Πρώτη επίσημη για το νέο, διάφανο 20ευρο!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 15:11

Πρώτη επίσημη για το νέο, διάφανο 20ευρο!


Σήμερα κυκλοφορεί το νέο 20ευρο, το οποίο παρουσίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική τελετή στο Νομισματικό Μουσείο.

Η ΕΚΤ επέλεξε να αντικαταστήσει το παλιό, γιατί ήταν... αγαπημένος στόχος των παραχαρακτών.

Ποιο είναι όμως, το εντυπωσιακό με το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ; Αν το κρατήσει κανείς στο φως, γίνεται διάφανο, ενώ εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης, το οποίο προέρχεται από ένα βάζο 2.000 ετών και το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Τα παλιά 20ευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους, αλλά σιγά σιγά θα αποσυρθούν.

Το 20ευρο, σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα, αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ, και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι 20ευρα. Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο, χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα.

https://www.youtube.com/watch?v=77GqqF90Yrc
Πηγή: E-Radio.gr