαιος σεισμός, αλλά παρατεταμένος. Σίγουρα δεν άρεσε στα σκυλιά!», έγραψε ένας χρήστης.

Ενώ μια άλλη κάτοικος, η Σάντι Γκότσταϊν σχολίασε: «#Τσουνάμι Ξύπνησα από τον παρατεταμένο σεισμό στο Άνκορατζ. Μου έστειλαν προειδοποίηση για τσουνάμι στο τηλέφωνο, αλλά ένα άλλο μήνυμα αργότερα έλεγε ότι είμαστε εκτός της επικίνδυνης ζώνης».

Συναγερμός για τσουνάμι έχει εκδοθεί για τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ -την Καλιφόρνια, το Όρεγκον και τμήμα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον- καθώς και για τη Χαβάη.

«Βάσει όλων των διαθέσιμων δεδομένων μπορεί ο σεισμός να προκάλεσε τσουνάμι, που ενδέχεται να είναι καταστροφικό σε παράκτιες περιοχές ακόμη και μακριά από το επίκεντρο», υπογράμμισε το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 




00 inkefalonia general ad 300X250